Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κατάσταση στη Λιβύη επιδεινώνεται και απειλείται η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής



ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι φονικές μάχες σε πολλά μέτωπα στη Λιβύη. Καθεστωτικοί και αντικαθεστωτικοί, δίνουν την ύστατη μάχη επιβίωσης. Ακόμη δεν έχει κριθεί η έκβαση της επανάστασης των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Το καθεστώς Καντάφι, κλονίζεται, αλλά ακόμη δεν έχει καταρρεύσει.
Είναι χαρακτηριστικό της έκρυθμης κατάστασης, ότι συγκρούσεις γίνονται ακόμη  και στην Πράσινη πλατεία της Τρίπολης της Λιβύης, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας του Καντάφι κάνουν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στα ανατολικά, εκεί όπου ο έλεγχος της περιοχής έχει περιέλθει στους αντικαθεστωτικούς. Ενώ εκτεταμένες ένοπλες συγκρούσεις σημειώθηκαν στα περίχωρα της Λιβυκής πρωτεύουσας.
Επειδή όμως το καθεστώς του Καντάφι δεν επιτρέπει την δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων, από μη στρατευμένους δημοσιογράφους, γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχουν επιφυλάξεις, για τα όσα μεταδίδονται από τα εν εξελίξει μέτωπα.

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στην αεροναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Εκεί έχει καταπλεύσει ένα  αμερικανικό ελικοπτεροφόρο USS Kearsarge, μαζί με τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία,   καθώς επίσης και έναν αμερικανικό αποβατικό, ίσως το μεγαλύτερο του Κόσμου, αφού μεταφέρει δέκα μικρά αποβατικά πλοία..
 
Επίσης  το αεροπλανοφόρο USS Enterprise  βρίσκεται  στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν, ώστε να έχει τον έλεγχο στη  διώρυγα του Σουέζ. 
TA Στρατιωτικά επιτελεία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ετοιμάζουν τα σχέδια της στρατιωτική δράσης, εφόσον αυτή καταστεί αναγκαία, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στο εσωτερικό της Λιβύης. Είναι πολύ πιθανή η επέμβαση του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή, αν ο Καντάφι  υιοθετήσει ακραίες μορφές βίας κατά των κατοίκων της Λιβύης.
Ειδικά τώρα για τη θέση της Ελλάδας, σε περίπτωση  στρατιωτικής παρέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, έγινε σαφές ότι,  η Ελλάδα θα έχει συμμετοχή, μόνο εφόσον υπάρξει ομόφωνη απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών. Και αυτή η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης  έγινε γνωστή μέσω της διπλωματικής οδού στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

                                          
Ένα από τα πιθανά σενάρια που ετοιμάζουν τα στρατιωτικά επιτελεία, είναι να απαγορευτούν οι πτήσεις όλων των αεροσκαφών πάνω από τη Λιβύη. Είναι ένα μέτρο εξουδετέρωσης της απόλυτης αεροπορικής υπεροχής του Καντάφι σε βάρος των επαναστατών.
Η απαγόρευση πτήσεων πάνω από το έδαφος της Λιβύης, μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ.. Θα πρέπει όμως να  απαντηθεί το ερώτημα, για πιο  σκοπό θα πρέπει γίνει: Και οι απαντήσεις είναι μόνο δύο.  Ή για να υποστηριχθεί μια ανθρωπιστική αποστολή (πρόγραμμα επισιτισμού και προστασία αμάχων), οπότε είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η συγκατάθεση του Σ.Α. του ΟΗΕ, ή για να ανατραπεί το καθεστώς του Καντάφι, όποτε δύσκολα θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση του Σ.Α.(ΠΙΘΑΝΌ ΒΕΤΟ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ)
Ανεξάρτητα όμως, από το αν υπάρξει ή δεν υπάρξει απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ, αν αποφασιστεί έστω από τις ΗΠΑ και από μια ομάδα προθύμων  συμμάχων της , η  δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, θα πρέπει, προηγουμένως, να εξουδετερωθεί ολοκληρωτικά η αντιαεροπορική άμυνα της Λιβύης.
Για να γίνει αυτό θα απαιτηθεί μεγάλος αριθμός αεροσκαφών, περίπου 80 όλων των τύπων, από μαχητικά , βομβαρδιστικά, υποστήριξης  και ανεφοδιασμού, επίσης  η υποστηριχτική παρουσία  δυο αεροπλανοφόρων  και απαραιτήτως οι  βάσεις  της Σούδας και του Άκτιου.
Για να εξουδετερωθεί  όμως η αεράμυνα του Καντάφι,  ότι θα πρέπει οι αμερικανοί να αποσύρουν δυνάμεις από το Αφγανιστάν, και μάλιστα, στην πιο κρίσιμη ίσως φάση των επιχειρήσεων των αμερικανο-νατοϊκών δυνάμεων εναντίον των Ταλιμπάν. Μια απόφαση εξαιρετικά δύσκολη για τους αμερικανούς, διότι φαίνεται ότι υπερβαίνει τις δυνατότητες  και του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ,  η εμπλοκή σε έναν ακόμη πόλεμο, ενώ είναι ανοιχτά τα μέτωπα, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Καταληκτικά, η κατάσταση στη Λιβύη επιδεινώνεται, απειλείται η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, η Δύση είναι διστακτική αν θα πρέπει να προβεί σε στρατιωτική παρέμβαση, ενώ δεν είναι απόλυτα σαφές, τι ακριβώς γίνεται στο εσωτερικό της Λιβύης, και κυρίως,  η Δύση δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι επαναστάτες και ποιοι είναι οι στόχοι τους για την μετα-καντάφι εποχή.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα