Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος ΦΛΩΡΑΚΗΣ» που βρίσκεται κοντά στη Λεμεσό, εξαιτίας της οποίας θρηνούμε ήδη την απώλεια 12 συνανθρώπων μας.



Λίγα είναι τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ειδικοί πυροτεχνουργοί και άλλοι επιστήμονες,  που προσπαθούν να εντοπίσουν την αιτία της έκρηξης των 98 εμπορευματοκιβωτίων με ενεργό στρατιωτικό υλικό,  στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος ΦΛΩΡΑΚΗΣ» που βρίσκεται κοντά στη Λεμεσό, εξαιτίας της οποίας θρηνούμε  ήδη  την απώλεια 12 συνανθρώπων μας.  
 Είναι τέτοια η έκταση της καταστροφής, που έχουν καταστραφεί και πολλά  αποδεικτικά στοιχεία,  που θα οδηγούσαν σε ασφαλή συμπεράσματα,  για την αιτία της έκρηξης. Και το χειρότερο είναι ότι, οι αυτόπτες μάρτυρες της έκρηξης , αυτοί που ήταν κοντά στα κοντέινερς , δεν είναι πλέον κοντά μας, είναι στον κατάλογο των θυμάτων.  Ωστόσο, εκτιμάται ότι, η ακριβής γνώση του περιεχομένου των κοντέινερς, τι περιείχαν αυτά τα κιβώτια, μπορεί να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, που μέχρι τώρα παραμένουν αναπάντητα, όπως  από τι προκλήθηκε η έκρηξη.
Η φωτιά είναι ένα  ενδεχόμενο, που εξετάζεται, αλλά δεν είναι το μόνο. Οι καιρικές συνθήκες και η υψηλή θερμοκρασία, έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να προκάλεσαν την έκρηξη και σχεδόν μηδενικές  η αυτοανάφλεξη της πυρίτιδας.
Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων, σε ανακοίνωσή του εκτιμά ότι, το ωστικό κύμα , που σχηματίστηκε μετά την έκρηξη, πρέπει να ήταν το αποτέλεσμα έκρηξης   μερικών τόνων νιτρογλυκερίνης.

«Η έρευνα που θα διεξαχθεί για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί θα είναι πλήρης και θα καλύψει όλες τις πτυχές»,  δήλωσε στο ΡΙΚ ο  Εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης Στέφανος Στεφάνου.

Εκείνο όμως το οποίο είναι  απολύτως σαφές, είναι  ότι, διαπιστώθηκαν και μάλιστα με τραγικό τρόπο,   σοβαρότατες ελλείψεις στην ασφαλή φύλαξη και αποθήκευση των εύφλεκτων στρατιωτικών υλικών, από τις Κυπριακές αρχές. 
Είναι αδιανόητο, να συμβεί το γεγονός αυτό μέσα σε καλά φυλασσόμενη στρατιωτική βάση. Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων για τη φύλαξη των πυρομαχικών. Έγιναν παιδαριώδη λάθη , που είχαν δραματικές συνέπειες.
Για παράδειγμα, σύμφωνα  με τις Νατοϊκές προδιαγραφές, «έπρεπε να υπάρχει απόσταση του ενός εμπορευματοκιβωτίου από το άλλο γύρω στα 60 μέτρα και ακόμη τα εμπορευματοκιβώτια να περιβάλλονται από χώμα και από αναχώματα, ώστε σε περίπτωση έκρηξης στο ένα, το ωστικό κύμα να μην μπορεί να επηρεάσει τα άλλα.» . Προφανώς αυτή η οδηγία δεν εφαρμόστηκε, αφού τα κοντέινερς που εξεράγησαν ήταν το ένα πάνω στο άλλο και σχεδόν σε επαφή με τα διπλανά.

Βέβαια υπάρχουν και ερωτήματα που παραπέμπουν  και σε πολιτικές ευθύνες. Όπως, γιατί η κυπριακή κυβέρνηση,  δεν προχώρησε στην άμεση μεταφορά του εκρηκτικού  φορτίου σε  χώρες που θα μπορούσε να καταστραφεί; ΚΑΙ γιατί  δεν ζήτησε την συνδρομή της Ελλάδος, αλλά επέμενε να κρατάει το φορτίο, ενώ δεν υπήρχαν ούτε καν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις,  για την ασφαλή αποθήκευσή τους;

Πάντως, όπως  προκύπτει από διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ που διέρρευσαν στο Wikileaks, οι κύπριοι αρμόδιοι είχαν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια του θανατηφόρου φορτίου από τα τέλη Ιανουαρίου 2009. Ωστόσο, μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. ,  η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να αποθηκευτούν τα 98 κοντέινερς στον πλησιέστερο προς το λιμάνι της Λεμεσού φυλασσόμενο χώρο, που είναι η  Ναυτική Βάση. Αυτά πάντα σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στο  Wikileaks, όπου ανάμεσα στα άλλα, εκδηλώνεται και έντονο ενδιαφέρον για την υπόθεση από την αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χ.Κλίντον, που καταγράφεται σε σχετικό τηλεγράφημα.

Και κάτι ακόμη, που αφορά τα αποθηκευμένα πυρομαχικά και εκρηκτικά των ελληνικών Ε.Δ.
Αρμόδιοι επιτελείς του  ΓΕΕΘΑ, διαβεβαιώνουν ότι εφαρμόζονται όλες οι προδιαγραφές αποθήκευσης του ΝΑΤΟ.
Άλλωστε, είχαμε και μείς ανάλογα περιστατικό, τα Χριστούγεννα του 1987, όταν μια αποθήκη πυρομαχικών τινάχτηκε στον αέρα, σε στρατόπεδο στη Μαλακάσα.
Το πόρισμα για τα αίτια  της έκρηξης δεν έγινε γνωστό.  Αλλά από τότε,  εφαρμόζονται σχολαστικά οι διεθνείς προδιαγραφές,  για την ασφαλή αποθήκευση των πυρομαχικών και εκρηκτικών υλικών του Στρατεύματος.

                                  Χρήστος Καπούτσης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα