Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, κ. Γ. Δελαβέκουρα

Βασικά σημεία:
[Για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες:]
·         Η Ελλάδα ακολουθεί μια στρατηγική. Επιθυμεί να οριοθετήσει όλες τις θαλάσσιες ζώνες με όλους τους γείτονές της.  Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες εδώ και μερικά χρόνια, ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίες συνεχίζονται. 
·         Έχουμε προχωρήσει σε μία σημαντική συμφωνία με την Αλβανία, μια συμφωνία η οποία δεν έχει κυρωθεί ακόμα εκ μέρους της αλβανικής πλευράς. Είχαμε τη γνωστή εμπλοκή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.  Είναι όμως ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, διότι η συμφωνία υπάρχει και βασίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί και ένα πολύ σημαντικό προηγούμενο για την περιοχή μας. 
·         Είμαστε σε συζητήσεις με τη Λιβύη και την Αίγυπτο, αυτές οι συζητήσεις προχωράνε και ταυτόχρονα με την Κυπριακή Δημοκρατία η σχέση μας είναι τέτοια, η οποία να υποδηλώνει ότι μόλις οι δύο χώρες κρίνουν ότι είναι προς αμοιβαίο συμφέρον, θα μπορέσουν γρήγορα να προχωρήσουν στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους. 
·         Όσον αφορά στην Τουρκία, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν διερευνητικές επαφές, οι οποίες είναι σε εξέλιξη, είχαμε χθες άλλη μία συνάντηση και ελπίζουμε να παράγουν αποτελέσματα.
[Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ στον τομέα του φυσικού αερίου:]
·         Προφανώς υπάρχουν και εκεί σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών. Είναι κάτι το οποίο θεωρώ δεδομένο ότι θα συζητείται, κατά τις επαφές μας, και με την ισραηλινή και με την κυπριακή πλευρά, διότι η θέση της Ελλάδας υποδηλώνει ότι έχει στρατηγική σημασία για τη μεταφορά ενδεχόμενων φυσικών πόρων που θα εξορυχτούν από το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία προς την Ευρώπη. Η συζήτηση όμως για συγκεκριμένα προγράμματα είναι πρόωρη αυτήν τη στιγμή, θα πρέπει να μιλήσουμε πάνω σε συγκεκριμένα δεδομένα.
[Για τη στάση της ΠΓΔΜ ενόψει της συνάντησης διαπραγματευτών στις 9 Φεβρουαρίου]
·         Πρέπει να πούμε ότι και η πολιτική, αλλά και οι δηλώσεις του κυρίου Gruevski φανερώνουν την έλλειψη προσήλωσης προς τις προσπάθειες που γίνονται για την εξεύρεση λύσης μέσω των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.  Το γεγονός, παραδείγματος χάριν, είναι ότι ο κύριος Gruevski προανήγγειλε, ουσιαστικά, την αποτυχία της συνάντησης της 9ης Φεβρουαρίου, δείχνει ακριβώς αυτήν την έλλειψη προσήλωσης. 
·         Ο κύριος Gruevski, και το έχουμε ξαναπεί αυτό, κρατάει στα χέρια του το μέλλον της χώρας του, το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του.  Είναι ένα μέλλον το οποίο η Ελλάδα το υποστηρίζει με όλες τις της δυνάμεις, άλλωστε χάριν και σε ενέργειες της Ελλάδας η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει φτάσει ακριβώς στα πρόθυρα του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.  Πρέπει όμως να είναι σαφές επίσης ότι την τελική ευθύνη την έχει ο ίδιος ο κύριος Gruevski.  Αυτός θα πρέπει με τις αποφάσεις του να αποδείξει ότι κοιτάει προς το μέλλον, ότι κοιτάει μπροστά. 
 [για το Λίβανο και την αυριανή συνάντηση του ΥΠΕΞ με τους Πρέσβεις των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου στην Αθήνα:]
·         Αυτή τη στιγμή στο Λίβανο υπάρχει μια πολύ σοβαρή πολιτική κρίση, την οποία παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή  και ανησυχία πρέπει να πω.
·         Πιστεύουμε στην ενίσχυση και στην προστασία της σταθερότητας και της ανεξαρτησίας του Λιβάνου, είναι μία χώρα με την οποία έχουμε πολύ στενές φιλικές σχέσεις και μας ενδιαφέρει να μπορέσει να βρει διέξοδο μέσα από αυτήν τη διαδικασία.
·         Υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη, παρόλα αυτά η πολιτική κρίση παραμένει και είναι σοβαρή, και εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο, προκειμένου ο Λίβανος να μπορέσει να ξαναβρεί το δρόμο του προς τη σταθερότητα.
·          Όλα αυτά θα αποτελέσουν και αντικείμενο των συζητήσεων, που θα έχει ο Υπουργός, με τους Πρέσβεις των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου.
[για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία:]
·         Είναι πάρα πολύ σημαντικό το καθεστώς της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία: πρέπει η μειονότητα να προστατεύεται, πρέπει να μπορεί να λειτουργεί ομαλά, ενταγμένη όπως είναι στην αλβανική κοινωνία και πρέπει πρωτίστως - και το ξαναλέω - να προστατεύεται, να νιώθει ασφάλεια. 
·         Η Ελλάδα παρακολουθεί πάρα πολύ στενά την κατάσταση, όπως γνωρίζετε είμαστε συνέχεια σε επαφή με τους εκπροσώπους της ομογένειας στην Αλβανία, γιορτάσαμε τις προάλλες τα 20 χρόνια της Ομόνοιας και ήταν αυτό ένα σημαντικό ορόσημο.
·         Περιμένουμε να δούμε τη διεξαγωγή της απογραφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία, η οποία θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και θέλουμε να βλέπουμε από την Αλβανία ακριβώς να κάνει βήματα προκειμένου να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της μειονότητας.
[για την επικείμενη συνάντηση στη Γενεύη του Προέδρου Χριστόφια και του τουρκοκύπριου ηγέτη Έρογλου:]
·         Εκκρεμεί πλέον μόνο μία συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του τουρκοκύπριου ηγέτη, δυστυχώς η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής δεν εμπνέει αισιοδοξία, φαίνεται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά οχυρώνεται πίσω από θέσεις του παρελθόντος, πίσω από θέσεις οι οποίες δεν επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να δούμε κάποια πρόοδο. 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ενημέρωσης:

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Καλή σας ημέρα.  Να ξεκινήσω με το πρόγραμμα της πολιτικής ηγεσίας.  Αύριο στις 13:30 ο Υπουργός  Εξωτερικών θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει ο Πρέσβης του Λιβάνου εκ μέρους των Πρέσβεων των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου.  Το βράδυ θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα προς τιμήν του.
Τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην προ ημερησίας συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή με θέμα την εξωτερική πολιτική.
Την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, στις 19:30 ο κύριος Δρούτσας θα παραβρεθεί στη δεξίωση που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Κάρολος Παπούλιας προς τιμήν του Διπλωματικού Σώματος.
Στις 27 και 28 Ιανουαρίου ο κύριος Υπουργός θα επισκεφθεί το Μαυροβούνιο, όπου στις 27 θα πραγματοποιήσει συναντήσεις διμερούς ενδιαφέροντος με την πολιτική ηγεσία της χώρας αυτής και την επομένη θα συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Συνεργασίας των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  Επίσης ο κύριος Υπουργός θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα την Ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου και των Δυτικών Βαλκανίων στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ποντγκόριτσας.
Τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, ο κύριος Δρούτσας μαζί με την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κυρία Ξενογιαννακοπούλου θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων.  
Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου αύριο, 21 Ιανουαρίου, θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τους Πρέσβεις της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας. Την Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχει στις Βρυξέλλες στην Υπουργική Σύνοδο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.
Ο Υφυπουργός κύριος Κουβέλης στις 24 και 25 Ιανουαρίου θα μεταβεί στο Σεράγεβο προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση για τη Στρατηγική Μακροπεριοχής Αδριατικής-Ιονίου.
Ο Υφυπουργός κύριος Δόλλης, όπως έχουμε ανακοινώσει, βρίσκεται από χθες στο Ισραήλ, όπου επισκέφθηκε τα Ιεροσόλυμα και είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο. Επίσης, μετέβη στη Βηθλεέμ όπου επισκέφθηκε το Ναό της Γεννήσεως και συναντήθηκε με ομογενειακούς φορείς. Σήμερα ο κύριος Υφυπουργός μαζί με τον Υπουργό Επικρατείας κύριο Παμπούκη θα έχουν διαβουλεύσεις με ισραηλινούς αξιωματούχους για θέματα διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο των επαφών που γίνονται για την προετοιμασία του Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτά είχα εγώ να ανακοινώσω και είμαι έτοιμος να απαντήσω στις ερωτήσεις σας, εάν υπάρχουν.

κα Κ. ΦΡΥΣΣΑ:  Έχουμε κάποιες πληροφορίες για ενδεχόμενη επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών Κλίντον στη χώρα μας;

κ. Δ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Ακόμα δεν έχουμε κάποιο νεότερο.  Η επίσκεψη θα ανακοινωθεί όταν οριστικοποιηθεί.

κα Ν. ΜΕΛΙΣΣΟΒΑ:  Ούτε το πρόγραμμα της επίσκεψης;

κ. Δ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Μόλις οριστικοποιηθεί η επίσκεψη θα την ανακοινώσουμε, όπως και το περιεχόμενο των επαφών.  Όπως καταλαβαίνετε, περιμένουμε, εφόσον πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, να έχουμε συνομιλίες για όλα τα θέματα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αλλά και ζητήματα περιφερειακά που απασχολούν τις δύο χώρες.

κ. Γ. ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για την επίσκεψη του κυρίου Παμπούκη και του κυρίου Δόλλη στο Ισραήλ, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι θα δουν εκ νέου τον Υπουργό Εξωτερικών Liberman, ο οποίος ήταν μόλις προ πέντε ημερών εδώ.  Εάν έχετε κάτι περισσότερο να μας πείτε.

κ. Δ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Οι επαφές με την Ισραηλινή πλευρά θα είναι πολύ εντατικές και συνεχείς.  Έχουμε αποφασίσει από κοινού τη δημιουργία ενός Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας.  Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που γίνεται στις διμερείς σχέσεις, το οποίο δίνει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου αυτή η συνεργασία να αναπτυχθεί εντατικά στο μέλλον.  Σ’ αυτό το πλαίσιο, της προετοιμασίας, θα γίνουν επαφές από πολλούς Υπουργούς, προκειμένου ακριβώς να δώσουμε περιεχόμενο.  Όπως σας έχω πει, εμάς μας ενδιαφέρει το Υπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Γι’ αυτό το λόγο και είναι τόσο πυκνές οι επαφές.

κα Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ:  Θέλω να σας ρωτήσω αν σ’ αυτή τη θεσμική πλαισίωση των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ υπάρχει και κάποια συμμετοχή της Κύπρου.

κ. Δ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Το Υπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι διμερές, αφορά δηλαδή στη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ.  Από εκεί και πέρα και η Κύπρος προχωρά στη συνεργασία της με το Ισραήλ. Πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι επαφές είναι χρήσιμες γιατί ουσιαστικά μπορούν να λειτουργήσουν σταθεροποιητικά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  Πιστεύουμε δηλαδή ότι αυτή η εντατικοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ και παράλληλα οι σταθερές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με τον Αραβικό κόσμο, μπορούν να δημιουργήσουν ένα σαφώς βελτιωμένο πλαίσιο για τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας, αλλά παράλληλα να έχουν θετική επίδραση και στις γενικότερες προσπάθειες που γίνονται για τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

κ. Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ:  Στις επαφές που είχε ο κύριος Liberman εδώ με τον κύριο Υπουργό, με τον κύριο Δρούτσα, ενδεχομένως και με τον κύριο Πρωθυπουργό, ετέθη θέμα αναγνώρισης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδας;

κ. Δ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Δεν υπάρχει θέμα αναγνώρισης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδας.

κ. Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ:  Οριοθέτησης.

κ. Δ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Με το Ισραήλ;

κ. Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ:  Οριοθέτησης.  Όχι αν...

κ. Δ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Δεν επικαλύπτονται.  Οι θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και του Ισραήλ δεν επικαλύπτονται.

κ. Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ:  Μισό λεπτό, εάν υπήρξε θέμα συζήτησης, οριοθέτηση ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

κ. Δ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι. Και δεν είναι θέμα το οποίο θα συζητούσαμε με το Ισραήλ.  Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες οι οποίες να επικαλύπτονται.

κ. Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ:  Υπάρχει…, όμως συνορεύουσα ζώνη είναι της Ελλάδας με της Κύπρου, έτσι;  Υπάρχει τέτοια συζήτηση;

κ. Δ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Αυτή είναι μια συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

κ. Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ:  Ναι, γίνεται αυτή η συζήτηση;

κ. Δ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Δεν έχει σχέση με το Ισραήλ.

κ. Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ:  Ωραία.

κ. Δ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Όπως έχουμε πει ξανά, η Ελλάδα ακολουθεί μια στρατηγική.  Επιθυμεί να οριοθετήσει όλες τις θαλάσσιες ζώνες με όλους τους γείτονές της.  Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες εδώ και μερικά χρόνια, ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση...

κ. Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ:  Και με την Τουρκία προφανώς;

κ. Δ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  ...και συνεχίζονται.  Έχουμε προχωρήσει σε μία σημαντική συμφωνία με την Αλβανία, μια συμφωνία η οποία δεν έχει κυρωθεί ακόμα εκ μέρους της αλβανικής πλευράς. Είχαμε τη γνωστή εμπλοκή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.  Είναι όμως ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, διότι η συμφωνία υπάρχει και βασίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί και ένα πολύ σημαντικό προηγούμενο για την περιοχή μας.  Είμαστε σε συζητήσεις με τη Λιβύη και την Αίγυπτο, αυτές οι συζητήσεις προχωράνε και ταυτόχρονα με την Κυπριακή Δημοκρατία η σχέση μας είναι τέτοια, ώστε να υποδηλώνει ότι μόλις οι δύο χώρες κρίνουν ότι είναι προς αμοιβαίο συμφέρον, θα μπορέσουν γρήγορα να προχωρήσουν στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους.  Όσον αφορά στην Τουρκία, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν διερευνητικές επαφές, οι οποίες είναι σε εξέλιξη, είχαμε χθες άλλη μία συνάντηση και ελπίζουμε να παραγάγουν αποτελέσματα.

κα Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ:  Θα ήθελα να κάνω μία συμπληρωματική ερώτηση. Έκανα την ερώτηση για μία θεσμική προέκταση και στην Κύπρο, γιατί χθες το βράδυ ο κύριος Παμπούκης σε μία εκδήλωση που είχε το Ελληνοϊσραηλινό Επιμελητήριο, μίλησε για ένα φυσικό τρίγωνο συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και έγινε και κάποια αναφορά από έναν ομιλητή για το φυσικό αέριο. Μήπως εκεί υπάρχει κάποια εξέλιξη σημαντική;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Κοιτάξτε, ως προς το συγκεκριμένο θέμα του φυσικού αερίου, προφανώς υπάρχουν και εκεί σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών και είναι κάτι που συζητάμε.  Είναι κάτι το οποίο θεωρώ δεδομένο ότι θα συζητείται, κατά τις επαφές μας, και με την ισραηλινή και με την κυπριακή πλευρά, διότι η θέση της Ελλάδας υποδηλώνει ότι έχει στρατηγική σημασία για τη μεταφορά ενδεχόμενων φυσικών πόρων που θα εξορυχτούν από το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία προς την Ευρώπη.  Η συζήτηση όμως για συγκεκριμένα προγράμματα είναι πρόωρη αυτήν τη στιγμή, θα πρέπει να μιλήσουμε πάνω σε συγκεκριμένα δεδομένα. 

κα Ν. ΜΕΛΙΣΣΟΒΑ:  Ως προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, βλέπουμε να συνεχίζονται οι αρνητικές δηλώσεις του κυρίου Gruevski, καθώς πλησιάζει κιόλας η 9η Φεβρουαρίου, που θα υπάρξει αυτή η συνάντηση, υπό τον κύριο Nimitz. Επίσης ήθελα να ρωτήσω αν το ταξίδι του Υπουργού στο Μαυροβούνιο έχει μεταξύ των στόχων του και την προώθηση αυτού του στόχου ή αν θα έχει διμερείς επαφές για αυτό.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Πρώτα απ’ όλα, για τις δηλώσεις του κυρίου Gruevski και συγκεκριμένα για μία συνέντευξη, την οποία έδωσε χθες, αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να πούμε ότι και η πολιτική, αλλά και οι δηλώσεις του κυρίου Gruevski φανερώνουν την έλλειψη προσήλωσης προς τις προσπάθειες που γίνονται για την εξεύρεση λύσης μέσω των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.  Το γεγονός, παραδείγματος χάριν, είναι ότι ο κύριος Gruevski προανήγγειλε, ουσιαστικά, την αποτυχία της συνάντησης της 9ης Φεβρουαρίου, δείχνει ακριβώς αυτήν την έλλειψη προσήλωσης.  Ο κύριος Gruevski, και το έχουμε ξαναπεί αυτό, κρατάει στα χέρια του το μέλλον της χώρας του, το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του.  Είναι ένα μέλλον το οποίο η Ελλάδα το υποστηρίζει με όλες τις της δυνάμεις, άλλωστε χάριν και σε ενέργειες της Ελλάδας η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει φτάσει ακριβώς στα πρόθυρα του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.  Πρέπει όμως να είναι σαφές επίσης ότι την τελική ευθύνη την έχει ο ίδιος ο κύριος Gruevski.  Αυτός θα πρέπει με τις αποφάσεις του να αποδείξει ότι κοιτάει προς το μέλλον, ότι κοιτάει μπροστά.  Δυστυχώς, τέτοιες δηλώσεις δε βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. 
Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας, για το Μαυροβούνιο να σας πω ότι ο κύριος Υπουργός θα έχει διμερείς επαφές, προκειμένου να μπορέσουμε να αναπτύξουμε πιο εντατικά τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με το Μαυροβούνιο, θα συμμετάσχει όμως και σε μια σημαντική συνάντηση, άτυπη συνάντηση, των Υπουργών ΕξωτερικώνΔιαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης (SEECP).  Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει κάποιες σκέψεις, όπως γνωρίζετε την “Ατζέντα 2014”, την οποία έχουμε συγκεκριμενοποιήσει: οραματιζόμαστε να πραγματοποιήσουμε μια σύνοδο κορυφής  της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, μία “Θεσσαλονίκη II” θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε, η οποία, όπως και η προηγούμενη, θα δημιουργήσει μια στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αναζωογονήσει την ενταξιακή διαδικασία. Και υπάρχουν εδώ συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θέλουμε να προωθήσουμε και τις οποίες παρουσιάζουμε και στους υπόλοιπους εταίρους μας, όπως έγινε χτες κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στην Πολωνία. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται οι λαοί των Δυτικών Βαλκανίων να μπορέσουν να δουν, με απτό και συγκεκριμένο τρόπο, ξανά τα οφέλη της ενταξιακής διαδικασίας. Αυτό μπορεί να γίνει με προγράμματα συνεργασίας, διασυνοριακά, μεταξύ των χωρών της περιοχής, μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη εμπλοκή των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι θα αναλάβουν ουσιαστικά πιο εντατικά να βοηθήσουν τις χώρες αυτές στη μεταρρυθμιστική τους προσπάθεια.  Μπορούμε να δούμε έργα υποδομής στην περιοχή μας, τα οποία θα κάνουν τη ζωή των κατοίκων της περιοχής πιο εύκολη.  Μπορούμε να δούμε συνεργασίες μεταξύ των χωρών, οι οποίες θα φέρουν τους λαούς πιο κοντά και αυτό σε μια περιοχή η οποία έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από σφοδρές συγκρούσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες.  Για αυτόν το λόγο είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να προχωράμε με όραμα, να χρησιμοποιούμε και να αξιοποιούμε αυτούς τους μεγάλους συμβολισμούς, όπως είναι η συμπλήρωση των εκατό ετών από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και θα πρέπει ακριβώς να μπορέσουμε να δώσουμε ξανά όραμα σε αυτές τις περιοχές, ώστε να ακολουθήσουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία.

κα Ν. ΜΕΛΙΣΣΟΒΑ:  Είπατε ότι ο κύριος Δρούτσας θα δει το Λιβανέζο Πρέσβη στα πλαίσια μίας εκδήλωσης που δεν άκουσα.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Ο κύριος Δρούτσας θα παρακαθίσει σε ένα γεύμα, που διοργανώνει ο Λιβανέζος Πρέσβης με όλους τους Πρέσβεις των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα μας.  Είναι μια συνάντηση σημαντική, διότι εκεί θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και συγκεκριμένα τις σημαντικές εξελίξεις στο Λίβανο. 

κα Ν. ΜΕΛΙΣΣΟΒΑ:  Επιδεινώνεται η κατάσταση, είναι πιο δύσκολα τα πράγματα…

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Αυτή τη στιγμή στο Λίβανο υπάρχει μια πολύ σοβαρή πολιτική κρίση, την οποία παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή  και ανησυχία πρέπει να πω.  Πιστεύουμε στην ενίσχυση και στην προστασία της σταθερότητας και της ανεξαρτησίας του Λιβάνου, είναι μία χώρα με την οποία έχουμε πολύ στενές φιλικές σχέσεις και μας ενδιαφέρει να μπορέσει να βρει διέξοδο μέσα από αυτήν τη διαδικασία. Υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη, παρόλα αυτά η πολιτική κρίση παραμένει και είναι σοβαρή, και εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο, προκειμένου ο Λίβανος να μπορέσει να ξαναβρεί το δρόμο του προς τη σταθερότητα.  Όλα αυτά θα αποτελέσουν και αντικείμενο των συζητήσεων, που θα έχει ο Υπουργός, με τους Πρέσβεις των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου.

κ. Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:  Με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του Υφυπουργού, του κυρίου Δόλλη στη Δερβιτσάνη, για τα εικοσάχρονα της Ομόνοιας, θα ήθελα ένα σύντομο σχόλιο για το πώς βλέπει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, υπό το πρίσμα του ζητήματος της Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, έχουν περάσει από διακυμάνσεις. Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία έχει στηρίξει με συνέπεια τόσο την ευρωπαϊκή όσο και ευρωατλαντική πορεία της Αλβανίας και φτάσαμε στην ευχάριστη θέση να μπορέσουμε να δούμε την Αλβανία να γίνεται σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. 
Το ίδιο σημαντική είναι και η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, είναι σημαντικό όμως να έχουμε στο νου μας ότι δεν μπορεί να υπάρχουν παρεκκλίσεις από τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, από το κεκτημένο, από τις αρχές και τις αξίες που υπηρετεί. 
Σε αυτό το πλαίσιο είναι πάρα πολύ σημαντικό το καθεστώς της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία: πρέπει η μειονότητα να προστατεύεται, πρέπει να μπορεί να λειτουργεί ομαλά, ενταγμένη όπως είναι στην αλβανική κοινωνία και πρέπει πρωτίστως - και το ξαναλέω - να προστατεύεται, να νιώθει ασφάλεια.  Η Ελλάδα παρακολουθεί πάρα πολύ στενά την κατάσταση, όπως γνωρίζετε είμαστε συνέχεια σε επαφή με τους εκπροσώπους της ομογένειας στην Αλβανία, γιορτάσαμε τις προάλλες τα 20 χρόνια της Ομόνοιας και ήταν αυτό ένα σημαντικό ορόσημο. Περιμένουμε να δούμε τη διεξαγωγή της απογραφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία, η οποία θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και θέλουμε να βλέπουμε από την Αλβανία ακριβώς να κάνει βήματα προκειμένου να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της μειονότητας.

κα Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ:  Ήθελα να σας ρωτήσω για το θέμα της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο Σένγκεν. Η Ουγγρική Προεδρία το έχει βάλει στις προτεραιότητές της και όπως μας είπε και ο Πρέσβης τις προάλλες, υποστηρίζει σθεναρά να ενταχθούν οι δύο χώρες αυτές, μάλιστα είπε, είναι πανέτοιμες, στη Συνθήκη Σένγκεν.  Ποια είναι η ελληνική θέση σε αυτό;  Μία δεύτερη ερώτηση αφορά την ευρωπαϊκή στρατηγική για το Δούναβη.  Επειδή αυτή η στρατηγική ενέχει έντονο οικονομικό χαρακτήρα, έχουν καθόλου ευαισθητοποιηθεί Έλληνες επιχειρηματίες στο ό,τι εκεί πρόκειται να γίνουν μεγάλα έργα, για πιθανή εμπλοκή τους; 
Ευχαριστώ.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Για το πρώτο θέμα να σας πω ότι ήδη έχουμε ανακοινώσει στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία και είναι μία θέση την οποία έχουμε διατυπώσει και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι θέλουμε να δούμε τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να εντάσσονται στο χώρο Σένγκεν το συντομότερο δυνατό.  Πιστεύουμε ότι αυτή η κινητικότητα των λαών της περιοχής, των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους φέρνει πιο κοντά και αναπτύσσει, κάνει πιο ισχυρούς τους δεσμούς μεταξύ μας.  Θέλουμε λοιπόν να δούμε σύντομα πρόοδο σε αυτό το θέμα. 

Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας, να πω ότι πρώτα από όλα, θεωρώ δεδομένη τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής για το Δούναβη, αλλά κάτι άλλο, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι πιο σημαντικό, είναι η σκέψη να διασυνδεθεί αυτή η στρατηγική με την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.  Ήδη κάποιες από τις χώρες της περιοχής συμμετέχουν στη στρατηγική του Δούναβη, είναι μία περιφερειακή πολιτική σημαντική, η οποία θα μπορούσε να δώσει πνοή και σε μεγάλα έργα στην περιοχή μας και ακριβώς να εξυπηρετήσει τον στόχο που σας είπα προηγουμένως για την όλο και στενότερη συνεργασία της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τα ταχύτερα βήματα που θα κάνει η περιοχή, προκειμένου να φτάσουμε κάποια στιγμή στην πλήρη ένταξη.

κα Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ:  Τί περιμένουμε από την τριμερή της Γενεύης την επόμενη εβδομάδα για το Κυπριακό και πώς αξιολογείτε το κλίμα υπό το πρίσμα όσων γίνονται γνωστά και για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, των απευθείας διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που διατυπώνονται εκεί;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Εκκρεμεί πλέον μόνο μία συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του τουρκοκύπριου ηγέτη, δυστυχώς η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής δεν εμπνέει αισιοδοξία, φαίνεται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά οχυρώνεται πίσω από θέσεις του παρελθόντος, πίσω από θέσεις οι οποίες δεν επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να δούμε κάποια πρόοδο.  Έχει ανακοινωθεί ότι θα επισκεφθεί την Άγκυρα ο κύριος Ντάουνερ, αν δεν κάνω λάθος αύριο. Ελπίζω, γιατί η Τουρκία έχει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, από εκεί να δούμε κάποια αλλαγή στάσης.  Αλλά θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι αυτή τη στιγμή έχουμε την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία πραγματικά κάνει σοβαρές προσπάθειες, παρουσιάζει εποικοδομητικές προτάσεις, γεφυρωτικές προτάσεις, ώστε να μπορέσουμε, όπως ζήτησε και ο Γενικός Γραμματέας, να δούμε πρόοδο και από την άλλη μεριά έχουμε μία τουρκοκυπριακήηγεσία, η οποία δείχνει να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.  Ελπίζω ότι παραμένουν προσηλωμένοι στον τελικό στόχο της λύσης και ότι δεν προσπαθούν να οδηγήσουν αυτή τη διαδικασία σε αποτυχία. Αυτό θα πρέπει να το αποδείξουν στο τραπέζι των συζητήσεων

Σχόλια

  1. διαβαστε το αυτο ειναι τα καθαρματα της ευρωπης που μας φορτωνουν λεφουσια αλλοδαπων δηθεν προσφυγων με το δουβλινο 2 πακετο πισω σε μας και καθαριζουν οι μαγκες!

    τωρα ζητανε και τα ρεστα εχοντας αφησει μια πολιτεια της ενωσης να σηκωνει το 80 τα εκατο της ενωσης απο αυτους και να θιγονται κιολας γιατι η πατριδα μας τα ανω λιοσια τους δεν χωραει αλλο πεταγμα δουβλινο2 στη χαβουζα τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα