Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γρ. Δελαβέκουρα

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλή σας ημέρα. Να ξεκινήσω με το πρόγραμμα του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Δρούτσα. Σήμερα στις 12 ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός θα ενημερώσει τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Αύριο, Παρασκευή, στις 11.00, ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός θα συναντηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας κ. Belfrage.

Για την επόμενη βδομάδα σχεδιάζεται, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, συνάντηση με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, ενώ την Πέμπτη και Παρασκευή 22 και 23 Απριλίου ο κ. Δρούτσας θα συμμετάσχει στις εργασίες της Άτυπης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στο Ταλλίν.

Κατά την πρώτη μέρα, το αντικείμενο των εργασιών θα είναι το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ και η αναδιάρθρωση της έδρας της Συμμαχίας, καθώς και η «πολιτική ανοιχτών θυρών». Επίσης, την Πέμπτη, στο δείπνο εργασίας, θα συζητηθούν τα θέματα της αντιπυραυλικής άμυνας και της πυρηνικής πολιτικής.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή 23 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Ευρωατλαντικού Συμβουλίου με αντικείμενο τις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας, αλλά και συνάντηση με χώρες που συνεισφέρουν δυνάμεις στην ISAF, με συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών του Αφγανιστάν, όπου θα συζητηθεί εκτός των άλλων και η εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας στη χώρα.



Όσον αφορά στο πρόγραμμα του κ. Κουβέλη, την Παρασκευή 16 του μηνός, θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στο Σικάγο, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις της ομογένειας, αλλά και να προωθήσει θέματα οικονομικής διπλωματίας. Θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, με φορείς της ομογένειας και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιο για θέματα αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής συνεργασίας κ. John Holmes. Επίσης, θα εκφωνήσει ομιλία στο Πανεπιστήμιο Columbia με θέμα «διπλωματία – προκλήσεις και προοπτικές» και θα έχει συνάντηση με το Γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Robert Menendez και τον υποψήφιο Γερουσιαστή στην πολιτεία του Ιllinois κ. Αλέξη Γιαννούλια. Στο Σικάγο, θα έχει συναντήσεις με ομογενείς και Αμερικανούς επιχειρηματίες και θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη κ. Ιάκωβο. Ο κ. Κουβέλης θα επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 25 του μηνός.

Θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα άλλο θέμα, το οποίο θα ήταν χρήσιμο όσο μπορείτε και εσείς από τα μέσα που εργάζεστε να το προβάλλετε. Η Πρεσβεία μας στη Νότιο Αφρική στην Πρετόρια έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ένα ειδικό τμήμα το οποίο είναι σχετικό με τη διεξαγωγή του Μουντιάλ που θα γίνει στη Νότιο Αφρική. Η σχετική σελίδα είναι στη διεύθυνση www.mfa.gr/pretoria.

Εκεί υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο μετάβασης, την ασφάλεια, ξενοδοχεία, πληροφορίες γενικώς για τη χώρα, ώστε όσοι ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν, για να παρακολουθήσουν το Μουντιάλ, μπορούν να ενημερωθούν. Υπάρχουν και τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για επικοινωνία με την Πρεσβεία. Είναι χρήσιμο αν μπορείτε να περάσετε αυτή την πληροφορία και στους αθλητικούς συντάκτες των μέσων, στα οποία εργάζεστε, για να γίνει ευρύτερα γνωστό.

Ευχαριστώ πολύ και ακούω τις ερωτήσεις σας, αν υπάρχουν.

κα Ν. ΜΕΛΙΣΟΒΑ: Ήθελα να σας ρωτήσω αν προχωράει και πόσο η σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας ενόψει της άφιξης του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα και αν έχουν αρχίσει να καθορίζονται οι τομείς προτεραιότητας στη συνεργασία.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Να σας πω καταρχάς ότι σήμερα φεύγει μια επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών προς όλους τους Υπουργούς, οι οποίοι θα έχουν εμπλοκή στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Με αυτή την επιστολή ουσιαστικά ζητείται να καθοριστούν σημεία επαφής σε κάθε Υπουργείο, το οποίο θα έχει εμπλοκή, καθώς και συγκεκριμένες ομάδες εργασίας, οι οποίες θα αναλάβουν την προετοιμασία των ειδικών θεμάτων ανά Υπουργείο.

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συσκέψεις αυτών των ομάδων εργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, για να γίνει μια προεργασία και θα ακολουθήσουν μετά με εντατικό ρυθμό οι προετοιμασίες, ώστε μέχρι τα μέσα Μαΐου, που υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού, να είναι προετοιμασμένο το έδαφος, για να έχουμε μια χρήσιμη συνάντηση με αποτελέσματα.

Η λογική της επίσκεψης είναι ότι θα έρθουν πρώτα οι Υπουργοί, θα έχουν επαφές με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα έρθει ο κ. Ερντογάν, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η 1η Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Θα ήθελα, επίσης, με αυτή την ευκαιρία, να αναφερθώ και σε κάτι άλλο το οποίο δεν αποτυπώθηκε στις δηλώσεις που έγιναν στη συνάντηση του κ. Αναπληρωτή με τον Βούλγαρο Υπουργό Εξωτερικών. Στο δείπνο εργασίας που ακολούθησε τις δηλώσεις, συμφωνήθηκε, επί της αρχής, να πραγματοποιηθεί και μια συνάντηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, η οποία προγραμματίζεται να γίνει μέσα το καλοκαίρι στη Βουλγαρία, ενδεχομένως τέλη Ιουνίου ή Ιούλιο, δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Ήδη έγινε μια πρώτη συζήτηση στο επίπεδο των δύο Υπουργών για το περιεχόμενο που θα μπορούσε να έχει αυτό το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα και με τη Βουλγαρία, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε, όπως είναι οι υποδομές, τα οδικά δίκτυα, τα ενεργειακά δίκτυα, περιβαλλοντικά θέματα, η διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Όλα αυτά θα συγκεκριμενοποιηθούν και κινούμαστε με ορίζοντα να υλοποιηθεί η κοινή πρωτοβουλία που είχαν οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για να πραγματοποιηθεί ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και με τη Βουλγαρία μέσα στο καλοκαίρι.

κα Ν. ΜΕΛΙΣΟΒΑ: Θα υπάρξει τριμερής συνάντηση σε επίπεδο Πρωθυπουργών;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει την πρόθεση να προσκαλέσει τον Τούρκο και το Βούλγαρο ομόλογό του για να κάνουν μια τριμερή συνάντηση, η οποία θα ασχοληθεί κυρίως με το ζήτημα του Έβρου και των πλημμυρικών φαινομένων που αντιμετωπίζουμε εκεί. Αυτό είναι μια διαφορετική διαδικασία από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το οποίο θα είναι διμερές, της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

κ. Γ. ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, τον τελευταίο καιρό στη δημοσιότητα εμφανίζονται άρθρα, τα οποία αναφέρουν ότι, κατά κάποιο τρόπο, βιαζόμαστε στα ζητήματα με την Τουρκία και τα οποία αναφέρουν ότι εάν κρίνουμε εμείς ως χώρα ότι βρισκόμαστε έτσι, όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή, σε θέση ισχύος έναντι της Τουρκίας, ώστε ακριβώς να προχωρούμε όλη αυτή τη διαδικασία. Θέλετε να πείτε κάτι επ’ αυτού;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Βεβαίως. Τα βήματα που γίνονται είναι βήματα πάρα πολύ προσεκτικά. Από την ανάληψη των καθηκόντων της Κυβέρνησης, έχει δηλωθεί ότι επιθυμία της Ελλάδας είναι να γίνει μια πραγματική προσπάθεια προσέγγισης με την Τουρκία. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Αντίστοιχες δηλώσεις υπάρχουν και από την τουρκική πλευρά σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ηγεσίας της γείτονος.

Τα βήματα που γίνονται, γίνονται με πολύ καλή προετοιμασία. Έχει γίνει μια σειρά από συναντήσεις και στο επίπεδο του Πρωθυπουργού και στο επίπεδο του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών. Στις συναντήσεις αυτές επιχειρείται να μπει η βάση της συνεργασίας, να διευρυνθεί το πεδίο της συνεργασίας, να αναζητήσουν οι δύο χώρες νέα θέματα, στα οποία μπορούν να δουλέψουν από κοινού, ώστε να δημιουργήσουν αυτή τη βάση πάνω στην οποία θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε την πολιτική προσέγγιση των δύο χωρών.

Η Ελλάδα δεν έχει ψευδαισθήσεις. Έχει πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας και προχωράει με ρεαλισμό. Δεν υπάρχει ούτε θέμα αισιοδοξίας, ούτε θέμα ελπίδας, ούτε τίποτα άλλο. Προχωράμε στους τομείς στους οποίους θα βρούμε ότι υπάρχει κοινή βάση, ότι οι χώρες έχουν κοινά συμφέροντα και ότι η πρόοδος που θα επιτευχθεί θα είναι αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες.

Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση. Δεν παραγνωρίζουμε τα προβλήματα και δεν παραγνωρίζουμε σε καμία περίπτωση τις προκλήσεις εκ μέρους της τουρκικής πλευράς. Και είναι δεδομένο ότι πραγματική ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών δεν μπορεί να υπάρξει, εάν δεν υπάρξει και αλλαγή συμπεριφοράς εκ μέρους της Τουρκίας. Αυτό είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να φτάσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών εκεί που λέμε ότι θέλουμε.

Η Ελλάδα θέλει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Αυτό είναι προϋπόθεση. Και είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Είμαστε μία χώρα που μιλάει ξεκάθαρα στα ευρωπαϊκά θέματα και λέει ότι η Τουρκία πρέπει να έχει ανοιχτή την προοπτική της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό όλων των προϋποθέσεων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτό περιλαμβάνονται οι σχέσεις καλής γειτονίας, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, η καλή συνεργασία σε όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως είναι τα θέματα της λαθρομετανάστευσης, τα ζητήματα στο Αιγαίο.

Από εκεί και πέρα, ελήφθη μια σημαντική απόφαση, να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Ουσιαστικά, μιλάμε για μία διαφορετική βάση συνεργασίας των δύο χωρών. Αναβαθμίζεται αυτή η συνεργασία σε υπουργικό επίπεδο. Καλούνται οι Υπουργοί να δουλέψουν μαζί, οι δημόσιες διοικήσεις των δύο χωρών να έχουν μια συνεχή επαφή, να αναζητήσουν νέα πεδία συνεργασίας για να μπορέσουμε να πάμε τις σχέσεις πιο μπροστά. Αλλά πάντα σας λέω με ρεαλισμό, πάντα με προσεκτικά βήματα και πάντα με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας.

Επειδή είπατε και κάτι για το θέμα ισχύος της Ελλάδας: η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή, η οποία αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Τα βασικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας ή της ελληνικής πολιτικής δεν έχουν αλλάξει απ’ αυτή την πραγματικότητα. Πρέπει να αλλάξουμε αυτά που κάναμε λάθος μέχρι σήμερα. Θα τα αλλάξουμε. Θα τα διορθώσουμε. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κοιτάει στα μάτια τους συνομιλητές της στις διεθνείς σχέσεις της.

κ. Μ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε πότε θα γίνει ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών και αν το μοναδικό θέμα είναι η υφαλοκρηπίδα; Θα συζητηθούν επίσης θέματα, όπως θέλει ο κ. Νταβούτογλου; Έχει οριστικοποιηθεί η ατζέντα;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η πραγματοποίηση της συνάντησης. Η πρόθεση που έχει ανακοινωθεί είναι να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, ο 43ος γύρος των διερευνητικών επαφών, πριν την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Μόλις έχουμε κάτι συγκεκριμένο θα το ανακοινώσουμε.

Για την Ελλάδα είναι δεδομένο και ξεκάθαρο ότι ένα είναι το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών, είναι το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει κανένα άλλο θέμα.

κα Α. ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ο κ. Γκρουέφσκι, θα έρθει στην Αθήνα στα τέλη του μήνα για να συμμετάσχει στο Συνέδριο του Economist. Προβλέπετε κάποια διμερή συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό; Και υπάρχουν και κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τη μεταφορά του στην Ελλάδα;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με έλευση του κ. Γκρουέφσκι στην Αθήνα. Δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα εκ μέρους των Σκοπίων, ούτε έχουμε καμία τέτοια πληροφόρηση. Γνωρίζουμε ότι ο κ. Γκρουέφσκι έχει προσκληθεί από το συνέδριο του Economist απευθείας, σε συνεννόηση με την εταιρεία που διοργανώνει το συνέδριο. Αλλά δεν έχω καμία περισσότερη πληροφορία από την πλευρά των Σκοπίων σχετικά με αυτό.

κα Α. ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Την Κυριακή θα διεξαχθούν οι λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα. Έχετε κάποιο σχόλιο; Θεωρείτε ότι το αποτέλεσμά τους θα είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από εδώ και πέρα;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, θέλω να σας πω για τις ίδιες τις λεγόμενες «εκλογές», ότι μιλάμε για μια διαδικασία, της οποίας η νομιμότητα φυσικά ελέγχεται αλλά και το ίδιο το αποτέλεσμα ελέγχεται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα κατεχόμενα υπάρχει ένας στρατός κατοχής, υπάρχουν οι έποικοι.

Είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της διαδικασίας να δούμε ποιος θα βρίσκεται απέναντι στο Πρόεδρο Χριστόφια την επαύριο των λεγόμενων «εκλογών». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες, με πολύ εποικοδομητική διάθεση, για να προχωρήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, όχι η πρόοδος που θα θέλαμε για να πούμε πραγματικά ότι έχουμε προχωρήσει, αλλά έχει υπάρξει πρόοδος, η οποία είναι υπολογίσιμη και η οποία δε μπορεί να παραγνωριστεί από όποιον θα βρίσκεται απέναντι στον Πρόεδρο Χριστόφια, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Είναι σημαντικό το ποιος θα είναι. Υπάρχουν δηλώσεις που γίνονται, οι οποίες δείχνουν ότι για κάποιους στα κατεχόμενα η λύση δεν είναι επιθυμητή και σίγουρα αυτό θ’ αποτελέσει και πλήγμα για τη διαπραγματευτική διαδικασία. Θα πρέπει όμως να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

κα Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λευκωσία, μεταξύ άλλων ειπώθηκε ότι προσεχώς, Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν το βηματισμό τους, να το πω έτσι, έναντι των κινήσεων που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για εφαρμογή του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα. Αν υπάρχει κάτι σε σχέση μ’ αυτό, αν έχουμε κάνει κάτι.

Και το δεύτερο, αν στις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες είχε υποπέσει στην αντίληψή τους η προσπάθεια που γίνεται για επαναφορά του κανονισμού, με δεδομένο ότι είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των θεμάτων της Commission από το Δεκέμβρη.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Υπάρχει η εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί τις αλλαγές που φέρνει η Συνθήκη της Λισσαβόνας προκειμένου να κάνει, κάποια βήματα σχετικά με τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο. Στην πράξη η Επιτροπή διαβίβασε προς το Κοινοβούλιο περίπου 500 σχέδια Κανονισμών, που ήταν σε εκκρεμότητα και σχετικά με τους οποίους αλλάζει η διαδικασία λήψης απόφασης βάσει της Συνθήκης της Λισσαβόνας και πλέον οι αποφάσεις λαμβάνονται με τη διαδικασία της συναπόφασης.

Υπάρχει ένα θέμα καλής πίστης εδώ. Ο συγκεκριμένος Κανονισμός δεν είναι ένας τυχαίος κανονισμός, είναι ένας Κανονισμός που θίγει ζωτικά συμφέροντα ενός κράτους - μέλους. Είναι αδιανόητο να μην πραγματοποιηθεί διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, πριν να γίνει μια τέτοια ενέργεια. Η διαδικασία επί της ουσίας ξεκινάει τώρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ήδη, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διατυπώσει κάποιες θέσεις της. Διαφωνούμε με τη νομική βάση των επιχειρημάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα γίνει αυτή η προσπάθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία και θα είναι στο πλευρό της η Ελλάδα συνέχεια με όλα τα μέσα που διαθέτει, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο πλαίσιο του Συμβουλίου, αλλά και σε νομικό επίπεδο. Και εκεί θα δώσουμε αυτή την μάχη. Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί αλλά θα πρέπει και η Επιτροπή από την πλευρά της να κάνει το αυτονόητο: να συνεργάζεται με τα κράτη - μέλη. Δεν είναι δυνατό ν’ αντιμετωπίζει ως διαδικαστικό ζήτημα ένα ζήτημα το οποίο γνωρίζει καλά ότι άπτεται ζωτικών συμφερόντων ενός κράτους -μέλους και έχει σίγουρα επιπτώσεις και στη διαπραγματευτική διαδικασία.

κα Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί μια διαφορετική προσέγγιση;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είναι ένα πολιτικό ζήτημα, ένα ξεκάθαρο πολιτικό ζήτημα. Δε μπορεί λοιπόν ν’ αντιμετωπίζεται ως διαδικασία, «στέλνω 500 σχέδια κανονισμών και στέλνω κι αυτό». Έχει ουσία. Δε μπορείς λοιπόν να μιλάς για καλή πίστη, όταν δεν προβαίνεις σε μια αυτονόητη διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι αυτονόητο αυτό και θα έπρεπε να έχει γίνει.

κα Μ. ΡΗΓΟΥ: Ήθελα να επανέλθω στο ζήτημα των κατεχομένων και σε δηλώσεις που έχει κάνει ο Ντερβίς Έρογλου σε σχέση με τις συνομιλίες, είχε επανειλημμένως αναφερθεί στο ότι επιθυμεί να ξεκινήσουν από μηδενική βάση, απευθύνεται συνεχώς στους εποίκους και μάλιστα είχε πει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν αυτός ο οποίος έκλαιγε όταν χωρίστηκε η Κύπρος ενώ ο ίδιος χαιρόταν.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για τις συνομιλίες στην πράξη; Μπορεί να οδηγηθούν και σε κατάρρευση τελικά οι διαδικασίες;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δε θέλω να κάνω αυτή τη στιγμή εικασίες χωρίς να γνωρίζουμε τί θα έχουμε ν ‘αντιμετωπίσουμε στην πραγματικότητα. Αλλά σίγουρα αυτές οι δηλώσεις είναι απολύτως αρνητικές και πλήττουν τη διαδικασία. Είναι αυτονόητο αυτό. Πρώτα απ’ όλα, γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια τόσον καιρό η οποία έχει αποφέρει κάποια πρόοδο. Αυτή η πρόοδος πρέπει να συγκρατηθεί, δεν είναι δυνατό να δεχθούμε ποτέ, σε καμία περίπτωση ότι μιλάμε από μηδενική βάση. Αυτό δεν υπάρχει σαν ενδεχόμενο.

Επί της ουσίας, η διαδικασία θα επιβαρυνθεί ενδεχομένως ανεπανόρθωτα αν από την πλευρά της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος δεν επιθυμεί λύση, είναι προφανές.

κα Μ. ΡΗΓΟΥ: Επανειλημμένως η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αναφερθεί στη συμμετοχή της Άγκυρας στην όλη διαδικασία και ιδιαίτερα ο Ντερβίς Έρογλου. Η δική μας η πλευρά πώς συνεργάζεται ώστε ν’ αντιμετωπίσει ένα διπλό μέτωπο στη ουσία;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι η σχέση Τουρκίας – κατεχομένων και ποια η σχέση Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας. Μιλάμε, στην περίπτωση της Τουρκίας, για μια χώρα η οποία έχει ένα στρατό κατοχής και η οποία επηρεάζει δραματικά κάθε κίνηση και το κάθε τι που συμβαίνει στα κατεχόμενα. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δυο ανεξάρτητα κράτη με αδελφικές σχέσεις, τα οποία συνεργάζονται και η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στο πλάι της Κυπριακής Δημοκρατίας, με όλες της τις δυνάμεις.

Δε μπορεί όμως να συγκριθεί σε καμία περίπτωση το ένα με το άλλο. Γι’ αυτό το λόγο και λέμε ότι εμπλοκή της Τουρκίας χρειάζεται. Χρειάζεται εμπλοκή της Τουρκίας σε πολιτικό επίπεδο, ώστε ν’ ανοίξει το δρόμο για να προχωρήσουμε σε μια λύση, γιατί αν δεν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση εκ μέρους της Τουρκίας να φτάσουμε σε λύση, δε θα φτάσουμε ποτέ σε λύση.

Δε θέλω να προκαταλάβω, επαναλαμβάνω, τί θα γίνει. Σίγουρα ο ρόλος της Άγκυρας θα είναι καθοριστικός. Από την πλευρά μας ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να έχουμε πρόοδο.

κ. Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πότε υπέπεσε στην αντίληψη της ελληνικής διπλωματίας η πρόθεση των Ευρωπαίων ν’ ανοίξουν θέμα απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το θέμα αυτό δεν είναι καινούριο. Το θέμα αυτό υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι γνωστές οι θέσεις της Επιτροπής. Η Επιτροπή και στο παρελθόν, σε μια βάση νομική, με την οποία, επαναλαμβάνω, εμείς διαφωνούμε τελείως, έχει επιχειρήσει να προωθήσει αυτό το ζήτημα. Αυτό που λέμε είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει θέμα κακής πίστης εκ μέρους της Επιτροπής. Διότι δεν είναι δυνατόν να επιχειρείς να κάνεις κάτι τέτοιο, χωρίς να διαβουλευθείς με το ενδιαφερόμενο κράτος - μέλος.

Αυτή είναι η ουσία του πράγματος και στη διαδικασία που ξεκινάει τώρα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε οι θέσεις μας να συγκρατηθούν.

κ. Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: (ερώτηση εκτός μικροφώνου) Έχουμε χάσει το παιχνίδι..

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν έχουμε χάσει τίποτα, με συγχωρείτε πολύ. Πρώτα απ’ όλα, επί της ουσίας, οι θέσεις της Επιτροπής επί της νομικής βάσης δε σημαίνει ότι είναι αποδεκτές από τα κράτη μέλη ή από τις Νομικές Υπηρεσίες, σε καμία περίπτωση. Διαφωνούμε επί της ουσίας. Και τα επιχειρήματά μας είναι πάρα πολύ ισχυρά.

Από κει και πέρα θα δοθεί μια μάχη τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Συμβούλιο. Και με όλες μας τις δυνάμεις θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα και μπορούμε να το πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Είναι κάτι, το οποίο ξεκινάει τώρα, δεν ξέρω πόσον καιρό θα κρατήσει, δεν είναι η πρώτη φορά που το αντιμετωπίζουμε, θα το αντιμετωπίσουμε, όπως και στο παρελθόν, με στόχο την επιτυχία.

κα Σ. ΡΙΣΤΟΒΣΚΑ: Έχετε κάποιες πληροφορίες για καινούρια συνάντηση με τον κ. Νίμιτς; Επειδή κυκλοφορούν κάποιες πληροφορίες ότι αυτό το μήνα θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι, δεν έχουμε καμία πληροφορία για επικείμενη συνάντηση του διαπραγματευτή, δεν έχει συγκαλέσει κάποια συνάντηση ακόμα. Αυτό που είναι σημαντικό και το έχουμε ξαναπεί είναι ότι η όποια προσπάθεια πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη. Πρέπει να υπάρχει σταθερή επαφή με τις δυο πλευρές και πρέπει όταν πραγματικά γίνει αυτή ή προσπάθεια να φέρει αποτελέσματα. Αυτό που μας απογοητεύει είναι ότι βλέπουμε από την πλευρά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας μια αρνητική διάθεση, η οποία αποτυπώνεται με συνεχείς κινήσεις και δηλώσεις.

Στα ανοίγματα που κάνει η Ελλάδα, στο θετικό λόγο που εκπέμπει η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά συναντάμε συστηματικά μια αρνητική διάθεση. Τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση με την επικείμενη Προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Πραγματικά αυτές οι προκλήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι είναι απολύτως απαραίτητο το ζήτημα της ονομασίας να έχει λυθεί, πριν να μπορέσουμε να μιλήσουμε για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

κα Σ. ΡΙΣΤΟΒΣΚΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω επίσης για την Προεδρία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Τι ακριβώς έκανε η Ελλάδα; Στην ανακοίνωσή σας αναφέρετε ότι θα κάνει κάποιες κινήσεις.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είμαστε σε επαφή με όλους τους εταίρους μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και με τη Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης διότι είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή η ηγεσία της ΠΓΔΜ επιχειρεί να καταχραστεί μια διεθνή θέση που αναλαμβάνει σ’ έναν διεθνή Οργανισμό, με διαδικασία εκ περιτροπής ανάληψης της Προεδρίας, για να προβάλλει και να προωθήσει τις δικές της θέσεις. Αυτό είναι κάτι που δε γίνεται στις διεθνείς σχέσεις. Είχε κατακριθεί όταν επιχειρήθηκε το ίδιο πράγμα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ήταν απαράδεκτο και ισχύει το ίδιο και τώρα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα