Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ριζικές αλλαγές επιφέρει ο Β.Βενιζέλος στο Στράτευμα



   Σε λίγο, (12.00) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη τύπου θα ανακοινώσει ριζικές αλλαγές στο στράτευμα.
Το θέμα της συνέντευξης είναι: «Παρουσίαση του νομοσχεδίου για την Υπηρεσιακή Εξέλιξη και Ιεραρχία των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων – Θέματα Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και Συναφές Διατάξεις».
Οι βασικές αλλαγές που θα εφαρμόσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και θα αλλάξει άρδην  τη ζωή των στρατιωτικών είναι:
Η ιεραρχία των αξιωματικών: Οι αξιωματικοί θα έχουν υποχρεωτική 35ετή θητεία και πέντε χρόνια πλασματική- με εξαγορά - για συνταξιοδότηση. Θα εξελίσσονται κανονικά στο διάστημα αυτό μέχρι τον βαθμό του συνταγματάρχη- πλην όποιων υποπέσουν σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα ή κριθούν για σοβαρό λόγο υπηρεσιακά ανεπαρκείς.

Όσοι κριθούν «λιγότερο ικανοί από τον μέσο όρο» δεν θα αποστρατεύονται αλλά θα παραμένουν «δεξιά» της επετηρίδας με υπηρεσία εκτός οργανικών θέσεων μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Η προαγωγή των άλλων θα γίνεται κατ΄ εκλογήν με κριτήρια. Στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και μετά, εισάγεται ο θεσμός της «κατ΄ απόλυτο εκλογή προαγωγής»- δηλαδή κάποιοι θα προάγονται πιο γρήγορα και θα περνούν μπροστά στην επετηρίδα.

Η ρύθμιση θα ισχύσει από το 2012. Αυτοί θα είναι οι πλέον ικανοί με αντικειμενικά κριτήρια (πτυχία, τρόπος διοίκησης κ.λπ.). Ως προς το επίπεδο των κρίσεων για την εξέλιξη μια καινοτομία του σχεδίου νόμου είναι ότι θεσπίζεται το δικαίωμα της ακρόασης για τον κρινόμενο και την υποχρέωση της πλήρους ειδικής (και επώνυμης) αιτιολογίας των διοικητικών πράξεων που αφορούν προαγωγές, αξιολογήσεις, μεταθέσεις- όλα θα γίνονται με στάνταρ κριτήρια που θα καθοριστούν με διατάγματα.

Κάθετη δομή διοίκησης: Με τις σχετικές ρυθμίσεις επέρχονται σημαντικές αλλαγές στην υπάρχουσα δομή διοίκησης των Ε.Δ. και πλέον ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ- στο πλαίσιο των εντολών της κυβέρνησης- θα ασκεί πλήρη επιχειρησιακή και διοικητική διοίκηση σε όλους τους κλάδους (Στρατό, Ναυτικό, Αεροπορία) προς ενίσχυση της διακλαδικότητας.
Οι αρχηγοί αυτοί είχαν αποστολή μόνο να έχουν προετοιμασμένες και εκπαιδευμένες δυνάμεις. Από την άλλη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν είχε λόγο π.χ. στην εκπαίδευση των δυνάμεων που αυτός θα διοικούσε. Με το νέο σχήμα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δίνει ενιαίες εντολές και οδηγίες στους κλάδους που εξειδικεύουν και εποπτεύουν την τήρησή τους οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, οι οποίοι παράλληλα μπαίνουν στην αλυσίδα επιχειρησιακής διοίκησης.

Εξοπλισμοί με βάση την απειλή: Με βάση τη νέα διακλαδική κάθετη δομή διοίκησης προκύπτει και το μοντέλο οργάνωσης των μονάδων σε προσωπικό και μέσα (όπλα). Υποτίθεται ότι οι εξοπλισμοί  θα γίνονται βάσει της απειλής και των αποστολών. Η διαδικασία προμηθειών που θα είναι υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο προβλέπει 15ετή εξοπλιστικό πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα καταρτίζεται τριετές κυλιόμενο πρόγραμμα που θα εξειδικεύεται κάθε έτος. Οι λεπτομέρειες αγοράς θα προβλεφθούν σε ειδικό νόμο.

Επαναδιαπραγμάτευση τρεχόντων αντισταθμιστικών ωφελημάτων: Ο θεσμός οδεύει προς κατάργηση και θα θεσπιστούν οι βιομηχανικές συνεργασίες. Για τη ρύθμιση 85 συμβάσεων που έχουν λήξει χωρίς να έχουν εκτελεστεί ολικώς ή μερικώς, δίνεται η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης για να δοθεί δουλειά στην εγχώρια βιομηχανία αντί πληρωμής ποινικών ρητρών που είναι μικρότερες. Ρυθμίσεις μπορεί να γίνουν και για 33 ενεργές συμβάσεις.

Θεσμός Ειδικού Έφεδρου Οπλίτη: Ποντάροντας στην αυξημένη ανεργία δίνεται η δυνατότητα σε στρατεύσιμους που ολοκληρώνουν τη θητεία τους να μείνουν ακόμα για 6 μήνες ως 3 χρόνια προκειμένου να αντιμετωπίσει πρόβλημα ανεργίας, κάλυψης συντάξιμου χρόνου, πιστοποίησης προϋπηρεσίας σε κάποια ειδικότητα κ.ο.κ. Οι νέοι αυτοί δεν θα έχουν «εργασιακή σχέση» αλλά θα θεωρούνται, όπως είπε ο υπουργός, «κληρωτοί με αξιοπρεπή παροχή η οποία δεν θα είναι μισθός». Οι θέσεις Ειδικών Έφεδρων Οπλιτών θα προκηρύσσονται κατά περιόδους. Όπως προέκυψε από τη συζήτηση ο αριθμός των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) θα περιοριστεί σε ειδικότητες όπου έχουν πραγματική ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις για μόνιμα στελέχη.

Καταργούνται θέσεις στρατολόγων: Με την πλήρη μηχανοργάνωση της Στρατολογίας μειώνονται τα στρατολογικά γραφεία. Πολλοί στρατολόγοι θα μπουν στο Ενιαίο Σώμα Στρατολόγων και Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων και θα τοποθετούνται σε μονάδες ως νομικοί σύμβουλοι.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα