Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ «Αλώβητη» η Τουρκία από την αξιολόγηση της Ε.Ε. · Το επόμενο εξάμηνο η συζήτηση για τη FYROM


Οι τελευταίες διπλωματικές μάχες δίνονται σήμερα Παρασκευή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να διατυπωθεί το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στην οποία συμμετέχουν οι  «27» αρχηγοί  κρατών και Κυβερνήσεων των μελών της Ε.Ε. Δεν είναι καθόλου βέβαιο,  ότι  η ελληνική αντιπροσωπεία θα κατορθώσει να συμπεριλάβει στο κείμενο αυτό και κάποια παράγραφο, που θα αφορά την αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά της Τουρκίας σε Κύπρο και Αιγαίο, ώστε  να εξισορροπηθεί η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (Συμβούλιο των «27» Υπουργών Εξωτερικών), που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας,  σχετικά με το Κυπριακό, το Σκοπιανό και της Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η αμερικανοβρετανική διπλωματία και η Σουηδική Προεδρία, προώθησαν με ιδιαίτερο ζήλο και την τουρκική , αλλά και την Σκοπιανή ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική, φέρνοντας έτσι, σε πολύ δυσχερή  θέση την ελληνική διπλωματία. Ευτυχώς , για την Ελλάδα και την Κύπρο, που είχαν την διπλωματική υποστήριξη της Γαλλίας, σε αυτή την πολύ δύσκολη συνεδρίαση των «27» Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Οι διαπραγματεύσεις FYROM- E.E.
  Η π.Γ.Δ. Μακεδονίας δεν θα πάρει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως πρότεινε η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο.  Η σχετική  συζήτηση μετατέθηκε για το επόμενο εξάμηνο , όπου την Προεδρία της Ε.Ε. θα έχει η Ισπανία.  Ικανοποιητική για τις ελληνικές θέσεις κρίνεται από παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών η αναφορά του κειμένου των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σχετικά με την ενταξιακή πορεία της π.Γ.Δ.Μακεδονίας,   που επετεύχθη μετά από μακρές και «λεπτές» διπλωματικές διαβουλεύσεις.     Ειδικότερα, στο κείμενο που συμφωνήθηκε από τους «27», δεν υπάρχει αναφορά περί έναρξης το Μάρτιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Αντ' αυτού αναφέρεται ότι «το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα της FYROM στη διάρκεια της επόμενης προεδρίας», την οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου 2010 η Ισπανία.
Σε δηλώσεις του ο αν.Υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας υποστήριξε ότι: «Προκειμένου να ξεκινήσει η πΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα πρέπει πρώτα   να φτάσουμε σε μία λύση του ζητήματος της ονομασίας. Κι αυτή η ξεκάθαρη θέση μας,  δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Συνεχίζει  αλώβητη η Τουρκία!
 Η Τουρκία δεν εφάρμοσε  το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης και για την Κύπρο, όπως είχε υποχρέωση και παρόλα αυτά, η ευρωπαϊκή  πορεία της αξιολογήθηκε θετικά από τους «27» Υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. συμπεριλαμβανόμενων του Έλληνα και Κύπριου! Είναι πράγματι εντυπωσιακό, το γεγονός ότι, η ελληνική και Κυπριακή Κυβέρνηση, σχεδόν αποδέσμευσαν, την Τουρκία από την υποχρέωσή της να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής   Σύνδεσης , που θα συνιστούσε και έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας!
Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αποφάσισε να συνεχιστεί κανονικά η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκία, με το άνοιγμα ενός έστω «παγωμένου» κεφαλαίου, για το περιβάλλον.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σουηδική Προεδρία συνεπικουρούμενη από την Βρετανία, πρότεινε την  συνέχιση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. χωρίς όρους και προϋποθέσεις αφού , όπως έλεγε η προεδρική πρόταση,  « οι  διμερείς διαφορές δεν θα πρέπει να είναι εμπόδιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στην ενταξιακή διαδικασία ενός υποψηφίου κράτους»!! Ευτυχώς, η πρόταση αυτή απορρίφτηκε...
Τελικά , μετά από επίμονες προσπάθειες της ελληνικής και ελληνοκυπριακής διπλωματικής αντιπροσωπείας,  στο τελικό κείμενο προστέθηκε μια παράγραφος,  όπου  το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, «εκφράζει τη βαθιά λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, συνεχίζει να αρνείται ,  την εκπλήρωση της υποχρέωσης πλήρους και μη διακριτικής εφαρμογής του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου». Απλά τη λύπη του όμως, χωρίς να κάνει τη παραμικρή νύξη για συνέπειες…
Σε δηλώσεις του ο αν.ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσας υποστήριξε ότι, «η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι κάτι το οποίο μας συμφέρει, εάν το χειριστούμε σωστά. Ωστόσο,  η στήριξη προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δεν ήταν ποτέ  και δεν θα είναι λευκή επιταγή».     Όμως η Τουρκία, παρά τις ελληνικές διακηρύξεις, συνεχίζει την ευρωπαϊκή της πορεία , χωρίς κυρώσεις, χωρίς επιπτώσεις και χωρίς καν νέο ορόσημο  τον Ιούνιο (επαναξιολόγηση), παρότι αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, δεν κατόρθωσαν να συμπεριλάβουν στο κείμενο των «27» τη δέσμευση, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία προς την Ε.Ε., υπό την απαραίτητη προϋπόθεση, ότι θα εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης και για την Κύπρο. Ίσως  σήμερα,  ο Πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ.Χριστόφιας κατορθώσουν να συμπεριλάβουν αυτή τη δεσμευτική υποχρέωση  της Τουρκίας  στο Κείμενο των Τελικών Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής  της Ε.Ε. Διαφορετικά, η Τουρκία περνάει «αλώβητη» από την  επαναξιολόγηση της  Ε.Ε., όπως άλλωστε είχε προβλέψει ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας  Α.Νταβούντογλου!

                        *****
Ικανοποιημένη η Κυπριακή Κυβέρνηση
Η Κυπριακή Κυβέρνηση, φαίνεται ότι είναι ικανοποιημένη από το κείμενο των «27» Υπουργών Εξωτερικών, που θα συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.
Η ικανοποίηση της Κυπριακής Κυβέρνησης προέρχεται κυρίως από τη μονομερή δήλωση του ΥΠ.ΕΞ. Μάρκου Κυπριανού που προστέθηκε στο Κείμενο των συμπερασμάτων,  όπου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο «παγώματος» έξι επιπλέον κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας,  τα οποία  σχετίζονται με την Κύπρο.
Ο Κύπριος ΥΠ.ΕΞ. κ. Μ. Κυπριανού σε δηλώσεις υποστήριξε ότι «η μη εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων δεν μπορεί παρά να έχει συνέπειες στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις» . Και διευκρίνισε , ότι  η Κύπρος θα εισαγάγει προϋποθέσεις σε αριθμό κεφαλαίων που συνδέονται με τις υποχρεώσεις έναντι της Λευκωσίας, όπως αυτές καταγράφονται στα συμπεράσματα του 2006 και την αντιδήλωση της ΕΕ προς τη δήλωση της Τουρκίας , ότι δεν αναγνωρίζει την Κύπρο. 
Πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι αφαιρείτο το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί βέτο σε κεφάλαια, που σχετίζονται με τις τουρκικές υποχρεώσεις, άρα ο κ.Κυπριανού δήλωσε το αυτονόητο.
Το πιο σημαντικό όμως είναι,  ότι, με βάση τα συμπεράσματα της Σουηδικής Προεδρίας, η Άγκυρα καλείται μεν να εκπληρώσει «τις υποχρεώσεις της χωρίς καθυστέρηση», αλλά η ΕΕ δεν καθορίζει τι θα συμβεί , εάν η χώρα αυτή συνεχίσει να αρνείται την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα