Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανοικτή Επιστολή προς τον Τουρκικό λαό του Dr. Arash Irandoost

Ανοικτή Επιστολή προς τον Τουρκικό λαό



Τετάρτη, 09 Ιούνιος 2010 10:12
Arutz Sheva 4.6.10
του Dr. Arash Irandoost
Προς: Τους φιλο-ισλαμιστές Τούρκους γείτονες και πρώην φίλους
Από: Ιρανό υποστηρικτή της Δημοκρατίας και ακτιβιστή που αντιτίθεται στο IRI
Θέμα: Έρντογαν
Από τη στιγμή που αποφάσισες να ανταλλάξεις τον Πολιτική ιδεολογίας του Ατατούρκ με τον Ισλαμισμό του Έρντογαν, ταυτόχρονα φαίνεται πως αποφάσισες να απεμπολήσεις και την προθυμία σου να συνυπάρχεις ειρηνικά με τους μη-Μουσουλμάνους. Όλες αυτές τις ημέρες το μόνο που φαίνεται ότι λαμβάνουμε από σας, είναι βίντεο κλιπς του αρχηγού σας, του Πρωθυπουργού Έρντογαν, να συμπεριφέρεται αλλοπρόσαλλα και να γαβγίζει σαν σκυλί που το αφεντικό του από απροσεξία του άφησε τα λουριά. Και εάν δεν ξέρεις ότι το αφεντικό τού Έρντογαν ζει στο Ριάντ, τότε δεν ξέρεις και πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην ίδια σου τη χώρα.
Όμως, τα θέματά σου είναι και δικά σου. Εάν θέλεις να αφήσεις έναν φανατικό, ντυμένο με φτηνιάρικο κουστούμι να καταστρέψει τον Τουρκικό εθνικισμό σου εν ονόματι του Ισλάμ, είναι δικό σου πρόβλημα. Όμως, όταν ανακατεύεται με τρομοκρατικές οργανώσεις που επιτίθενται, βιάζουν και δολοφονούν τις μητέρες και τις αδερφές μας (τις γυναίκες-διαδηλωτές υπέρ μιας Ιρανικής Δημοκρατίας), τότε το πράγμα γίνεται δική μας υπόθεση. Και όταν μια χώρα που καταδιώκει τους Κούρδους, Ασσυρίους και Αρμενίους πολίτες της, συμπεριφέρεται στους Ιρανούς πρόσφυγες σαν σε πολίτες τρίτης κατηγορίας και τους ρίχνει στα χέρια των αντεροβγαλτών του IRI σε κάθε ευκαιρία και που εργάζεται ακατάπαυστα για να κατευνάσει ένα εγκληματικό καθεστώς, πρέπει να θυμάται ότι και εμείς δεν θα ξεχάσουμε τους λανθασμένους χειρισμούς του.
Λες ότι θέλεις διεθνή διερεύνηση για την επιδρομή στον στολίσκο; Βέβαια! Αμέσως αφού επιτρέψεις διεθνή έρευνα για το ήσσον θέμα της Αρμενικής γενοκτονίας για το οποίο κάνεις την πάπια εδώ και λίγο καιρό. Ως ο νέος “σημαιοφόρος” για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσεις πως η Τουρκία θα πρέπει να υφίσταται τον ίδιο ενδελεχή έλεγχο τον οποίον απαιτεί για τις άλλες χώρες.
Και τότε, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε στους πάνω από 10.000 πολιτικούς κρατουμένους στις φυλακές σου. Ένας αριθμός που ενίοτε έφτασε και τις 100.000 Μία ανεξάρτητη έρευνα θα μπορούσε επίσης να αρχίσει εξετάζοντας τον βασανισμό και τη δολοφονία πολιτικών ακτιβιστών όπως ο Engin Ceber. Θα μπορούσαν να συναντήσουν τους εκπροσώπους της TAYAD, της οργάνωσης που εκπροσωπεί τις οικογένειες των κρατουμένων. Και χωρίς αμφιβολία θα ενθουσιάζονταν από τα 1.500 και πλέον παιδιά στις φυλακές σας που κρατούνται εκεί με την κατηγορία της “τρομοκρατίας”. Όπως λ.χ. το δωδεκάχρονο παιδί που συλλάβατε το 2008 επειδή τραγούδησε ένα παραδοσιακό λαϊκό Κουρδικό τραγούδι. Λοιπόν, έχετε περιβληθεί με κάθε μέσο τον μανδύα των “Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” και είναι σίγουρο ότι θα γίνουν η θηλιά που θα σας πνίξει.
Στο Ισραήλ οι Άραβες είναι νομικά αναγνωρισμένη μειονότητα. Τα Αραβικά διδάσκονται στα σχολεία και χρησιμοποιούνται ως νομικά κατοχυρωμένη γλώσσα. Εντωμεταξύ η Κουρδική ταυτότητα είναι εντελώς εξοβελισμένη από την Τουρκική και την Ιρανική παράδοση και ο εθνικισμός υφίσταται επίθεση από τους Ισλαμιστές εισβολείς.
Τα Κουρδικά ονόματα, τα λαϊκά τραγούδια ακόμη και η ίδια η Κουρδική γλώσσα έχουν κατασταλεί. Το καθεστώς σας έχει καταδιώξει και απολύσει αξιωματούχους επειδή ενσωμάτωσαν απλά μία Κουρδική φράση σε ένα χαιρετισμό τους. Βγάζετε στριγκλιές αυτοδικαίωσης σχετικά με τα “Παιδιά της Παλαιστίνης” -ίσως θα έπρεπε να μιλήσουμε για τα εκατοντάδες παιδιά Κούρδων που συνελήφθησαν επειδή πετούσαν πέτρες. Που συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για τρομοκρατία. Και για τους χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους των καταπιεσμένων μειονοτήτων στις φυλακές σας.
Και ίσως την επόμενη φορά που ο σκύλος σας ο Έρντογαν σηκωθεί και αρχίσει να γαβγίζει για ανθρώπινα δικαιώματα κάνοντάς μας διάλεξη για τη χρήση βίας ενάντια σε Ισλαμιστές τρομοκράτες, θα έπρεπε να συζητήσουμε πόσες φορές χρησιμοποιήσατε αεριωθούμενα για να βομβαρδίσετε Κούρδους αντάρτες που ήσαν ελαφρότερα οπλισμένοι από εσάς. Συμπεριλαμβανομένου και του 2008 όταν εισβάλατε στο κυρίαρχο Ιρακινό έδαφος προκειμένου να συνεχίσετε την γενοκτονία του Κουρδικού λαού σε συνεργασία με τους δολοφόνους μουλάδες του Ιράν.
Μιλάς για κλεμμένη γη, όταν όλη η γη σου είναι κλεμμένη, από την Κύπρο μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Το καθεστώς σου είναι μια ρατσιστική παράνομη οντότητα που βασίζεται στην καταπίεση Κούρδων, Αρμενιών, Ασσυρίων, Ιρανών και αναρίθμητων άλλων. Μετέβης αμέσως από τον Ιμπεριαλισμό στον Φασισμό στον Ισλαμισμό, ένα πραγματικά αμφιλεγόμενο κατόρθωμα για κάθε έθνος. Η ιστορία σου είναι γεμάτη από δουλεία, εθνοκαθάρσεις, γενοκτονίες και εισβολές. Και αυτά αφορούν μόνο τον τελευταίο αιώνα. Εάν είχες λίγη υγεία ή τσίπα πάνω σου, θα έσκαβες μια τρύπα, θα χωνόσουν μέσα και θα έλπιζες να μην αναφέρει κανείς λέξεις όπως “Δικαιώματα των Μειονοτήτων” ή “Εδαφική Νομιμότητα” ενώπιόν σου, αντί να προσπαθείς να τα χρησιμοποιήσεις σαν κλομπ εναντίον Ιρανών και Ισραηλινών (δύο εθνών των οποίων η ιστορία υπερβαίνει τη δική σου κατά χιλιάδες χρόνια).
Όμως ας επανέλθουμε στον προαναφερθέντα ισλαμιστικό στολίσκο, τον στολισμένο με Τουρκικές σημαίες που δεν αποτελούν τίποτε παραπάνω από την κόκκινη εκδοχή της Σαουδαραβικής σημαίας. Στα πλοία που γέμισες με μέλη της Μουσουλμανικής αδελφότητας και με ριζοσπάστες ισλαμιστές και κατευθύνονταν στη Γάζα. Στο δικό σου υπέροχο έθνος της απέραντης ελευθερίας, ρεπόρτερ έχουν δικαστεί μόνο και μόνο επειδή έπαιρναν συνέντευξη από αρχηγούς τρομοκρατικών ομάδων.
Καταδίκασες τον αρχηγό του Κουρδικού κόμματος σε έξι μήνες κάθειρξη επειδή προσφώνησε τον αρχηγό του PKK κύριο Οτσαλάν και όχι σκέτο Οτσαλάν. Πήγε και αυτός στη φυλακή μαζί με τους 800 Κούρδους πολιτικούς που φυλάκισες μόνο τον τελευταίο χρόνο. Και μετά από όλα αυτά έχεις το κουράγιο να προσποιείσαι τον “εξοργισμένο” επειδή το Ισραήλ κατέλαβε τον στολίσκο σου που έβριθε από πολιτικούς τρομοκράτες;
Όμως ξέρουμε πόσο ισχυρός νιώθεις με τους αποκλεισμούς. Όπως την εποχή που αποκλείατε για χρόνια την Αρμενία. Πολύ καλά ήταν τότε. Εάν επιμένεις να στέλνεις πλοία που κυματίζουν την Τουρκική σημαία για να βοηθήσουν τη Χαμάς, ίσως το Ισραήλ να στείλει τεθωρακισμένα που κυματίζουν την Ισραηλινή σημαία για να βοηθήσουν το PKK. Και όταν εδραιωθεί ένα δημοκρατικό Ιράν, είναι βέβαιο ότι θα κόψουμε την ροή πετρέλαιου και αερίου στην άγονη και στερούμενη κάθε φυσικού πόρου και άχρηστη γη σου.
Δεν είμαστε μεγάλοι fans του PKK αλλά από τη στιγμή που αποφάσισες να είσαι φίλος με τη Χαμάς και τους δολοφόνους του IRI, τότε αυτό που είναι καλό για τη γαλοπούλα είναι ίσως καλό και για τον χήνο. Ή ίσως για κάθε πλοίο που αποστέλλεται στη Γάζα και που κυματίζει την Τουρκική σημαία, το Ισραήλ θα έπρεπε να κάνει δώρο ένα εκατομμύριο προς το Ιρανικό φιλοδημοκρατικό κίνημα και στο PKK. Διερωτώμαι πόσο θα άντεχε το IRI με απευθείας οικονομική βοήθεια από το Ισραήλ.
Και εδώ έχουμε και τη Δημοκρατία της Κύπρου. Θα μπορούσε να επωφεληθεί σημαντικά από την αναβάθμιση της αεράμυνάς της. Καθώς οι ΗΠΑ επιμένουν στην εξισορρόπηση της αγοράς όπλων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, το Ισραήλ θα μπορούσε να έχει μια πιο ελκυστική προσφορά προς τη μία πλευρά. Και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ίσως να μπορούσαν να κοιμηθούν ήσυχοι στα κρεβάτια τους, αντί να εκφοβίζονται από πρωτόγονους που δείχνουν τα F-16 τους πάνω από τα κεφάλια τους.
Ω ξέρω τι θα μου πεις: αυτό σημαίνει πόλεμο. Αλλά ίσως να ήθελες να το σκεφτείς το πράγμα. Ποιος ήταν άραγε ο τελευταίος πόλεμος που κερδίσατε μόνοι σας; Και όχι, ο αεροπορικός βομβαρδισμός Κούρδων ανταρτών που πεθαίνουν από την πείνα ή η κατοχή της Κύπρου δεν μετράνε. Και για πόσο θα μπορούσες να διεξάγεις πόλεμο πριν η εγχώρια ανταρσία των Κούρδων κάνει κομμάτι την μικρή σου αυτοκρατορία; Αν δεν συμβεί αυτό, ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς λίγο και την μεγάλη Ρωσική αρκούδα στην πλάτη σου. Αυτή η αρκούδα σε παρακολουθεί εδώ και πολύ καιρό. Και ενώ θα είσαι μπλεγμένος στρατιωτικά σε ένα καταστρεπτικό πόλεμο υπέρ του μεγάλου Χαλιφάτου, τα ανοικτά σύνορά σου θα είναι σκέτος πειρασμός. Και ποιος ακριβώς θα στα εγγυηθεί τότε;
Ω ξέρω, έχεις κάνει πολλούς τρανούς νέους φίλους τώρα, όπως ο Αχμαντινετζάντ και εκείνος ο χοντρός βασιλιάς στην Αραβική Έρημο, που λέει στον Έρντογαν πότε να πηδήξει και πόσο ψηλά αλλά άμα το σκεφτείς ότι οι μουλάδες ενδιαφέρονται για τους σουνίτες αδελφούς τους, θα δεις μια νέα έκπληξη να έρχεται. Εντωμεταξύ ο γέρος Abdullah στην έρημο δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του ούτε από τους Αμερικανούς πεζοναύτες. Και εάν νομίζεις ότι ο Ομπάμα θα τους έστελνε για να σου σώσει τον πισινό, θα δεις και άλλη έκπληξη να ζυγώνει. Είμαι βέβαιος ότι εάν έβλεπε Ρωσικά άρματα να κατευθύνονται προς την Άγκυρα θα έκανε μια δήλωση. Και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα προσποιόταν ότι δεν γελάει καθώς θα έκλεινε το ακουστικό του τηλεφώνου του.
Υπάρχει βέβαιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τελευταία φορά που η Ρωσία έκανε το τρικάκι, η Βρετανία ήταν αυτή που εγγυήθηκε για σένα στον Κριμαϊκό Πόλεμο. Όμως αυτή την εποχή η Αυτοκρατορία της Αυτής Μεγαλειότητος δεν είναι και σε μεγάλη φόρμα για να χρησιμοποιηθεί. Σίγουρα οι Cameron, Clegg και Harman θα γλύφουν τα πόδια του Έρντογαν. Αλλά κανείς τους δεν επιθυμεί να γίνει ο επόμενος Tony Blair. Και η Γερμανία δεν σε γουστάρει πια καθόλου. Ίσως γιατί τότε που την έμπλεξες στο Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο για να προστατεύσει την Οθωμανική σου Αυτοκρατορία την έβγαλες off. Ή την έβγαλες off με την εσωτερική εκστρατεία υπονόμευσης της οικονομίας της με τις ορδές Τούρκων εργατών; Τι σου απέμεινε λοιπόν; Η Γαλλία, η Ιταλία ή ίσως η Αυστρία θα ξεχάσουν το όλο πράγμα στην Πύλες της Βιέννης και αυτή τη φορά θα σπεύσουν για να σε σώσουν.
Όχι, όταν οι Ρώσοι κομάντος θα ξεσκίσουν το φουλάρι της γυναίκας σου, δεν θα υπάρχει κανείς για να σε σώσει. Ούτε οι περίφημοι φίλοι σου ή ο Έρντογαν που θα πάρει την πρώτη πτήση για Ριάντ με τα 18 δις σε χρυσό και μετρητά που έκλεψε από το Ιράν καθώς τα γλυκά του χεράκια μπορούν να χωθούν στις τσέπες του φτηνιάρικου κουστουμιού του. Και για σκέψου, η Αγια-Σοφιά που κάνατε τζαμί θα γίνει πάλι εκκλησία. Η Ισταμπούλ θα γίνει πάλι Κωνσταντινούπολη, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να ξαναγράψεις εκείνο το απατηλό τραγουδάκι της δεκαετίας του ‘20. Βέβαια, μπορεί να μη γίνουν όλα έτσι ακριβώς. Αλλά σίγουρα θα συμβεί κάτι παρόμοιο. Τα σχέδια του Έρντογαν να μετατρέψει την Τουρκία σε μουσουλμανική χώρα δεν θα επιτύχουν εάν ο συναγερμός υπέρ της δημοκρατίας και οι μη-θρησκευόμενοι Τούρκοι που έχουν δει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ισλαμικό Ιράν, έχουν κάτι να πουν στις επόμενες εκλογές.
Λοιπόν, όταν έρθει η ώρα της αναμέτρησης, θα ανακαλύψεις ότι έχεις κάνει εχθρούς πρώην συμμάχους όπως οι φιλοδημοκράτες Ιρανοί, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ και ότι οι νέοι σύμμαχοι που σου βρήκε ο Έρντογαν στην Ισλαμική Δημοκρατία και τη Συρία θα προτιμούσαν μια Τουρκία ελεγχόμενη από τη Ρωσία, που δεν θα είχε καμία απολύτως πιθανότητα να επιστρέψει στην Κεμαλική διακυβέρνηση.
Και ο νουνός του Έρντογαν στην Σαουδική Αραβία μπορεί να διατάξει μόνο χρήμα που προέρχεται από το πετρέλαιο και όχι στρατεύματα. Και ενώ θα θέλει να βυθίσει την Τουρκία για χάριν του Ισλάμ, ίσως να βρεθούν Τούρκοι που εκτιμούν περισσότερο το έθνος τους από τον Ισλαμισμό. Εάν όχι, μπορείς να αναμένεις να “αναμορφώσει” ο Έρντογαν τη χώρα σου, μέχρι να αποκτήσει την στρατιωτική ισχύ του Πακιστάν, το μορφωτικό επίπεδο της Σαουδικής Αραβίας και το ποσοστό φτώχειας της Αιγύπτου ή την φήμη των μουλάδων του Ιράν. Είναι βέβαια, δική σου επιλογή.
Οι λαοί έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το πεπρωμένο τους, για καλό ή για κακό. Και εάν βρεις αυτή την επιστολή γεμάτη περιφρόνηση, είναι περιφρόνηση που προέρχεται επάξια από ένα καθεστώς που επιζητεί να σκεπάσει την επαίσχυντη προδοσία ενός πρώην συμμάχου με τον μανδύα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν το ίδιο καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα των μειονοτήτων του.
Ίσως να θες να χορέψεις στο ρυθμό που παίζει ο Έρντογαν, να παίξεις μουσική που συνετέθη στο Ριάντ και την Τεχεράνη. Είναι πολύ ωραία η μελωδία. Γεμάτη με μίσος, βία και θρησκευτικό φανατισμό. Και αυτό επίσης είναι δική σου επιλογή.
Αλλά ξέρε πως οτιδήποτε έχεις έχει φθάσει μέχρι εσένα και αγοραστεί από τους προγόνους σου, οι οποίοι αντελήφθησαν ότι η Τουρκία είτε θα εκσυγχρονιστεί μακριά από τα νάματα του Ισλάμ είτε θα ξεπλυθεί από την αποικιακή παλίρροια.
Η δύναμή σου δεν πηγάζει από το Ισλάμ, έρχεται από την κόρα του ψωμιού του πολιτισμού που έπεσε από το τραπέζι της Ευρώπης όχι από την απρέπεια των μουλάδων του Ιράν. Παράτησέ τους καθώς και την σε κόκκινες αποχρώσεις τρέλα του Jihad γιατί δεν θα κυβερνήσεις αυτοκρατορία αλλά έρημη γη.
Αν αμφιβάλλεις γι΄ αυτό, κοίταξε νότια και ανατολικά. Κοίταξε την έρημο. Κάποτε ήρθες και εσύ από κει. Και εάν απεμπολήσεις την κάποτε λαϊκή και δημοκρατική σου χώρα για την φανατική τρέλα του Ισλάμ, θα επιστρέψεις σε αυτήν πάλι.
Ειλικρινά
Ο λαϊκός φιλοδημοκράτης Ιρανός πρώην Φίλος σου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα