Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σημαντικές διεθνείς εξελίξεις, που ελάχιστα απασχολούν τον μικρόκοσμο των εγχώριων ΜΜΕ.

Αναβιώνει η στρατηγική αντιπαλότητα της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, που αυτή τη φορά ίσως και να εξελιχθεί σε ρήξη.
Η Μόσχα καταγγέλλει εδώ και πολλά χρόνια την ένταξη κρατών του πρώην σοβιετικού μπλοκ στην Ατλαντική Συμμαχία, και κάνει τα πάντα στο διπλωματικό μέτωπο , για να εμποδίσει την Ουκρανία και τη Γεωργία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Αυτή τη φορά όμως η Ρωσία, καταδικάζει με επίσημο και πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα επεκτατικά σχέδια του ΝΑΤΟ, προς τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
Ο ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενέκρινε το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας, που τοποθετεί το ΝΑΤΟ στην κορυφή των απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας. Το νέο δόγμα ,  αναφέρει επίσης,  ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών όπλων, μόνο στην περίπτωση που δεχτεί πυρηνικό πλήγμα. Δηλαδή η Ρωσία, δεν πρόκειται να κάνει ΠΡΩΤΗ χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου.


Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ, σε επίσημη ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι, «το νέο ρωσικό στρατιωτικό δόγμα που θεωρεί την διεύρυνση του ΝΑΤΟ απειλή, δεν απεικονίζει την πραγματικότητα και έχει αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ατλαντικής συμμαχίας και της Μόσχας». Μάλιστα
ο Γ.Γ.  του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι εχθρός της Ρωσίας».
Επίσης,  το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας, που ενέκρινε ο   πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ θεωρεί ότι τα αμερικανικά σχέδια για την δημιουργία μίας αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη,   αποτελούν  παράγοντα ανησυχίας,  για την εθνική ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


                     ***********8
Σήμερα στην Ουκρανία, γίνονται οι επαναληπτικές Προεδρικές εκλογές.
Η απερχόμενη φιλο-αμερικανική Κυβέρνηση του Κιέβου, που φλέρταρε έντονα με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., πλήρωσε εκλογικά το πολιτικό κόστος των επιλογών  της.
Πάντως κλίμα έντασης επιχειρεί να δημιουργήσει στην ήδη πολωμένη πολιτική σκηνή της Ουκρανίας η υποψήφια για τη Προεδρία αμφιλεγόμενη σημερινή Πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο , που ηγήθηκε της φιλοδυτικής κοινωνικής διαμαρτυρίας, γνωστής και ως  «Πορτοκαλί Επανάσταση», αλλά στη συνέχεια, υπέκυψε στη πολιτική γοητεία ή στην πολιτική εκβιασμών του Προέδρου και τώρα Πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλ.Πούτιν.
Γνωρίζοντας πως οι πιθανότητες είναι εναντίον της στις επαναληπτικές Προεδρικές  εκλογές, η σημερινή πρωθυπουργός Τιμοσένκο κάλεσε τους Ουκρανούς να κατεβούν στους δρόμους σε περίπτωση που ο φιλορώσος αντίπαλός της και μεγάλο φαβορί για τη νίκη, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, επιδιώξει να αποσπάσει την εξουσία με νοθεία.
Είναι σαφές ότι  ανεξάρτητα απ’ το ποιος θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο, μια κλιμάκωση της πολιτικής αναταραχής στην Ουκρανία μοιάζει αναπόφευκτη.

                    *************
Σύμφωνα με αιγυπτιακές στρατιωτικές πηγές, το Ισραήλ προετοιμάζεται να κτυπήσει το Ιράν. Μάλιστα, το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, σε συνεργασία με τον 5ο αμερικανικό Στόλο, χαρτογραφούν, εδώ και εβδομάδες, τον Περσικό Κόλπο και την ιρανική ακτογραμμή, ενόψει ενδεχόμενης επίθεσης κατά του Ιράν,  από το  Πολεμικό Ναυτικό και τις Ειδικές Δυνάμεις του Ισραήλ.
Αξιωματικοί των ισραηλινών Δυνάμεων αναφέρουν ότι έχουν ήδη σχεδιάσει τον τρόπο εισχώρησης των Δυνάμεων Αέρος και Ξηράς του Ισραήλ στο Ιράν, προκειμένου να κτυπήσουν τις εκεί πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Σχετικές πληροφορίες διέρρευσαν,  στην αιγυπτιακή ε/φ «SHOROUK», την οποία η αιγυπτιακή Υπηρεσία Πληροφοριών χρησιμοποιεί συχνά, προκειμένου να δημοσιοποιήσει πληροφορίες που θεωρεί αξιόπιστες.

     ************************************
Να τελειώσουμε με ένα θέμα αρνητικής δημοσιότητας για τη χώρα μας.
Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας καθώς και η οικονομία της Κίνας βρίσκονται ανάμεσα στα κυρίαρχα θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της G7 , συνομιλίες που ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν σήμερα το απόγευμα.

Το G7 αποτελείται από τρεις μεγάλες χώρες της Ευρώπης – Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία – καθώς και από τις ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ιαπωνία και Καναδά.

Στις πρώτες συζητήσεις,  ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών επεσήμανε τις ανησυχίες που επικρατούν στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές για τα ελλείμματα των Ευρωπαϊκών κρατών και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι η Ιαπωνία θα αναζωογονήσει την εγχώρια ζήτηση μέσω δημοσιονομικών μέτρων.

«Υπάρχουν πολλές συζητήσεις σχετικά με την Ελλάδα», όπως για αν πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ηγηθούν των προσπαθειών για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας αυτής. «Για τους Ευρωπαίους, η κρίση της Ελλάδας – όχι της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας – φαίνεται να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα», δήλωσε  ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομίας.

Πάντως να πούμε ότι, το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας είναι το χειρότερο ανάμεσα στα ανεπτυγμένα κράτη και υπολογίζεται στο 180% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής.
Είναι σαφές ότι, ο Πόλεμος Δολαρίου και ΕΥΡΩ είναι πολύ σκληρός, είναι αδυσώπητος και μη προβλέψιμη η τελική έκβασή του. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα