Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

55 εκατομμύρια ευρώ για να «ισώσει» το κεκλιμένο υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ»



Εκτενές ρεπορτάζ, δημοσιεύει στο νέο τεύχος του το εβδομαδιαίο περιοδικό DER SPIEGEL για σκάνδαλα με μίζες στην εταιρεία Ferrostaal, η οποία  είχε αναλάβει και το κλείσιμο συμφωνίας πώλησης γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 της HDW με το ελληνικό Δημόσιο.
Το δημοσίευμα αναφέρεται αρχικά στον όγκο της δικογραφίας, που έχει σχηματιστεί για το σκάνδαλο Ferrostaal, στο οποίο εμπλέκονται περί τα 50 στελέχη της εταιρείας  με την κατηγορία της δωροδοκίας και της απιστίας, αλλά και στις προσπάθειες που έκαναν αρχικά να αποκρύψουν τεκμήρια της δραστηριότητάς τους με παράνομους χρηματισμούς, όπως   
με μια λίστα με ύποπτες πληρωμές στην Ελλάδα.
Το SPIEGEL αναφέρει ότι η υπόθεση Ferrostaal σχετικά με ύποπτες πληρωμές δεν αφορά μόνο την πώληση γερμανικών υποβρυχίων στην Ελλάδα, αλλά και άλλες «δουλειές»  της εταιρείας με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αργεντινή και η Κολομβία. Αλλά, προσθέτει ,  καμιά υπόθεση δεν φωτίστηκε έκτοτε περισσότερο από τους ερευνητές της εισαγγελίας Μονάχου.
Ειδικά για τη  συμφωνία που αφορά  τα ελληνικά υποβρύχια, αναφέρει ότι έχει ενδιαφερθεί και η  εισαγγελία Αθηνών. Από τις έρευνες των δικαστικών αρχών Ελλάδας και Γερμανίας, διαπιστώθηκε, σύμφωνα πάντα με το Γερμανικό περιοδικό,  ότι η υπόθεση έχει μεγάλο και αμαρτωλό παρελθόν,  τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους Γερμανούς.
Εντοπίστηκε ένα ποσό 55 εκατομμυρίων ευρώ, να ακολουθεί  ύποπτες διαδρομές και αναζητείται ο παραλήπτης του …
Επίσης σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η  εισαγγελία του Μονάχου ερευνά και  τον  ρόλο στην πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Γερμανική εταιρεία HDW της κ. Μαργαρίτας Μαθιοπούλου, που κάποτε ήταν φαβορί για τη θέση του εκπροσώπου του γερμανικού σοσιαλιστικού κόμματος SPD επί καγκελαρίας Βίλι Μπραντ.
Για την ναυπήγηση  των τεσσάρων υποβρυχίων για το Πολεμικό μας Ναυτικό , από τη Γερμανική εταιρεία, η συμφωνία προέβλεπε κόστος περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ και παράδοση των υποβρυχίων μέχρι το 2006. Η συμφωνία προέβλεπε, ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να δώσει ως προκαταβολή το 80% της συνολικής αξίας, περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία και κατέβαλε το  Ελληνικό Δημόσιο, αμέσως με την υπογραφή της Συμφωνίας. Αποτελεί παγκόσμια «πρωτοτυπία» η προκαταβολή του 80% της αξίας μιας σύμβασης εξοπλισμών, που βρίσκεται στα χαρτιά.
Το αποτέλεσμα, είναι, η Ελλάδα να αποπληρώσει ολόκληρο το κόστος της παραγγελίας, διότι οι Γερμανοί ιδιοκτήτες απειλούσαν με  κλείσιμο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά! Εξοφλήθηκε το ποσό χωρίς όμως να έχουμε παραλάβει,  ούτε δείγμα από το υποβρύχιο.
 Και τελικά , αντί για το 2006 που έπρεπε να είχαμε παραλάβει και τα τέσσερα υποβρύχια, τον περασμένο Δεκέμβρη  παραλάβαμε το πρώτο από τα τέσσερα υποβρύχια, το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», το οποίο έφτασε όπως  έφτασε, με  «απώλειες» στο ταξίδι, στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του, ενώ  «αναζητούνται» τα άλλα τρία υποβρύχια της προπληρωμένης παραγγελίες στους Γερμανούς κατασκευαστές. «Λέγεται» ότι ναυπηγούνται στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά…
Οι διαπραγματεύσεις για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τη ναυπήγηση των 4 υποβρυχίων ξεκίνησαν το 1997 όταν ΥΠΕΘΑ ήταν ο  Α.Τσοχατζόπουλος, η τελική όμως συμφωνία υπογράφηκε το 2002 επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, ενώ οι δύο επόμενοι υπουργοί Σπ. Σπηλιωτόπουλος και Βαγγέλης Μειμαράκης, παρότι διαπίστωναν ότι το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» έχει σοβαρά ναυπηγοκατασκευαστικά προβλήματα και αρνούνταν να το παραλάβουν, εντούτοις, δεν κατήγγειλαν την αμαρτωλή σύμβαση! Γιατί άραγε;

                                        Χρήστος Καπούτσης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα