Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΥΠΕΘΑ Β.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Ε. Πέτρου: Για τα Ναυπηγεία. Εγώ απ’ ότι καταλαβαίνω είναι μια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη για τις συμβάσεις, η οποία αυτή την εβδομάδα προφανώς λόγω των Βρυξελλών πήγε λίγο πίσω αν είναι σωστές οι πληροφορίες μου…
Ευ. Βενιζέλος: Καλά εντάξει, δύο μέρες, έπρεπε η ομάδα να είναι στις Βρυξέλες.
Ε. Πέτρου: Αλλά καταλαβαίνω ότι βάζοντας και Επιτροπές και Βουλή κλπ. μιλάμε για μια διαδικασία, η οποία θα πάρει αρκετό χρόνο. Ήδη όμως τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά με τη Διοίκηση που έχουν, νομίζω ότι έχουν οδηγηθεί ή θα οδηγηθούν πολύ σύντομα σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις…
Ευ. Βενιζέλος: Η επίλυση του θέματος αυτού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει να εφαρμοστούν άμεσα ενδιάμεσες λύσεις πριν την υπογραφή και την κύρωση της οριστικής συμφωνίας.
Ε. Πέτρου: Άρα δηλαδή παρέχεται μια δυνατότητα στο ελληνικό κράτος…
Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε. Επειδή αυτό που λέτε δεν αφορά τα υποβρύχια αλλά αφορά το μέλλον των Ναυπηγείων, εκεί το πρόβλημα είναι η συμφωνία μεταξύ της Thyssen Krupp Marin Systems και της Abu Dhabi MAR, σύμφωνα με το προσύμφωνο. Άρα οι δύο αυτές πλευρές αν θέλουν τώρα μπορούν να επιταχύνουν τη μεταξύ τους σχέση.
Ε. Πέτρου: Και εν τοιαύτη περιπτώσει δηλαδή να αναλάβει η Abu Dhabi Mar οικονομικές υποχρεώσεις.
Ευ. Βενιζέλος: Τη διοίκηση των Ναυπηγείων εάν θέλει βεβαίως. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα.
Ε. Πέτρου: Θα τελεί ως υπό την αίρεση μιας εγκρίσεως από τη Βουλή.
Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς. Θα τελεί υπό την αίρεση καταρχάς της συμφωνίας. Τα έχουμε πει αυτά. Γνωρίζουν οι πάντες ότι θέλουμε χρόνο για να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες αυτές και κορυφαία διαδικασία είναι η Βουλή με όλα όσα είπα προηγουμένως.
Χρ. Καπούτσης: Τι είδους αυξημένη πλειοψηφία προβλέπεται;
Ευ. Βενιζέλος: Είναι σε κλίμα μεγάλης πολιτικής συναίνεσης. Δεν αναφέρεται σε αριθμούς, αντιλαμβάνεστε τι εννοώ.
Χρ. Καπούτσης: Αφού είναι η πλειοψηφία με 170 βουλευτές.
Ευ. Βενιζέλος: Τώρα δεν μιλάμε εδώ τυπικά, γιατί τυπικά πρόκειται περί ενός απλού νόμου, μιλάμε ουσιαστικά πολιτικά.
Χρ. Τσιγουρής: Με δεδομένο ότι στην υποεπιτροπή η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε να δώσει αυτή τη στήριξη μας εξειδικεύεται λίγο το αυξημένο της πλειοψηφίας;
Ευ. Βενιζέλος: Απευθύνομαι πρωτίστως στη Νέα Δημοκρατία, τα έχω πει αυτά και στον κ. Σαμαρά όταν μας επισκέφτηκε εδώ. Σας είχα ενημερώσει και τότε. Και τα έχω ξαναπεί αυτά, τα έχω πει και δημοσίως, κατ’ επανάληψη τα λέω. Δεν νομίζω ότι σας είπα είδηση στο θέμα αυτό. Κατά την εκτίμησή μου, εσείς ξέρετε καλύτερα από εμένα.
Χρ. Τσιγουρής: Όχι αλλά θα είναι είδηση, επιτρέψτε μου αν επιτευχθεί μια συμφωνία και δεν επικυρωθεί από τη Βουλή…
Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι όμως δικό μου πρόβλημα. Εμείς κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε να το κάνουμε με διαφάνεια, προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα του παρελθόντος, δεν θα αναλάβουμε βάρη που δεν μας ανήκουν.
Χρ. Τσιγουρής: Για να καταλάβω, ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυξημένης πλειοψηφίας και κομματικής πλειοψηφίας στη Βουλή;
Ευ. Βενιζέλος: Η διαφορά είναι ότι πρέπει να στηρίξουν και κόμματα της αντιπολίτευσης την προσπάθειά μας αυτή.
Χρ. Τσιγουρής: Αν δεν τη στηρίξουν, δεν θα το περάσετε αυτό;
Ευ. Βενιζέλος: Καθαρά, όχι.
Π. Καρβουνόπουλος: Το θέμα του προστίμου δηλαδή είναι οριστικά λυμένο, μπορεί να το θεωρούμε ένα πρόβλημα που λύθηκε;
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι συζητήσεις που γίνονται με σοβαρότητα και ότι λέμε το εννοούμε. Δεν έχουμε λάβει το επίσημο έγγραφο..
Π. Καρβουνόπουλος: Έγινε η συζήτηση, ωραία. Και για το θέμα της συναίνεσης που είπαν οι συνάδελφοι θα κάνετε κάποιο νέο κύκλο επαφών ξέρω΄ γω με τον κ. Σαμαρά ή με τον κ. Καρατζαφέρη;
Ευ. Βενιζέλος: Μα ανοιχτός είμαι για τους Αρχηγούς.
Π. Καρβουνόπουλος: Αν το ζητήσουν;  
Ευ. Βενιζέλος: Οι Αρχηγοί μπορούν να έρχονται ανά πάσα στιγμή κι εγώ μπορώ να τους συναντάω ανά πάσα στιγμή, όλα μας τα χαρτιά είναι ανοιχτά, ότι ξέρουμε θέλουμε να το ξέρουν, τους ενημερώνω συνεχώς.
Μ. Πολλάτος: Κύριε Υπουργέ, ένα πολιτικό ερώτημα: Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι την ώρα που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ορισμένες εξεταστικές σε εξέλιξη εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και των πεπραγμένων των Κυβερνήσεων του κ. Καραμανλή και σχεδιάζει μάλιστα και νέες εξεταστικές, η Νέα Δημοκρατία θα προσφέρει τη συναίνεσή της σε μία συμφωνία, αν και από ότι αντιλαμβάνομαι και από ότι αντιλαμβάνονται και οι πολίτες που σας ψηφίζουν είναι ευθύνη της Κυβέρνησης εφόσον εξελέγη και επελέγη από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσει τις αποφάσεις της.
Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Πολλάτο, θεωρώ εύλογο το ερώτημά σας, όμως σας θυμίζω ότι επί σειρά ετών, επί σειρά δεκαετιών στην Ελληνική Βουλή οι δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης ψηφιζόταν και από την Αντιπολίτευση. Και πρέπει να επανέλθουμε σε αυτή την πρακτική, πρέπει ο χώρος της εθνικής άμυνας να βρεθεί εκτός της συνήθους και τρέχουσας κομματικής αντιπαράθεσης, είναι μία εθνική υποχρέωση όλων μας.
Γ. Τσακίρης: Κύριε Υπουργέ, θέλω να μου επιβεβαιώσετε ότι κατάλαβα καλά κατ΄ αρχήν για να μπορέσω να θέσω το ερώτημα, είπατε πριν για τα ναυπηγεία ότι θα υπάρχει δέσμευση ότι για τα επόμενα 15 χρόνια δε θα μπορούν να κάνουν οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες παρά μόνο…
Ευ. Βενιζέλος: Civilian, πολιτικού χαρακτήρα.
Γ. Τσακίρης: Civilian, οκ.
Ευ. Βενιζέλος: Να σας εξηγήσω, στην αρχική φάση της διαπραγμάτευσης τα χρόνια ήταν 10, αλλά επειδή έπρεπε να διασώσουμε την υποδομή πήγαμε στα 15, με σύμφωνη γνώμη όλων.
Γ. Τσακίρης: Πάρα πολύ ωραία. Αυτό που δεν καταλαβαίνω και ίσως δεν το ξέρω καλά για να το καταλάβω, γι΄ αυτό βοηθήστε με σας παρακαλώ, εάν τα ναυπηγεία αναλάβουν 15 χρόνια τη δουλειά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας..
Ευ. Βενιζέλος: Όχι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Γ. Τσακίρης: Των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι.
Γ. Τσακίρης: Εντάξει, κάτι δεν έχω καταλάβει.
Ευ. Βενιζέλος: Αναλαμβάνουν μη πολιτικές δραστηριότητες. Άρα μπορούν να έρχονται παραγγελίες άλλων πολεμικών ναυτικών.
Γ. Τσακίρης: Εντάξει. Κατά κύριο λόγο ξέρουμε, για να μην κρυβόμαστε και πίσω από το δάχτυλό μας όμως, ότι δύσκολα έρχονται αυτά.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι, μα αυτό είναι το ζήτημα τώρα. Το Ελληνικό Ναυτικό ότι και να κάνει δε φτάνει. Θα κινηθεί ορθολογικά το Ελληνικό Ναυτικό, το Πολεμικό Ναυτικό θα κινηθεί επί τη βάση των αρχών και των κανόνων που προανέφερα.
Πρέπει δε να σας πω ότι, δε θέλω να προκαταλαμβάνω και τις πρωτοβουλίες άλλων τομέων της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά έχουμε και μία εκκρεμότητα να εκλογικεύσουμε τον ναυπηγικό τομέα στη χώρα μας.
Γ. Τσακίρης: Ναι, τότε γιατί το πουλάμε;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι δεν πουλάμε εμείς, δεν ανήκει σε μας.
Γ. Τσακίρης: Ναι εντάξει, γιατί δεν το κρατικοποιούμε;
Ευ. Βενιζέλος: Γιατί για σκεφτείτε τώρα να στείλει διεθνώς η Ελλάδα το μήνυμα ότι ενώ γίνονται συζητήσεις για αποκρατικοποιήσεις, εμείς κάνουμε μια κρατικοποίηση. Σκεφτείτε το κόστος για την εθνική οικονομία.
Και επίσης, μην υποτιμάτε τη φράση μου την προηγούμενη, παρότι ήταν πολύ μικρή, πρέπει να αναδιοργανώσουμε τον τομέα, πρέπει ο τομέας να αποκτήσει πιο λογικά χαρακτηριστικά, διότι δημιουργούνται τεχνητές αντιθέσεις χωρίς λόγο, διότι εμείς ενδιαφερόμαστε εξίσου για όλη τη βιομηχανική υποδομή της χώρας.
Τ. Γκουριώτης: Κύριε Υπουργέ κατ΄ αρχήν συγχαρητήρια για το θέμα της αποκατάστασης των αγωνιστών της Κύπρου του ΄64 και του ΄67, ήταν κάτι πολύ σημαντικό, υπήρχε μια ιστορική εκκρεμότητα και συγχαρητήρια που επιτέλους λύθηκε.
Κατά δεύτερον λυπάμαι, αλλά σε ότι αφορά αυτό που είπατε προηγουμένως για τα ξένα στρατιωτικά προγράμματα, σας διαψεύδει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, ο οποίος σε ένα έγγραφό του το οποίο κοινοποίησε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, κοινοποιώντας τους μάλιστα εντελώς παράνομα κρίσιμες εθνικές πληροφορίες, αναφέρεται μέσα ότι «τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά θα ζήσουν μόνο από τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού». Πρώτο ερώτημα αυτό.
Δεύτερο ερώτημα. Μας φέρατε τους Άραβες ή εν πάση περιπτώσει συμφωνήσατε στους Άραβες λέγοντας ότι θα φέρουν τα σούπερ γιοτ των Εμίρηδων για να τα ναυπηγήσουν στο Σκαραμαγκά. Τα σούπερ γιοτ τελείωσαν από ότι μας αναλύσατε με την προηγούμενη τοποθέτησή σας, άρα πάμε λοιπόν μόνο στις στρατιωτικές ναυπηγήσεις, οι οποίες μόνες στρατιωτικές ναυπηγήσεις οι εξασφαλισμένες και από ότι βλέπω εδώ είναι όλες είναι 5 δις κ. Υπουργέ.
Αυτά τα λέει εδώ πέρα ο κ. Πλασκοβίτης, καλή του ώρα, γιατί είναι και εξαιρετικά συμπαθής, τα λέει λέξη προς λέξη, ακόμα και πότε θα αρχίσουν οι υπογραφές λέει. Δεν ξέρω αν γνωρίζατε ότι έγιναν κοινωνοί μη διαβαθμισμένα άτομα εθνικών κρίσιμων πληροφοριών, εν πάση περιπτώσει..
Ευ. Βενιζέλος: Και όσοι έγιναν, έγιναν διαβάζοντας το defencenet, δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει γίνει κοινωνός.
Τ. Γκουριώτης: Δεν έχει σημασία, η αρχική πράξη έχει σημασία κ. Υπουργέ, το ξέρετε καλύτερα από μένα, όχι η αποκάλυψη της πράξεως, η πράξη έχει σημασία, με συγχωρείτε κ. Υπουργέ..
Ευ. Βενιζέλος: Εσείς λέτε ότι ο κ. Πλασκοβίτης κατέστησε κοινωνούς τους αποδέκτες, δηλαδή έναν Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Επίτροπο. Εσείς καταστήσατε κοινωνό όλο το κοινό που σας διαβάζει.
Τ. Γκουριώτης: Το defencenet είχε την ευαισθησία να αποκρύψει τις κρίσιμες εθνικές πληροφορίες κ. Υπουργέ, όχι όμως ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας.
Ευ. Βενιζέλος: Να σας απαντήσω για να μην κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη χωρίς λόγο; Βέβαια κάντε όλη την ερώτηση με άνεση πρώτα.
Τ. Γκουριώτης: Το ένα σκέλος της ερώτησης ήταν αυτό, το δεύτερο σκέλος είναι αναφορικά με τις πολιτικές κατασκευές, όπου τα σούπερ γιοτ τελικά δε θα έρθουν στο Σκαραμαγκά, που μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτά, αλλά το ερώτημα είναι..
Ευ. Βενιζέλος: Γιατί είστε ολιγαρκής;
Τ. Γκουριώτης: Εσείς είσαστε ολιγαρκής, εγώ είμαι μινιμαλιστής ως Έλληνας πολίτης, η Κυβέρνησή σας αποδεικνύεται ολιγαρκής. Αλλά η ερώτησή μου είναι προς την κατεύθυνση του κ. Τσακίρη που μίλησε προηγουμένως..
Ευ. Βενιζέλος: Επιτρέψτε μου, όλοι εδώ είναι αναγνώστες σας, έγινε κατανοητό..
Τ. Γκουριώτης: Και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι.
Ευ. Βενιζέλος: Καλά ναι, αλλά όλοι οι συνάδελφοί σας. Λοιπόν ακούστε, το έγγραφο αυτό που δημοσιεύετε είναι υπαρκτό.  Είναι υπαρκτό έγγραφο, ένα έγγραφο το οποίο ήταν εις γνώση και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Οικονομίας και βεβαίως ένα έγγραφο το οποίο απευθυνόταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στις υπηρεσίες του κ. Αλμούνια.
Αυτό το έγγραφο εντάσσεται στο φάκελο της διαπραγμάτευσης για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τις κρατικές ενισχύσεις, δεν έχει καμία σχέση με την τρόικα, δεν αφορά τις αντιπροσωπείες που ήρθαν χθες να με δουν, αφορούσε τη συζήτηση που γινόταν εχθές στις Βρυξέλες.
Επίσης ο κ. Πλασκοβίτης υπογράφει το έγγραφο, δεν είναι ο συντάκτης, συντάκτες είναι όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, όλες οι Υπηρεσίες και περιλαμβάνονται πληροφορίες που αφορούν τα μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα του Ναυτικού, οι οποίες είναι όλες προσιτές από ανοικτές πηγές, όλες.
Τ. Γκουριώτης: Όχι κ. Υπουργέ, διαφωνώ.
Ευ. Βενιζέλος: Όλες, όλες έχουν ανακοινωθεί κατά καιρούς από την προηγούμενη Κυβέρνηση που υπέγραψε τη συμφωνία για τις φρεγάτες, από εμένα που έχω απαντήσει σε ερωτήσεις για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών «ΜΕΚΟ», όλα όσα περιλαμβάνονται στο έγγραφο βρίσκονται στο διαδίκτυο, φαντάζομαι ότι αν βάλετε τα λήμματα και στο defencenet θα τα βρείτε.
Τ. Γκουριώτης: Όχι κ. Υπουργέ, ενημερωθήκαμε..
Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε με να μιλήσω λίγο. Πρέπει δε να σας θυμίσω ότι η διαδικασία αυτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κρατάει τόσα χρόνια, ξεκίνησε από μία καταγγελία της άλλης ναυπηγικής μεγάλης επιχείρησης που έχουμε, του Νεωρίου και της Ελευσίνας.
Για τις κινήσεις μας και για τη διαπραγμάτευση που κάνουμε και για τη στρατηγική μας είναι απολύτως ενήμεροι και αυτοί, διότι και αυτοί είναι εκπρόσωποι μιας πάρα πολύ σημαντικής μονάδας, πολύ κρίσιμης για την ελληνική βιομηχανία και για την ελληνική άμυνα. Γιατί η ασφάλεια του εφοδιασμού, επιβάλλει να στηρίζουμε και να αξιοποιούμε όχι την ελληνική αλλά την εντόπια βιομηχανία. Άρα δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, διότι παραλλήλως κινείται και η διαδικασία της ανασυγκρότησης του κλάδου.
Τώρα, τα επόμενα 15 χρόνια στο Σκαραμαγκά θα προωθούνται στρατιωτικού χαρακτήρα προγράμματα του Ελληνικού Ναυτικού ή άλλων Ναυτικών. Στις εγκαταστάσεις που θα διαχωριστούν του Σκαραμαγκά θα εγκατασταθεί μία άλλη επιχείρηση, η οποία δε θα έχει περιορισμούς να αναπτύξει μη στρατιωτικές δραστηριότητες. Και βεβαίως στις εγκαταστάσεις της Ελευσίνας και του Νεωρίου Σύρου μπορούν να αναπτύσσονται όλες οι αναγκαίες μη στρατιωτικές δραστηριότητες και στρατιωτικές, δεν έχουμε εκεί περιορισμό, αλλά πάντως και όλες οι μη στρατιωτικές.
Άρα διαμορφώνεται μία ισορροπία και διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις πλήρους αξιοποίησης όλης της υποδομής, χωρίς περιττά νομικά προβλήματα. Αυτή είναι η απάντηση.
Τ. Γκουριώτης: Κύριε Υπουργέ, είναι στόχος της Κυβέρνησης ο ενιαίος ναυπηγικός φορέας;
Ευ. Βενιζέλος: Η Κυβέρνηση στο θέμα αυτό μπορεί να έχει ευχές, επιθυμίες, κατανόηση, δεν είναι ιδιοκτήτης ούτε της μιας μονάδας ούτε της άλλης.
Τ. Γκουριώτης: Οι ευχές είναι και στόχος;
Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι όλοι κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση και συντονισμός. Δεν ξέρω τώρα, γιατί εδώ κάνουμε ταυτόχρονα κάτι που το χαίρομαι πολύ, αλλά δεν ξέρω αν μας παρακολουθούν όλοι. Παρακαλώ.
Π. Τρουπιώτης: Κύριε Υπουργέ, είπατε προηγουμένως ότι το Ναυτικό θα κοιτάξει, αν κατάλαβα καλά, με διάφορα κριτήρια πού θα πάει. Που σημαίνει ότι αν βρει φθηνότερα θα πάει και εκτός του Σκαραμαγκά;
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, δεν διαπραγματεύεται στην πραγματικότητα το Ναυτικό με τον Σκαραμαγκά ή την Ελευσίνα. Η διαπραγμάτευση στα μεγάλα προγράμματα γίνεται με τον κατασκευή ή τον υποκατασκευαστή. Αλλά προφανώς θα επιλέγουμε πάντα τη φθηνότερη και καλύτερη λύση, προφανέστατα, δεν πρόκειται να αποστούμε από τις αρχές που ανακοίνωσα.
Π. Τρουπιώτης: Το δεύτερο που έχει σχέση με τα ναυπηγεία είναι: Αν δεχτούμε ότι έχουμε μία ανεύθυνη Αντιπολίτευση, η οποία δε θέλει να ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση δεν έχει υποχρέωση να κυβερνήσει;
Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να κυβερνά θεσμικά. Έχει πρωτίστως υποχρέωση να γλιτώσει τον ελληνικό λαό από αυτό το μαύρο σύννεφο καχυποψίας που κόβει τον αέρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, κόβει την αναπνοή των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Βουλή έχει υποχρέωση να νομοθετεί.
Π. Τρουπιώτης:  Ναι αλλά η Κυβέρνηση έχει πλειοψηφία…
Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε δεν αναφέρομαι σε εσάς, αλλά αυτό αγγίζει τα όρια του θεσμικού κυνισμού. Δηλαδή σου λένε «έχεις υποχρέωση να κυβερνήσεις, πάρε απόφαση μόνος σου». Μόλις την παίρνεις, σου λένε «α, αυτό που κάνεις είναι λάθος και είναι σκάνδαλο» και τους λες «όχι δεν θέλω, ελάτε να ελέγξετε και να το κάνουμε μαζί», λένε «όχι δεν παίρνω τέτοια ευθύνη». Αυτό δεν είναι δημοκρατία της ευθύνης. Αυτό είναι δημοκρατία της δημαγωγίας και της διαφυγής.
Π. Τρουπιώτης: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, κυβερνάμε μαζί με τον ελληνικό λαό. Αυτό να ξέρετε. Όχι όχι δεν είπα δημοψήφισμα, λέω κυβερνάμε μαζί με τον ελληνικό λαό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα