Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, και η ΠΓΔ Μακεδονίας στην κορυφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα


 Στόχος και δέσμευση της νέας κυβέρνησης είναι να κατακτήσει η Ελλάδα και πάλι τη θέση της στο διεθνές στερέωμα, να βάλουμε τέλος στην αδράνεια του παρελθόντος και να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής.

Υπενθύμισε ότι μόλις δέκα ημέρες μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις εκθέσεις προόδου για την Τουρκία και για την ΠΓΔΜ, εκθέσεις που ήταν μια «κακή αφετηρία» για τα δικά μας συμφέροντα, καθώς περιείχαν θέσεις που «δημιουργούσαν μια πλασματική εικόνα», και «είχαν απόψεις επικίνδυνες, όπως τα περί διμερών διαφορών, που δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την πορεία των υποψηφίων προς ένταξη χωρών».


Στο δύσκολο αυτό περιβάλλον έγιναν κινήσεις γρήγορες και αποφασιστικές, ώστε να σταλούν τα απαραίτητα μηνύματα και στους γείτονες και τους εταίρους μας, τόνισε.

Μια πρώτη σημαντική πρωτοβουλία της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η Ατζέντα 2014 για τα Βαλκάνια, είπε και συμπλήρωσε: «Διεκδικούμε ξανά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή» με το φιλόδοξο αυτό σχέδιο και με πρώτο βήμα την εμπέδωση της πολιτικής αυτής πρότασης, ζητώντας την υποστήριξη των εταίρων μας.

Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας


Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή η Αθήνα έστειλε το μήνυμα ότι επιθυμεί σχέσεις φιλικές, ειρηνικές, σχέσεις κοινού μέλλοντος, ανάπτυξης και συνεργασίας με τον τουρκικό λαό, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας.

«Την ίδια στιγμή, όμως, επισημάναμε ότι προϋπόθεση γι' αυτό είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των κανόνων καλής γειτονίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας» τόνισε και αποκάλεσε τα στοιχεία αυτά «αυτονόητες προϋποθέσεις».

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά «χωρίς λευκές επιταγές», καθώς η Τουρκία «πρέπει να δείξει τον καλό της εαυτό» και να συμμορφωθεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού αυτό είναι προς το δικό της όφελος και προς όφελος της Ευρώπης.

Σημείωσε ότι αυτό αποτυπώθηκε και στα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου, με ένα λεκτικό που είναι «αυστηρό και αντικειμενικό και για πρώτη φορά καταγράφηκαν σημαντικά στοιχεία, όπως η αναφορά στον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας».

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο πρόγραμμά του, αλλά εξέφρασε τη βούληση να συναντηθεί μαζί του με την πρώτη ευκαιρία.

Συμπλήρωσε ότι η ανακήρυξη της Κωνσταντινούπολης σε πολιτιστική πρωτεύουσα μπορεί να ήταν μια καλή ευκαιρία, αλλά αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην Αθήνα αποτελεί προτεραιότητα.

Ο κ. Δρούτσας εξήγησε ότι η στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα χρήσιμο εργαλείο για την εξωτερική μας πολιτική απέναντι στη γειτονική χώρα, αρκεί να το αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά.

Αναφέρθηκε στο σημαντικό επίτευγμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι ενώ τότε είχε τεθεί ως στόχος και το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η πολιτική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης δεν επέτρεψε να φθάσουμε αυτό τον στόχο.

Κατέληξε λέγοντας ότι ο στόχος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο παραμένει και αν χρειασθεί θα φτάσουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πάντως, απαντώντας σε άλλο ερώτημα για τη συνεργασία με τη γειτονική χώρα, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι υπάρχουν πολλά πεδία, στα οποία επιζητείται στενή συνεργασία, όπως τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος, που αφορούν το σύνολο της περιοχής, όπου μεμονωμένες και αποσπασματικές κινήσεις δεν μπορούν να επιφέρουν αποτελέσματα.

Έκανε επίσης λόγο για κοινές δράσεις στο χώρο της Μέσης Ανατολής, υπενθυμίζοντας ανάλογες κινήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν από τους Ισμαήλ Τζεμ και Γ.Παπανδρέου με κοινή επίσκεψη στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ερωτηθείς, τέλος, για την απάντηση της ελληνικής πλευράς στην επιστολή Ερντογάν, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι θα επιδοθεί στην πλέον κατάλληλη στιγμή

Η ονομασία της ΠΓΔΜ


Σε ό,τι αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο Δ.Δρούτσας είπε ότι ακολουθείται επιθετική διπλωματία, με πρωτοβουλίες. «Το δείξαμε αυτό, ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με ανοιχτό μυαλό κι εποικοδομητική διάθεση», αλλά και με ξεκάθαρη θέση για την «εθνική κόκκινη γραμμή, την ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων» (erga omnes).

Πρόσθεσε ότι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου «αποκαταστήσαμε την πραγματικότητα, καταστήσαμε σαφές ότι προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι η λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην ηγεσία των Σκοπίων ότι με καθαρή πολιτική βούληση μία λύση είναι εφικτή».

«Δυστυχώς, οι αρχικές αντιδράσεις του κ. Γκρούεφσκι δεν εμπνέουν αισιοδοξία» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι η Αθήνα θα επιμείνει ώστε στις διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη να μπορέσουμε να καταλήξουμε στην επιθυμητή λύση.

Για το Κυπριακό

Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά δίπλα στον κυπριακό λαό, όχι στα λόγια αλλά με πράξεις, καθώς η πρώτη διμερής επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός ήταν στην Κύπρο, υπενθύμισε ο κ. Δρούτσας.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας και η κυπριακή κυβέρνηση έχουν την πλήρη στήριξη και εμπιστοσύνη της Αθήνας, πρόσθεσε και είπε ότι θα συνεχιστεί η απόλυτη συνεργασία και ο συντονισμός τόσο στο Κυπριακό, όσο και σε όλους τους άλλους τομείς που μπορούν Ελλάδα και Κύπρος να συνεργαστούν ως κράτη - μέλη της ΕΕ.

Ο κ. Δρούτσας επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και απαντώντας σε ερώτημα για τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο υπουργός αναφέρθηκε στα λόγια του κ. Χριστόφια, ότι οι προτάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη δεν μπορούν να είναι βάση για διαπραγμάτευση.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει «κάποια απογοήτευση», καθώς αυτές οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς δεν πηγαίνουν προς την κατεύθυνση που θα μπορούσε να εγγυηθεί μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση. «Θα θέλαμε να βλέπαμε μια πιο εποικοδομητική στάση από την άλλη πλευρά» κατέληξε.

Οργανωτικά θέματα ΥΠΕΞ

Ο κ. Δρούτσας ανέφερε, επίσης, ότι η ελληνική διπλωματία πρέπει να αξιοποιήσει την προστιθέμενη αξία της χώρας, γιατί «ακόμα το κενό είναι μεγάλο» και μίλησε για «αλλαγές στις δομές και στον τρόπο εργασίας».

Έτσι, στο σχεδιασμό του 2010 για το υπουργείο, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για το άριστο στελεχιακό δυναμικό του, τον εκσυγχρονισμό, την πιο αποτελεσματική χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, τις βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τη διαρκή εκπαίδευση των στελεχών, τη δημιουργία διαύλων με την επιστημονική κοινότητα και τα διεθνή think tanks, καθώς και την προοπτική ενσωμάτωσης των γραφείων Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών, όχι μόνον με στόχο την εξοικονόμηση πόρων αλλά τον στρατηγικό σχεδιασμό της επικοινωνιακής πολιτικής και της δημόσιας διπλωματίας.

Διεθνείς Σχέσεις

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός στις σχέσεις της Ελλάδας με τις λεγόμενες αναδυόμενες δυνάμεις και χώρες, όπως είναι η Βραζιλία, η Ινδία, η Νότιος Αφρική, την εμβάθυνση των σχέσεων με την Κίνα, την ενίσχυση σχέσεων με συμμάχους, όπως είναι οι ΗΠΑ και την ανάκτηση του ρόλου τον οποίο η Ελλάδα οφείλει να παίξει στο χώρο της Μέσης Ανατολής.

Τόνισε ότι η Ελλάδα ως σύνορο της Ευρώπης μπορεί να γίνει ξανά η φωνή της Ευρώπης προς την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, αλλά και ταυτόχρονα να γίνει η φωνή των περιοχών αυτών στην Ευρώπη.

«Χρειάζεται σχέδιο, βούληση, όραμα και μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα» κατέληξε.


* Για τον πιθανό χρόνο επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Δρούτσας είπε ότι μετά την προσωπική πρόσκληση του Μπ.Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου της Κοπεγχάγης, γίνονται διεργασίες να βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία.

* Ο κ. Δρούτσας μίλησε και για τις στενές σχέσεις με την Προεδρία της ΕΕ, την ισπανική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό Θαπατέρο και τον υπουργό Εξωτερικών Μορατίνος.

Πηγή ΑΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα