Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σχεδιάζει την καλύτερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που επανέρχεται στο προσκήνιο


Η Ισπανία ανέλαβε ήδη από προχθές την προεδρία της Ε.Ε.
Ανάμεσα στα σχέδια που θα προωθήσει η Ισπανική Προεδρία είναι και η ενίσχυση της συνεργασίας  των ευρωπαϊκών χωρών,  ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα η απειλή της τρομοκρατίας.
Εκτενές αφιέρωμα έχει η ισπανική εφημερίδα   El Pais.

Η βασική ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια «Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αντιτρομοκρατικής Συνεργασίας», στην οποία θα ενταχθούν οι εθνικοί οργανισμοί πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Οκτώ χώρες έχουν ήδη δεχθεί να συνεργαστούν με την Ισπανία για τη δημιουργία αυτού του οργάνου: η Γερμανία, η Βρετανία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Γαλλία.

Σύμφωνα με Ισπανούς αξιωματούχους, η νέα ευρωπαϊκή επιτροπή θα επιτρέψει την καλύτερη κυκλοφορία των πληροφοριών και τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων στην Ευρώπη.
Μάλιστα για την προώθηση των αντιτρομοκρατικών σχεδίων της ισπανικής προεδρίας θα διεξαχθεί και μια σύνοδος των επικεφαλής των ευρωπαϊκών αντιτρομοκρατικών μονάδων στις 21 και 22 Ιανουαρίου στη Μαδρίτη.

                              ********
Η διεθνής τρομοκρατία και η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ οργάνωση ΑΛ- ΚΑΙΝΤΑ, ο επικεφαλής της οποίας ΜΠΙΛ ΛΑΝΤΕΝ παραμένει άφαντος αν και καταζητείται από ΟΛΕΣ τις μυστικές υπηρεσίες του ΚΟΣΜΟΥ,  επανήλθαν  στην επικαιρότητα μετά  την   απόπειρα της επίθεσης αυτοκτονίας σε αμερικανικό επιβατικό Αεροπλάνο την ημέρα των Χριστουγέννων, από κάποιο κοσμοπολίτη  23χρονο Νιγηριανό μεταπτυχιακό φοιτητή.  
Tην Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου κατηγόρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ότι εκπαίδευσε και όπλισε τον επίδοξο Νιγηριανό τρομοκράτη, που σχεδίαζε την ανατίναξη του αμερικανικού επιβατικού αεροσκάφους.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα , από τη Χαβάη όπου βρίσκεται για διακοπές δήλωσε ότι θεωρεί υπεύθυνη για την απόπειρα επίθεσης την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ πολεμούν «ένα ευρύτατο δίκτυο μίσους και βίας».
Αυτό σημαίνει, εκτός των άλλων, και  αύξηση των ήδη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, και παράλληλα,  αύξηση της ανησυχίας για ενδεχόμενο περιορισμό των ατομικών ελευθεριών των πολιτών.

                      **********************
Στη Δανία, είχαμε μια απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του σκιτσογράφου που προσέβαλε τον μουσουλμανικό κόσμο σχεδιάζοντας γελοιογραφίες με τον Μωάμεθ.
Η Αστυνομία της Δανίας τραυμάτισε 27χρονο Σομαλό ο οποίος μαζί με δύο συνεργούς του  προσπάθησε να μπει οπλισμένος με ένα τσεκούρι και ένα μαχαίρι στο σπίτι του  75χρονο Κουρτ Βεστεργκάαρντ  και να τον δολοφονήσει.
Ο Ισλαμικός εξτρεμισμός, που εκτρέφεται και από την φτώχια, και από την εξαθλίωση,  και από την εκμετάλλευση των μουσουλμανικών κρατών από την  ευημερούσα  Δύση, απλώνατε πλέον και στις ευρωπαϊκές  μεγαλουπόλεις . Και αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αφού οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές στοχεύουν να τρομοκρατήσουν όσους εκείνοι θεωρούν εχθρούς του ΙΣΛΑΜ.
Για  το θέμα αυτό και  πριν ο εφιάλτης της  ισλαμικής τρομοκρατίας  απλωθεί πάνω από την Ευρώπη,  απαιτείται η συνεργασία των κρατών μελών της Ε.Ε., με  στόχο να αναχαιτισθεί η ισλαμοφοβία που προκαλείται από ακραίες ενέργειες φανατικών μουσουλμάνων.

                    *******************
Επειδή αναφερόμαστε σε πράξεις βίας και επειδή βρισκόμαστε στην αρχή της νέας χρονιάς, όπου  ενδείκνυται  ο απολογισμός για τη χρονιά που έφυγε, θα αναφέρω ένα απολογιστικό μέγεθος , που αφορά ανθρώπινες απώλειες στο ΙΡΑΚ, για να θυμόμαστε , ότι σε αρκετές περιοχές του Πλανήτη, οι ένοπλες συγκρούσεις, οι αεροπορικές επιδρομές, οι δολοφονίες, οι απαγωγές  και οι καμικάζι αυτοκτονίας,  αποτελούν σχεδόν καθημερινή πρακτική, με θύματα άμαχους πολίτες.
 Η βία λοιπόν, έχει προκαλέσει το θάνατο 4.500  αμάχων στο Ιράκ το 2009.
Παρότι ο αριθμός είναι μεγάλος, επισημαίνουμε ότι είναι ο μικρότερος   ετήσιος απολογισμός απωλειών ανθρώπινων ζωών αμάχων ΙΡΑΚΙΝΩΝ πολιτών, από το 2003,  όταν εισέβαλαν στο ΙΡΑΚ τα στρατεύματα των Αμερικανών , των Βρετανών και των προθύμων συμμάχων  τους.
Ως συγκριτικό μέγεθος αναφέρουμε ότι, το 2008,  σκοτώθηκαν 9.230 άμαχοι ιρακινοί πολίτες (αριθμός υπερδιπλάσιος από το 2008), σε διάφορες μάχες ή σε επιθέσεις αυτοκτονίας.
Οι θάνατοι αυτοί, έχουν καταγραφεί, ως οι «παράπλευρες απώλειες» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, για την «απελευθέρωση»  του ΙΡΑΚ

  **********************************
ΘΑ τελειώσουμε με το γειτονικό ΙΡΑΝ, όπου το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης κλονίζεται , καθώς αμφισβητείται από μερίδα της αντιπολίτευσης, που ηττήθηκε στις πρόσφατες εκλογές, αλλά όμως διατηρεί  ισχυρούς δεσμούς με τη Δύση.
Οι ιρανικές αρχές κάλεσαν τους πολιτικούς αντιπάλους τους(τους χαρακτηρίζουν μάλιστα τρομοκράτες)  να σταματήσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τις οποίες θεωρούν υποκινούμενες από το εξωτερικό.
Παράλληλα η Κυβέρνηση του ΙΡΑΝ, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τις απειλές τις Δύσης, ενημέρωσε  τη διεθνή κοινότητα,  ότι θα προχωρήσει  στην παραγωγή ουρανίου,  που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα του Ιράν.

Πάντως να επισημάνουμε για το ΙΡΑΝ, ότι, αυξάνεται η  επιθετικότητα και των αυτονομιστικών ομάδων των Κούρδων, Βαλούχων, Αζέρων και Αράβων που κατοικούν στο ΙΡΑΝ.
Οι εθνικές μειονότητες αποτελούν συνολικά το 44% του πληθυσμού της χώρας, που κατοικείται κυρίως από Πέρσες (50-55%).
Όμως, ενδεχόμενη συνεργασία του δημοκρατικού μεταρρυθμιστικού κινήματος με τους στασιαστές των εθνοτικών μειονοτήτων θα μπορούσε να κλονίσει σοβαρά το Θεοκρατικό – σιιτικό καθεστώς της Τεχεράνης.
Χρειάζεται μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ εκεί, διότι, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το ΙΡΑΝ και το ΙΡΑΚ, αλλά και οι Κούρδοι, δημιουργούν τις προϋποθέσεις,  για μια ευρύτερη περιφερειακή αποσταθεροποίηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα