Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Που πήγαν τα λεφτά; Στο «πάρτι» των εξοπλισμών.




Του Χρήστου Καπούτση

Οι υπέρογκες αμυντικές δαπάνες οδήγησαν τη χώρα μας στον υπερδανεισμό και την χρεοκοπία. Είναι μια άποψη που ακούγεται πολύ συχνά, από διάφορες πλευρές. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια.
Οι δαπάνες για την κάλυψη πραγματικών αναγκών για την Εθνική μας άμυνα , είναι σε ανεχτό επίπεδο.  Οι αλόγιστες σπατάλες, η προκλητική διασπάθιση δημοσίου χρήματος, έγινε για την αγορά οπλικών συστημάτων, άχρηστων για την αμυντική θωράκιση της χώρας, αλλά χρήσιμων για τον παράνομο πλουτισμό, του φαύλου κυκλώματος των μεσαζόντων και εμπόρων όπλων.
Ποιοι μας πούλησαν όμως πανάκριβα οπλικά συστήματα;
Αμερικανοί, Γερμανοί και Γάλλοι έχουν  μερίδα του λέοντος στους πολυδάπανους εξοπλισμούς.  Και οι τρεις μαζί, κατέχουν μερίδιο περίπου 80% στα οπλικά συστήματα  που αγοράσαμε την περίοδο 1998 - 2008. Περίοδο, που η Ελλάδα σκαρφάλωσε στην 4η θέση των εισαγωγέων όπλων στην παγκόσμια κατάταξη, πίσω από την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Κορέα.
Τη δεκαετία αυτή δαπανήσαμε περίπου 30 δισεκ. Ευρώ για την αγορά όπλων από αμερικανικές, γαλλικές και Γερμανικές Πολεμικές Βιομηχανίες. Και το ποσό αυτό το δανειστήκαμε από τις τράπεζες αυτών των χωρών και μάλιστα με πολύ υψηλό επιτόκιο. Αν υπολογιστούν οι τόκοι και τα τοκοχρεολύσια, το ποσό που χρωστάμε για την αγορά πολεμικού υλικού, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί!!

Όμως τώρα εφαρμόζεται μια γενική πολιτική λιτότητας και περιορισμού  των δημοσίων δαπανών, συνεπώς, είναι σημαντικές και οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.
Ο δραστικός περιορισμός των δαπανών που προορίζονται για την άμυνα της χώρας , έχει προκαλέσει σοβαρά λειτουργικά και επιχειρησιακά προβλήματα στις Εντολές Δυνάμεις .
Είναι σχεδόν αδύνατον να συντηρήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τα οπλικά τους συστήματα, καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη ανταλλακτικών, δεν υπάρχουν χρήματα για καύσιμα και οι μετακινήσεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, οι ασκήσεις και η εκπαίδευση έχουν υποβαθμιστεί. Τα μαχητικά αεροσκάφη που παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα «κανιβαλίζονται»  για να βρεθούν ανταλλακτικά για τα άλλα!!!! Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη «αργοσβήνουν»… Τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια είναι αγκυροβολημένα.  Είναι χαρακτηριστικό ότι, ορισμένα μαχητικά μας αεροσκάφη, τύπου F-16 και ΜΙΡΑΖ, ευρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος, εδώ και πολύ καιρό! Ακόμη και τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης τα ΣΟΥΠΕΡ ΠΟΥΜΑ έχουν προβλήματα και παραμένουν για μέρες καθηλωμένα στο έδαφος. Και ο λόγος; Δεν υπάρχουν ανταλλακτικά !! ή ακριβέστερα, οι περικοπές έχουν συμπεριλάβει ακόμη και κρίσιμους τομείς, όπως είναι η αγορά ανταλλακτικών.
Το εντυπωσιακό είναι ότι,  ενώ η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών στο εσωτερικό, δηλαδή δεν πληρώνει τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, ωστόσο, οι πληρωμές στις ξένες εταιρείες (αμερικανικές, γερμανικές και γαλλικές) για οπλικά συστήματα που έχουμε ήδη παραλάβει,  προχωρούν  κανονικά χωρίς προβλήματα. Εκεί δεν περνάει ο «τσαμπουκάς» της Κυβέρνησης.
Και το χειρότερο είναι ότι  οι εταίροι μας στην Ευρώπη (Γερμανία και Γαλλία) , αλλά και τις ΗΠΑ , πιέζουν ασφυκτικά την Ελλάδα, να αγοράσει και  νέα οπλικά συστήματα, δανειζόμενη φυσικά από την ΤΡΟΙΚΑ!!». Κοράκια στο τυμπανιαίο οικονομικό πτώμα της Ελλάδας, προκειμένου να κερδίσουν και άλλα…
Όπως είναι γνωστό, οι δαπάνες για την αγορά στρατιωτικού υλικού, είναι και ένα ισχυρό διπλωματικό και πολιτικό μέσο, αφού μαζί με τα όπλα αγοράζεις και την πολιτική υποστήριξη των ισχυρών κρατών, που κατασκευάζουν τα όπλα. Γι’ αυτό ακριβώς, Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ισχυρών κρατών, είναι «πλασιέ» όπλων που κατασκευάζονται στις χώρες τους!!!
Υποχρεώνουν τις μικρές χώρες να δανείζονται με επαχθείς όρους για να αγοράζουν πανάκριβα και υπερτιμημένα οπλικά συστήματα,  που κατασκευάζουν οι Πολεμικές τους Βιομηχανίες. Και όταν οι δανειοδοτούμενες  χώρες δηλώσουν αδυναμία αποπληρωμής των δανείων, τότε τους αφαιρούν την Εθνική τους Κυριαρχία.
Μια ακόμη αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα,  στην Παγκοσμιοποιημένη και «αυτορυθμιζόμενη» αγορά ή ακριβέστερα, στην διεθνοποιημένη  αγορά όπου κυριαρχεί η «αόρατη» συνομοταξία της διεθνούς των τοκογλύφων χρηματιστών-δανειστών.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα