Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελληνοτουρκικά και οικονομική κρίση

του Χρήστου Καπούτση


Έντονη είναι η κινητικότητα και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. ΚΑΙ παρότι η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, ίσως στον προθάλαμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , είναι σε πλήρη εξέλιξη σοβαρά θέματα , όπως τα ελληνοτουρκικά και  το Κυπριακό.
Είναι σαφές ότι ασκείται πολιτική πίεση στην Ελλάδα, να ρυθμίσει εκκρεμότητες δεκαετιών, στο μέτωπο των εθνικών μας θεμάτων.   
Απαιτείται μεγάλη προσοχή, διότι μια χώρα που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση, που αντιμετωπίζει ακόμη και τον κίνδυνο της χρεωκοπίας, είναι προφανές ότι, έχει μειωμένο διεθνές κύρος.
Και επομένως, είναι ευάλωτη σε πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις, σε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, ακόμη και από αδιαπραγμάτευτες εθνικές θέσεις.


Μέσα Μαΐου επισκέπτεται την Αθήνα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, οριστικοποιήθηκε, κατά την επίσκεψη στην Άγκυρα του αν.ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσα, όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον ΥΠΕΞ Α.Νταβούντογλου, ενώ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Abdullah Gül, και τον Πρωθυπουργό, κ. Recep Tayyip Erdoğan.
Σε αυτές τις συναντήσεις αποφασίστηκε να διευρυνθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος.
Αποφασίστηκε επίσης, να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες μεταξύ δέκα Τούρκων και δέκα Ελλήνων υπουργών,  που δραστηριοποιούνται κυρίως στον  οικονομικό, τουριστικό και  αναπτυξιακό  τομέα, ώστε να προωθηθεί περεταίρω  η διμερής συνεργασία.
Οι επαφές αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο λειτουργίας του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας», μια πρόταση του Τούρκου Πρωθυπουργού που αποδέχτηκε ο Γ.Α.Παπανδρέου, διότι εκτιμήθηκε,  ότι οι επαφές αυτές θα συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ακόμη, αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο κρατών, για τα προβλήματα που κάθε πλευρά εκτιμά ότι υπάρχουν στο Αιγαίο.
Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν , να προσθέσουν  πέντε (5) νέα  Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.), επιπλέον των είκοσι-τεσσάρων (24) Μ.Ο.Ε. που έχουν ήδη υιοθετηθεί μεταξύ των δύο χωρών: Τα νέα ΜΟΕ , θα συμβάλουν στην αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στις στρατιωτικές ηγεσίες των δύο κρατών.

Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα, το κρίσιμο θέμα είναι, τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα των συνομιλιών των δύο Πρωθυπουργών.
Ο Τ.Ερντογάν έχει προτείνει πλούσια θεματολογία, που περιλαμβάνει  το κυριαρχικό καθεστώς στο Αιγαίο, τις «γκρίζες ζώνες» (περιοχές αμφισβητούμενης εθνικής κυριαρχίας για την Τουρκία, αδιαμφισβήτητης ελληνικότητας για την Ελλάδα, όπως το Αγαθονήσι για παράδειγμα). Επίσης ο κ.Ερντογάν επιθυμεί να συζητήσει με τον Έλληνα ομόλογό του και  την αποστρατιωτικοποίηση  των νησιών του ανατολικού Αιγαίου,  αλλά και για  τη μουσουλμανική μειονότητα της Ελληνικής  Θράκης, που η Τουρκική διπλωματία επιδιώκει  να αναγνωριστεί ως Τουρκική- Εθνική μειονότητα.
  Ο Πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι, το μόνο θέμα που αναγνωρίζει ως ελληνοτουρκική διαφορά είναι, η διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.
Όμως, ο τούρκος ΥΠΕΞ Α.Νταβούντογλου, στη συνάντηση που είχε με τον κ.Δρούτσα, ήταν απόλυτα σαφής.  Υπάρχουν είπε, και άλλα θέματα εκτός από τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας,  που θα πρέπει να συζητηθούν από τους πρωθυπουργούς των δύο γειτονικών κρατών.
Ο Α.Νταβούντογλου επισήμανε στον έλληνα συνομιλητή του,  ότι υπάρχουν νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, που θα πρέπει να αναγνωρίσει η Ελλάδα.

Πάντως συζήτηση και πολύ περισσότερο αποφάσεις, σε μείζονα εθνικά θέματα, που αγγίζουν ακόμη και κυριαρχικά δικαιώματα, σε μια περίοδο που η Ελλάδα πασχίζει να μην καταρρεύσει από την οικονομική κρίση, η εξέλιξη αυτή,  η συζήτηση υπό πίεση των εθνικών μας θεμάτων, διπλωματικά και πολιτικά, συνιστά  ολισθηρό κατήφορο, με πιθανότερη κατάληξη, οδυνηρούς και επώδυνους συμβιβασμούς,  για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Επειδή, αρκετά ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι, η Κυβέρνηση Ερντογάν, είναι έτοιμη να δεχτεί αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών, θα πρέπει να πούμε , ότι αυτά τα δημοσίευμα και τα ρεπορτάζ είναι πολύ ωραία για να είναι και αληθινά. Ας είμαστε επιφυλακτικοί.
Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Α.Νταβούντογλού, που χαρακτηρίζεται και ως, ο μάγος της «απονεύρωσης και χειραγώγησης» του αντιπάλου, ενώ προτείνει την αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών δαπανών,  το 2009 η Τουρκία δαπάνησε 4 δις δολάρια για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων,  ενώ το 2008 το ποσό αυτό ήταν 3,5 δις δολάρια.  Για  το 2010 οι δαπάνες της Τουρκίας για εξοπλισμούς  θα ξεπεράσουν τα 5 δις δολάρια.   Και συνολικά, η  πρόβλεψη για τον τουρκικό αμυντικό προϋπολογισμό, για την τρέχουσα δεκαετία  είναι αυτός να φτάσει τα 48 δις δολάρια, υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο ελληνικό, χωρίς τις υποχρεωτικές περικοπές λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα