Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Συμβούλια Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕE, στις Βρυξέλλες
26/07/2010


Ενημέρωση για το «πακέτο» προτάσεων για το Κυπριακό
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου  κ. Μάρκος Κυπριανού έλαβε μέρος στη Σύνοδο των Συμβουλίων Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για το πρόσφατο πακέτο προτάσεων που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας με στόχο να δοθεί ώθηση στη διαδικασία των συνομιλιών και την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Ο κ. Κυπριανού παρουσίασε τις προτάσεις του Προέδρου για τη διασύνδεση της συζήτησης του περιουσιακού με το εδαφικό και με το κεφάλαιο των εποίκων, την επιστροφή της Αμμοχώστου, καθώς και για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και ανέδειξε τη σημασία των προτάσεων.
Το Συμβούλιο απασχόλησε, επίσης, το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, η συζήτηση του οποίου επικεντρώθηκε στη Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη νομιμότητα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αλλά και στα μελλοντικά βήματα προς επίλυση του εν λόγω προβλήματος. Ο κ. Κυπριανού επαναβεβαίωσε τη θέση της Κύπρου για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας και τόνισε την ανάγκη οι δύο πλευρές να προσέλθουν σε διάλογο για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης προς όφελος της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συνεχίσει να είναι ουδέτερη για να μπορεί να εκφράζει τις αποκλίνουσες θέσεις των κρατών μελών επί του ζητήματος. Υποστήριξε, επίσης, την ανάγκη άμεσης παραπομπής της αίτησης ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για γνωμοδότηση.
Κατά τη συζήτηση αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και την ευρωπαϊκή προσέγγιση στο ζήτημα της Γάζας, ο κ. Κυπριανού, μεταξύ άλλων, επανέλαβε την πρόταση της Κύπρου και Ελλάδας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Το Συμβούλιο υιοθέτησε, επίσης, σε συνέχεια του πρόσφατου Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, σειρά εφαρμοστικών και συνοδευτικών μέτρων.
Στο πρώτο επί Βελγικής Προεδρίας Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου συζητήθηκε και το πρόγραμμα που ετοίμασε το Βέλγιο για το προσεχές εξάμηνο, ο κ. Κυπριανού χαιρέτισε τους φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς στόχους της Βελγικής Προεδρίας και δήλωσε την ετοιμότητα της Κύπρου να εργαστεί ενεργά για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να ασχοληθεί η Ένωση και με τις σχέσεις της με τον Αραβικό Σύνδεσμο καθώς και με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.
Επίσης, οι Υπουργοί Εξωτερικών ασχολήθηκαν, μεταξύ άλλων, με την προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16 Σεπτεμβρίου 2010 καθώς και με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κυπριανού χαιρέτισε την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ισλανδία, υπενθυμίζοντας ότι η πορεία της Ισλανδίας θα κριθεί βάσει των καθορισμένων κανόνων και διαδικασιών που ισχύουν και για τις υπόλοιπες υποψήφιες για ένταξη χώρες.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για την Μεσόγειο, δρ Ahmad Masa’deh, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Κυπριανού για τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με τη σύσταση και λειτουργία της Γραμματείας της Ένωσης για τη Μεσόγειο στη Βαρκελώνη. Επίσης συζήτησαν θέματα που αφορούν στην επικείμενη δεύτερη συνάντηση κορυφής της Ένωσης για τη Μεσόγειο που προγραμματίζεται για τον προσεχή Νοέμβριο στη Βαρκελώνη. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη στήριξή του στο έργο που επιτελεί ο Γενικός Γραμματέας και τον ενημέρωσε για τις προτάσεις προγραμμάτων που έχει υποβάλει η Κύπρος στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα