Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παγώνει» η κατασκευή των αγωγών Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και «South Stream»

Ο περίφημος αγωγός μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, η κατασκευή του οποίου καρκινοβατεί εδώ και χρόνια, φαίνεται ότι μπαίνει και σε νέες περιπέτειες.

Η νέα Κυβέρνηση της Βουλγαρίας μάλλον υπαναχωρεί από την συμφωνία , που είχε υπογράψει με τη Ρωσία και την Ελλάδα, για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού.

Ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι η Κυβέρνησή του θα επανεξετάσει τις ενεργειακές συμφωνίες , που έχει συνάψει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Επίσης ο νέος πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών του βουλγαρικού κοινοβουλίου, Μάρτιν Ντιμιτρόφ, δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να επανεξετάσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, που σχεδιάζεται να μεταφέρει το ρωσικό πετρέλαιο στην κεντροδυτική Ευρώπη, αλλά και του αγωγού μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου του «South Stream»!

Μία ερμηνεία, για τη στάση της Βουλγαρικής Κυβέρνησης είναι ότι διακατέχεται από έντονο φιλο-αμερικανισμό.

Ο αγωγός μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου «South Stream», που θα μεταφέρουν τη ρωσική ενέργεια στην Ε.Ε., είναι έντονα ανταγωνιστικοί των αντίστοιχων αγωγών , που σχεδιάζεται να μεταφέρουν ενέργεια (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) από την Κασπία στην Ε.Ε., και είναι αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων. Μάλιστα η Βουλγαρία συμμετέχει και στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Νabucco, αμερικανικών συμφερόντων και ανταγωνιστικού του «South Stream». Ο Νabucco θα μεταφέρει το Αζέρικο φυσικό αέριο από την Κασπία, στην Κεντρική Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Αυστρίας.

*

Η Ελλάδα είχε επενδύσει πολλά, στην κατασκευή και λειτουργία των δύο αγωγών μεταφοράς ενέργειας από τη Ρωσία στην Ε.Ε.

Τα οφέλη για την Ελλάδα, εφόσον λειτουργήσουν αυτοί οι αγωγοί θα είναι τεράστια, στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα. Η Ελλάδα και με τη λειτουργία των αγωγών μεταφοράς ρωσικής ενέργειας, θα εξελισσόταν σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο. Εξέλιξη που θα συνέβαλε στην αναβάθμιση του διεθνούς κύρους, αλλά και της γεωπολιτικής αξίας της χώρας μας.

Ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε προχωρήσει σε μια εντυπωσιακή στρατηγική επιλογή, να συνεργαστεί στενά στον ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα με τη Ρωσία. Απότοκος αυτής της συνεργασίας ήταν οι συμφωνίες για την κατασκευή των αγωγών Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και «Σάουθ Στρίμ». Η επιλογή της Κυβέρνησης Καραμανλή για στενότερη ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία, που έχει την επιδοκιμασία της συντριπτικής πλειονοψηφίας του Ελληνικού Λαού, έχει προκαλέσει όμως, την έντονη δυσαρέσκεια της αμερικανικής Κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ υπονομεύουν με κάθε μέσο την κατασκευή αγωγών που θα μεταφέρουν ρωσική ενέργεια στην Ευρώπη.

Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, προωθεί με απροκάλυπτο τρόπο τις ενεργειακές επιλογές των ΗΠΑ που ενίοτε προκαλεί αμηχανία στον Πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή.

***********************

Ο «ξαφνικός έρωτας» Πούτιν- Ερντογάν με κατάληξη σημαντικές συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας της Ρωσίας με την Τουρκία, αλλά και τα αποτελέσματα των υποθαλάσσιων ερευνών, που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο από αμερικανικές εταιρείες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης(ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελούν πηγές ανησυχίας για την Ελληνική Κυβέρνηση.

Η Άγκυρα αντιδρά έντονα στην προοπτική υποθαλασσίων ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Κύπρου. Θεωρεί η Τουρκία ότι, έχει σε αυτή την περιοχή κυριαρχικά δικαιώματα και κυρίως, δεν αναγνωρίζει στην κυπριακή Δημοκρατία το δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις.

Επειδή όμως οι έρευνες στην ΑΟΖ Κύπρου θα διεξαχθούν από αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό Chevron, για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πολύ πιθανόν, η αντίδραση της Άγκυρας να εκδηλωθεί με έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα κοντά στο Καστελόριζο.

Στη περίπτωση αυτή, η Αθήνα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και από την αντίδρασή της θα εξαρτηθεί όχι μόνο η πορεία των τουρκικών ερευνών, αλλά και η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η κλιμάκωση της έντασης είναι μάλλον αναπόφευκτη.

Πάντως, θα πρέπει η Ελλάδα να ζητήσει από την EE να δηλώσει ότι το Ελληνικό νησί Kαστελόριζο που είναι και νησί της Ε.Ε. διαθέτει AOZ, όπως άλλωστε και όλα τα νησιά της EE. Είναι σαφές ότι μια τέτοια παρέμβαση από την Ε.Ε., θα έκανε την Άγκυρα περισσότερο προσεχτική, ενόψει μάλιστα και της επαναξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τον προσεχή Δεκέμβρη, από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Σκιές στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις

Σύννεφα «σκιάζουν» τις ελληνορωσικές σχέσεις , μετά την αιφνίδια συμφωνία του πρωθυπουργού της Ρωσίας Β.Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Τ.Ερντογάν, να διέρχεται ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream από την τουρκική ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα και ίσως και από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, παρακάμπτοντας έτσι την Ουκρανία.

Η εύλογη ανησυχία της Αθήνας έγκειται στις πολιτικό-διπλωματικές επιπτώσεις που θα έχει στο Κυπριακό και στο Αιγαίο, η αναβάθμιση των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία στον ενεργειακό τομέα, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα επεκταθούν στον οικονομικό και στον στρατιωτικό τομέα. Οι Ελληνο-ρωσικές σχέσεις, που με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή ήταν ιδιαίτερα θερμές και βασίστηκαν σε σημαντικές ενεργειακές και στρατιωτικές συμφωνίες, φαίνεται ότι δεν είχαν το αναγκαίο στρατηγικό βάθος, χωρίς φυσικά, αυτό να σημαίνει, ότι έχουν κιόλας διαταραχθεί.

Πάντως, οι δύο στρατηγικής σημασίας συμφωνίας της Ελλάδας με τη Ρωσία, που είναι η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και φυσικού αερίου South Stream, δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τα σχέδια και τις προβλέψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Αντιθέτως, προχωράει η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Σαμψούντας- Τσειχάν , ευθέως ανταγωνιστού του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, για την κατασκευή του οποίου οι Ρώσοι είναι μάλλον αδιάφοροι, ενώ η νέα φιλοαμερικανική Κυβέρνηση της Βουλγαρίας είναι αρνητική. Και μόνο η Ελλάδα τον θεωρεί πολύ σημαντικό.

Έτσι, η συμμετοχή της Τουρκίας στον South Stream, ο υπό κατασκευή αγωγός Αζερμπαϊτζάν- Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI) όπου η Τουρκία θα εξασφαλίσει και μερίδιο παροχής , σε συνδυασμό με πιθανή ματαίωση του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ίσως τελικά, να μην επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποφύγει την έμμεση ενεργειακή εξάρτηση από την Τουρκία.

Το εντυπωσιακό με την Τουρκία είναι ότι κατόρθωσε να έχει συμμετοχή στον αγωγό φυσικού αερίου «Ναμπούκο», που είναι αμερικανο-ευρωπαϊκών συμφερόντων , αλλά και στον ανταγωνιστικό ρωσικό αγωγό «Σάουθ Στρίμ»! Η συμμετοχή της Τουρκίας σε ζωτικής σημασίας ενεργειακές συμφωνίας για την Ευρώπη, ενισχύουν σαφώς την θέση της στις διαπραγματεύσεις, για την ένταξή της στην Ε.Ε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα