Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


q  ΙΡΑΚ

ü  Επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη (REUTERS, 26/01/10)

Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε, σήμερα, κοντά στο ιρακινό ΥΠΕΣ, στη συνοικία της Βαγδάτης Karrada, με αποτέλεσμα το θάνατο 18 ατόμων, η πλειοψηφία των οποίων ήταν Ιρακινοί αστυνομικοί .
Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε μια μόλις ημέρα μετά την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας σε 3 ξενοδοχεία της ιρακινής πρωτεύουσας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 36 ατόμων.


q  ΙΣΡΑΗΛ

ü  Οι Ισραηλινοί προετοιμάζονται για ν’ αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα αντίποινα από μέρους της «HEZBOLLAH», ενόψει της 2ης επετείου της δολοφονίας του IMAD MUGHNIYEH (UPI, 25/01/10)

Οι ισραηλινές Δυνάμεις Ασφάλειας προετοιμάζονται για ν΄ αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα αντίποινα της «HEZBOLLAH», ενόψει της 2ης επετείου (12/02/08) της δολοφονίας του ανώτατου στελέχους της οργάνωσης, IMAD MUGHNIYEH, στη Δαμασκό. Η εν λόγω οργάνωση θεωρεί υπεύθυνη την ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών («MOSSAD»).
Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι η «HEZBOLLAH» έχει διεξάγει 10 απόπειρες επιθέσεων κατά στόχων ισραηλινών συμφερόντων εκτός Ισραήλ, τα τελευταία 2 χρόνια. Υφίσταται, επίσης, η άποψη ότι η βομβιστική επίθεση (14/01/10) κατά 2 οχημάτων που μετέφεραν διπλωματικό προσωπικό του Ισραήλ, στον αυτοκινητόδρομο Ιερουσαλήμ - Amman, ήταν έργο της «HEZBOLLAH». Υπενθυμίζεται ότι κανείς εκ των 6 επιβαινόντων δεν τραυματίσθηκε καθώς η βόμβα πυροδοτήθηκε νωρίτερα από ότι έπρεπε. Σημειώνεται ότι στο Amman το Ισραήλ διατηρεί Πρεσβεία, μετά τη σύναψη ειρηνευτικής Συμφωνίας, το 1994, μεταξύ Ισραήλ - Ιορδανίας.

Σύμφωνα με άρθρο (19/01/10) της ε/φ «JERUSALEM POST», πηγές που πρόσκεινται στην Υπηρεσία Πληροφοριών της Ιορδανίας, υποστηρίζουν ότι η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε από εξτρεμιστές της «AL QAEDA» που έλαβαν εκρηκτικά και χρήματα από το Ιράν.
Το «STRATFOR» αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ιρανικής εμπλοκής στην ανωτέρω επίθεση, υποστηρίζοντας ότι είναι απίθανη η διοργάνωση μιας τόσο άρτιας επιχείρησης σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 2 ημερών, ειδικά σε ιορδανικό έδαφος, όπου το ιρανικό Υπουργείο Πληροφοριών και Ασφάλειας δεν έχει ιδιαίτερη παρουσία. Παράλληλα, το «STRATFOR» αναφέρει ότι η επίθεση αυτή είναι πιθανότερο να διεξήχθη από Παλαιστίνιους ενόπλους με τη συνδρομή της «HEZBOLLAH».
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ανωτέρω επίθεση κατά του διπλωματικού προσωπικού του Ισραήλ συνιστά τη δεύτερη μεγάλη αποτυχία της ιορδανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε μικρό χρονικό διάστημα, τη στιγμή που θεωρείται μια από τις καλύτερες Υπηρεσίες Πληροφοριών στον Αραβικό Κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι, στις 30/12/09, 7 στελέχη της «CIA» σκοτώθηκαν όταν Ιορδανός εξτρεμιστής πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας στη Βάση της αμερικανικής Υπηρεσίας στην Επαρχία Khost, στο Αφγανιστάν.
Καθώς πλησιάζει η 2η επέτειος της δολοφονίας του MUGHNIYEH, η ισραηλινή πλευρά ανησυχεί ότι η «HEZBOLLAH» σχεδιάζει μια θεαματική επίθεση κατά του Ισραήλ, δεδομένου ότι οι αποτυχημένες επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων σε Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξες.


q  ΛΙΒΑΝΟΣ


ü  Αναφορές των λιβανέζικων ΜΜΕ στο χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα της «ETHIOPIAN AIRLINES» (AL MANARAL JAZEERA, 26/01/10)

Στην καταχώριση της ιστοσελίδας «AL MANAR», που πρόσκειται στη «HEZBOLLAH», σχετικά με τη μοιραία πτήση της «ETHIOPIAN AIRLINES», αναφέρεται ότι «είτε πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, είτε οφείλεται σε φυσικά αίτια. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι η συντριβή του α/φους ήταν ένα τραγικό γεγονός».
Όπως μετέδωσε το αραβικό Τ/Δ «AL JAZEERA», ο Λιβανέζος ΥΠΑΜ και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, ELIAS MURR, απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.

q  ΙΡΑΝ – ΗΠΑ

ü  Το Ιράν ζητά από τις ΗΠΑ, την έκδοση των υπεύθυνων για το θάνατο του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα MASSOUD ALI MOHAMMADI (HUFFINGTON POST.com, 25/01/10)

Το ιρανικό ΥΠΕΞ κάλεσε (25/01/10) την Πρεσβευτή της Ελβετίας, χώρα που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τεχεράνη, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη στήριξη που -το Ιράν ισχυρίζεται- ότι προσφέρει η Washington, σε οργάνωση που εικάζεται ότι εμπλέκεται στην επίθεση που κόστισε τη ζωή στον Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα, MASSOUD ALI MOHAMMADI.
Σύμφωνα με τα ιρανικά Ειδησεογραφικά Πρακτορεία, που επικαλούνται ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η Πρεσβευτής της Ελβετίας στην Τεχεράνη, LIVIA LEU AGOSTI «κλήθηκε από τον ΥΠΕΞ, σήμερα, για να της διαβιβαστεί η διαμαρτυρία του Ιράν για τις δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης “Takavaran e-Todar”. Αυτή η ομάδα εμπλέκεται στη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα, Δρ. ALI MOHAMMADI και το Ιράν απαιτεί την έκδοση των μελών της για να γίνει δίκη εδώ», αναφέρεται στο κείμενο.
Υπενθυμίζεται ότι ο MASSOUD ALI MOHAMMADI, ο οποίος ήταν Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης και μέλος των «ΦΡΟΥΡΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ», σκοτώθηκε στις 12/01/10, στην Τεχεράνη, από έκρηξη παγιδευμένης μοτοσικλέτας καθώς έβγαινε από την οικία του.

q  ΥΕΜΕΝΗ

ü  Τελευταίες εξελίξεις στην Υεμένη (REUTERS, 26/01/2010)

Οι Σιίτες αντάρτες «HOUTHI» ανακοίνωσαν, σήμερα, μέσω της ιστοσελίδας τους, ότι αποσύρουν πλήρως τις δυνάμεις τους από τα σαουδαραβικά εδάφη, στο πλαίσιο της εκεχειρίας που πρότειναν, χθες, στην Σαουδική Αραβία, προκειμένου να αποφευχθούν, όπως δήλωσαν, περισσότερες ανθρώπινες απώλειες. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι αν η Σαουδική Αραβία δεν σταματήσει τις εχθροπραξίες εναντίον τους, τότε θα κηρύξουν ανοιχτό πόλεμο στο βασίλειο.
Εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η Riyadh εξετάζει την  ως άνω πρόταση και θα απαντήσει έως το τέλος της σημερινής ημέρας.
Στην ανακοίνωση των «HOUTHI» αναφερόταν ότι αεροπορικές επιθέσεις της Σαουδικής Αραβίας σκότωσαν, τις βραδινές ώρες χθες, 5 άτομα και τραυμάτισαν ακόμη 2. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν πριν ή μετά την πρόταση για εκεχειρία από τον ηγέτη των ανταρτών, ABDUL-MALIK AL-HOUTHI.    
Ας σημειωθεί ότι η ανωτέρω πρόταση αποτελεί την 1η ειρηνευτική ενέργεια έπειτα από 3 μήνες συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και Σαουδικής Αραβίας, κατά μήκος των κοινών συνόρων τους.   

q  ΒΟΣΝΙΑ – ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

ü  Έχει ριζοσπάστες ισλαμιστές η Β-Ε; (RTS, 25/01/10)

Ο DZEVAD GALIJASEVIC, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης για την καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και του Οργανωμένου Εγκλήματος ισχυρίζεται ότι, καλά ενημερωμένοι κύκλοι προειδοποιούν, εδώ και πολύ καιρό, ότι ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες στην παραμεθόρια ζώνη της «Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας» (RS) ομαδοποιούνται και εξοπλίζονται. Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα του περιοδικού «FOCUS» της Banja Luka, ο GALIJASEVIC ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
          - Δεν πρέπει ν’ αγνοηθεί το γεγονός ότι η Gornja Maoča, η οποία κατοικείται από Ουαχαμπίτες, θέλει -κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών- να βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινής γνώμης.
          - Ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Gornja Maoča, Ουαχαμπίτες και μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Β-Ε δραστηριοποιούνται ανενόχλητοι στο Sarajevo. H Gornja Maoča είναι μόνο «ένα πλοκάμι ενός τεράστιου χταποδιού», ο επικεφαλής του οποίου βρίσκεται στο Sarajevo και μάλιστα στο τέμενος του «Βασιλιά FAHD».
          - Εξαιτίας του ειδικού καθεστώτος των θρησκευτικών ιδρυμάτων, σχεδόν κανείς δεν προσέχει ποιος επισκέπτεται το τέμενος.
          - Το τέμενος του «Βασιλιά FAHD» είναι ιδιοκτησίας Σαουδικής Αραβίας και ως εκ τούτου οι εγχώριες Αρχές αποφεύγουν οποιεσδήποτε επισκέψεις ή ελέγχους.
          - Οι άνθρωποι που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τον Ιμάμη του τεμένους του «Βασιλιά FAHD», NEZIM HALILOVIC MUDERRIS, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να εμπλέκεται στην πολιτική σκηνή, να εκτοξεύει απειλές και ν’ ασκεί κριτική στις Αρχές της «RS» και τους αντιπάλους του στην Ομοσπονδία της Β-Ε, δεν θα επιφέρουν ευημερία στη Β-Ε. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι όλοι οι Ουαχαμπίτες είναι τρομοκράτες, πρέπει όμως να είναι γνωστό ότι όλες οι τρομοκράτες είναι Ουαχαμπίτες.
Και ενώ ο GALIJASEVIC υποστηρίζει ότι στη Β-Ε υπάρχουν Ισλαμιστές τρομοκράτες, τα αρμόδια όργανα υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν τέτοιες πληροφορίες.
«H Υπηρεσία Ερευνών και Προστασίας» (SIPA) της Β-Ε δεν διαθέτει πληροφορίες για ύπαρξη τρομοκρατικών οργανώσεων, που σχετίζονται με την “AL QAEDA”, στη χώρα», δήλωσε, χθες, ο επικεφαλής της «SIPA», MIRKO LUJIC, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώτου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η «SIPA», στο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών με άλλες παρόμοιες Υπηρεσίες, πληροφορήθηκε ότι ένας αριθμός υπόπτων για τρομοκρατία διέμενε, για κάποιο χρονικό διάστημα, στο έδαφος της Β-Ε, ενώ διαθέτει πληροφορίες για σειρά ατόμων και τις εικαζόμενες αξιόποινες δραστηριότητές τους.
Στο ερώτημα αν η «SIPA» διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο υποστήριξης των φυγόδικων του ΔΠΔ, στη Β-Ε, ο LUJIC δήλωσε ότι η Υπηρεσία δεν έχει νέες χρήσιμες πληροφορίες για το αποκαλούμενο «δίκτυο υποστήριξης των φυγόδικων του ΔΠΔ» και πρόσθεσε ότι η «SIPA» μαζί με άλλες Υπηρεσίες, λαμβάνει συνεχώς μέτρα και δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της, με σκοπό τον εντοπισμό υπόπτων για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των φυγόδικων της Χάγης. Ο ίδιος επιβεβαίωσε στην ε/φ «NEZAVINE NOVINE» ότι ασκούνται πολιτικές πιέσεις στο έργο της Υπηρεσίας, οι οποίες, όπως αποσαφήνισε, προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές και άλλες δομές της Β-Ε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, A. LIEBERMAN είχε, πρόσφατα, δηλώσει ότι η «AL QAEDA» και άλλες εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες προσπαθούν να δημιουργήσουν βάσεις στα Βαλκάνια, δηλώσεις, τις οποίες στη συνέχεια διέψευσε ο ΥΠΕΞ της Β-Ε, S. Alkalaj, τονίζοντας ότι αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας διεθνώς.


q  Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ü  Η βρετανική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνέλαβε ένα άτομο, ύποπτο για τρομοκρατική δράση στην περιοχή West Midlands (REUTERS, 26/01/10)

Η αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Βρετανίας συνέλαβε, σήμερα, έναν 30χρονο στην περιοχή West Midlands, με τις κατηγορίες της κατοχής υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική ενέργεια και της διανομής τρομοκρατικού υλικού.
Σημειώνεται ότι η Βρετανία φιλοξενεί πολλές και σημαντικές διεθνείς Διασκέψεις για την καταπολέμηση των εξτρεμιστών στο Αφγανιστάν και την Υεμένη, με αποτέλεσμα οι βρετανικές Αρχές να έχουν αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας στη χώρα.
Η αύξηση του επιπέδου ασφάλειας σημαίνει ότι οι Υπηρεσίες Ασφάλειας θεωρούν πως το ενδεχόμενο διεξαγωγής τρομοκρατικής επίθεσης στη Βρετανία είναι ιδιαίτερα υψηλό, παρόλο που η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες που ν’ αναφέρουν ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση.

ü  Το Γραφείο Εκπροσώπησης στην Τουρκία της «Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν» σχεδίαζε την πρόκληση ταραχών στη χώρα (ZAMNANSABAHSTAR - TURKIYE, 26/01/10)

Η Γενική Δνση Ασφαλείας ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τη νέα επιχειρησιακή στρατηγική της «Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν/Γραφείο Εκπροσώπησης στην Τουρκία» (KCK/TM), με την οποία στόχευε να σαμποτάρει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του δημοκρατικού «ανοίγματος».
Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο επρόκειτο να υλοποιηθεί σε 3 στάδια, αρχικά, θα εξασφαλιζόταν η παράδοση των όπλων των Πολιτοφυλάκων, προκειμένου να εξαλειφθεί ο εν λόγω θεσμός, θα καταλαμβάνονταν οι Νομαρχιακές και Επαρχιακές Επιτροπές των κομμάτων «ΑΚΡ» και «CHP» και θα διοργανώνονταν συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα με αφετηρία την περιοχή της Ν. Ανατολίας, με το πρόσχημα ότι καταβάλλεται προσπάθεια εξόντωσης του A. OCALAN.
Η Γενική Δνση Ασφαλείας απέστειλε προειδοποιήσεις, με το χαρακτηρισμό «Άκρως Απόρρητο», σε όλες τις Νομαρχίες και τις Δνσεις Ασφαλείας της χώρας, θέτοντας αυτές σε συναγερμό.
Στο μεταξύ, σε επιχειρήσεις κατά της «KCK/TM», που διεξήχθησαν από τις Αρχές στην Επαρχία Dogubayazit του Νομού Agri, συνελήφθησαν 11 άτομα, ενώ άλλα 44 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ταυτόχρονων επιχειρήσεων των Αρχών στους Νομούς Κων/πολης, Batman, Diyarbakir και Van.


ü  Νέες συλλήψεις στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά της «AL QAEDA» (AKSAM - CNN TURKMILLIYET - SABAH TRT - ΖΑΜΑΝ - STAR, 26/01/10)

Ο Νομάρχης Κων/πολης M. GULER, ανακοίνωσε ότι σε επιχειρήσεις (22/01/10) της Δνσης Ασφαλείας Κων/πολης και της Δκσης Στρατοχωροφυλακής του Νομού, πραγματοποιήθηκαν 57 συλλήψεις, κατά της «AL QAEDA» στους Νομούς Άγκυρας, Erzurum, Kayseri, Kirikkale, Mus, Nigde και Σαμψούντας (Samsun).
Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες και τους εργασιακούς χώρους των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 χειροβομβίδες, 1 καπνογόνο, 7 περίστροφα και 14 γεμιστήρες αυτών, 2 αβολίδοτα περίστροφα, 1 αεροβόλο, 1382 σφαίρες διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 18 κυνηγετικά όπλα και 380 σφαίρες αυτών, ηλεκτρονικό υλικό για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών,7 στιλέτα, 3 σπαθιά, 31 φορητοί και σταθεροί Η/Υ, 53 σκληροί δίσκοι, 7 μαγνητόφωνα ηχητικής καταγραφής καθώς και μεγάλη ποσότητα εγγράφων της οργάνωσης.
Αναφερόμενος στις διασυνδέσεις των συλληφθέντων στο εξωτερικό, ο GULER σημείωσε ότι αποδείχθηκε η σχέση ορισμένων μελών της οργάνωσης με τον υπεύθυνο της οργάνωσης σε Ευρώπη, Τουρκία και Συρία, LOUAI SAKKA και με τον HABIP AKTAS, ο οποίος σκοτώθηκε στο Ιράκ σε κάποια από τις επιθέσεις το χρονικό διάστημα 15-20/11/2003.
Στο μεταξύ, αποδείχθηκε ότι ο συλληφθείς στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε 16 Νομούς της χώρας κατά της «AL QAEDA» (ΣΧΕΤ.: Δελτίο Περιβάλλον Ασφάλειας – Απειλές, 25/01/10, ΚΕΠΗΜΕ/ΕΥΠ/Δ’ΔΝΣΗ), πρώην αρθρογράφος της ε/φ «VAKIT», MUSTAFA KAPLAN, ήταν ο ιδεολόγος της οργάνωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο KAPLAN, είχε συχνές επαφές στο Αζερμπαϊτζάν και τη Γερμανία  με 1 άτομο, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται μεταξύ των υπόπτων στο 2ο κατηγορητήριο της υπόθεσης «ERGENEKON» και το οποίο βρίσκεται σε χώρα του εξωτερικού. Η διασύνδεση -ή όχι- της οργάνωσης μ’ αυτή της «ERGENEKON», θ’ αποκαλυφθεί μετά την ενδελεχή έρευνα των κατασχεθέντων εγγράφων και στοιχείων.
Επιπλέον, ο αρθρογράφος της ε/φ «VAKIT», φέρεται να διένειμε στα μέλη της οργάνωσης, οδηγία του μουφτή σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις, ενώ χειρόγραφο του KAPLAN που κατασχέθηκε από τις Αρχές, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σε μία ενέργεια που πραγματοποιείται υπέρ των Μουσουλμάνων, αν πρέπει να χάσουν τη ζωή τους βλάσφημοι, είναι θεμιτό να βρίσκονται και Μουσουλμάνοι μεταξύ των νεκρών. Αν είναι να κερδίσει το Ισλάμ, μπορούν να θυσιαστούν και ορισμένοι Μουσουλμάνοι».
Στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά της «AL QAEDA» 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα