Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σχετικά με την ασφάλεια των πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων




Σε επανέλεγχο όλων των αποθηκευμένων πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων, προέβησαν την προηγούμενη βδομάδα οι αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν τηρούνται οι κανόνες ασφαλούς αποθήκευσης κρίσιμων στρατιωτικών υλικών. 
Το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ναυτική Βάση «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» στην Κύπρο και οι σχετικές ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή , ήταν η αφορμή ώστε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να ζητήσει από τους  στρατιωτικούς λεπτομερή έλεγχο   και ενημέρωση για την κατάσταση των αποθηκευμένων πυρομαχικών του Στρατεύματος.
Μάλιστα, την Παρασκευή έγινε και πολύωρη σύσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στο Πεντάγωνο, όπου διαπιστώθηκε ότι:
        Τα τακτικά πυρομαχικά, αυτά που χρησιμοποιούνται σχεδόν καθημερινά για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, φυλάσσονται και ελέγχονται τακτικά , σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας.
        Για τα παλαιά προς καταστροφή, άχρηστα πυρομαχικά όλων των τύπων που ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, τηρούνται με σχολαστικότητα οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας καθώς  και οι προδιαγραφές  φύλαξης και αποθήκευσής τους.  Για τα συγκεκριμένα πυρομαχικά βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα και διαδικασίες για την καταστροφή τους.
Αυτά υποστηρίζει επισήμως το ΥΠΕΘΑ.

Ωστόσο,   υπάρχουν και κάποιες «σκοτεινές γωνίες»,  που φαίνεται ότι δεν καλύπτονται από τις επίσημες διαβεβαιώσεις.
Πρόκειται για τους 140 απαρχαιωμένους  αντιαεροπορικούς  πύραυλους «ΝΙΚΗ»  που έχουν αποσυρθεί εδώ και επτά χρόνια και είναι  αποθηκευμένοι σε  ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ αποθήκες,  που βρίσκονται στο Κατσιμίδι, στο Κορωπί, στη Σκύρο και στη Κρήτη.
Η ανησυχία προκύπτει από ένα επίσημο έγγραφο του ΓΕΑ, στο οποίο επισημαίνονται τα εξής: «Τα συγκεκριμένα βλήματα είναι κατασκευασμένα από τις αρχές της δεκαετίας του 60,δηλαδή ηλικίας άνω των 45 ετών. Λόγω της ιδιόμορφης σύστασης της γόμωσής τους -ειδικότερα της νυτρογλυκερίνης- δημιουργούνται προϋποθέσεις ,σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, για την πιθανή ύπαρξη αστάθειας της συμπεριφοράς τους».! Βέβαια , στο ίδιο  έγγραφο αναφέρεται ότι «όλα τα βλήματα έχουν ήδη αφοπλιστεί δια της αφαίρεσης των εκρηκτικών μηχανισμών». Αλλά αυτό δεν διασφαλίζει απόλυτα την πιθανή έκρηξη από άλλη αιτία…
Επίσης στο Λαύριο, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, έχουν τοποθετηθεί  650  τόνοι από εκρηκτικά που κατασχέθηκαν από το πλοίο «Baltic Sky» στην περιοχή του Αστακού. Μάλιστα, μέρος αυτών έχει αποθηκευτεί, εκτός από το Λαύριο, στα Δερβενοχώρια και τη Μαγνησία.
Για όλα αυτά,  δηλαδή τα κατασχεμένα και άχρηστα πυρομαχικά, είναι σε εξέλιξη διαδικασία καταστροφής ή ακόμη και πώλησης εφόσον βρεθούν αγοραστές.
Μέχρι σήμερα όμως, δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Τα εμπλεκόμενα Υπουργεία είναι τέσσερα, το Εθνικής Άμυνας, το Εξωτερικών, το Δημοσίας Τάξεως ή Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο στο οποίο υπάγεται το Λιμενικό Σώμα.
Είναι προφανές ότι υπάρχει γραφειοκρατική δυστοκία, αλλά και οικονομική δυσπραγία, αφού λόγω περικοπών στις αμυντικές  δαπάνες, έχει περικοπεί και το σχετικό κονδύλι που προορίζεται για την καταστροφή παλαιών αποθηκευμένων πυρομαχικών.
Και εν τω μεταξύ, τα επικίνδυνα στρατιωτικά υλικά παραμένουν απλώς αποθηκευμένα και μάλιστα κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή δασικές εκτάσεις.
Για το θέμα αυτό θα υπάρξει τις επόμενες μέρες  λεπτομερής ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής από το ΥΠΕΘΑ.


                            ***********

Απόσπασμα από ερώτηση που κατέθεσε Βουλευτής:

«επανέρχεται με τον πλέον αρνητικό τρόπο η συζήτηση κατά πόσο σε στρατιωτικές βάσεις ανά την Ελλάδα, υπάρχουν ξεχασμένα ή αφύλακτα πυρομαχικά που ενδεχομένως μπορούν να προκαλέσουν μια αντίστοιχη τραγωδία» και τονίζει ότι «σε μερίδα του τύπου αναφέρεται σχετικά ότι σήμερα φυλάσσονται σε τέσσερα σημεία κατασχεμένα πυρομαχικά αντίστοιχα με αυτά της Λεμεσού».
Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι «στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Λαύριο (βρίσκονται εκτεθειμένα 34 κοντέινερ ιδιοκτησίας της M.L.M. USA, με πολεμικό υλικό προερχόμενο από το επιχειρησιακό πεδίο του ΙΡΑΚ. Επιπρόσθετα, από το 2004, υπάρχουν 700 τόνοι εκρηκτικών υλών κατασχεμένοι στον Αστακό, από το πλοίο Baltic Sky, τα οποία προορίζονταν για καταστροφή και μέχρι σήμερα βρίσκονται τοποθετημένα σε αποθήκες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων σε Λαύριο, Δερβενοχώρια και Βελεστίνο».

                          ***
Δήλωση ΥΠΕΘΑ Π.Μπεγλίτη
Στην δήλωση του ο υπουργός αναφέρει:
«Το πρόσφατο τραγικό ατύχημα με την έκρηξη πυρομαχικών στην Κύπρο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα σχετικά με την ασφάλεια των πυρομαχικών που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Το δικαιολογημένο αυτό ενδιαφέρον των πολιτών εκδηλώνεται και στην Κορινθία με δεδομένη την ύπαρξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Νομό μας. Ειδικότερα αναφέρομαι στις εγκαταστάσεις που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς στην περιοχή των Κεχριών.
Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας θέλω να διαβεβαιώσω, λαμβάνοντας υπόψη την ενημέρωση των αρμόδιων στρατιωτικών αρχών, τους πολίτες της Κορινθίας ότι δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας. Οι αποθήκες πυρομαχικών πληρούν υψηλά κριτήρια ασφαλείας φύλαξης και συντήρησης, σύμφωνα με όλους τους αναγνωρισμένους κανόνες της Στρατιωτικής Υπηρεσίας και κάτω απ' όλες τις καιρικές συνθήκες….», καταλήγει η δήλωση του Πάνου Μπεγλίτη.



                                         Χρήστος Καπούτσης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα