Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Ομιλίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας  Φραγκούλη Φράγκου, της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:          Κύριε Υπουργέ, κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ, κύριοι Αρχηγοί, αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, θα ήθελα πρώτα από  όλα να καλωσορίσω στο Υπουργείο μας ένα γνώριμό σας.
Όπως είπα πρωτύτερα στον Στρατηγό, δεν του είπα «καλώς όρισες» αλλά «καλώς επέστρεψες». Μόλις πριν από λίγους μήνες ήταν εδώ με την ιδιότητά του, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, όπου είχε διαγράψει μία ευδόκιμη παρουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Σήμερα η πατρίδα τον καλεί πάλι σε μία ήδη υψηλής ευαισθησίας αποστολή από τη θέση του ως Υπουργού Εθνικής Αμύνης.
Μαζί με το καλωσόρισμα, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας πω ότι και εγώ είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, διότι μετά από έξι μήνες ενώ αρχικά επρόκειτο να είμαι κοντά σας για τρεις μήνες, και έχοντας ζήσει μαζί σας από τις πιο όμορφες και σημαντικές στιγμές της ζωής μου και να σας ευχαριστήσω.
Να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία που, παρά το γεγονός ότι προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, δώσαμε δείγματα γραφής για το πώς μπορεί να συντελείται στη χώρα μας η πολυπόθητη για το λαό μας εθνική συνεννόηση. Και αναφέρομαι προσωπικά στον Γιάννη Ραγκούση και τον Κώστα Σπηλιόπουλο. Είχαμε μία, πράγματι, εξαιρετική συνεργασία.
Ειδικότερα θα αναφερθώ στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωσταράκο, στον Αρχηγό του ΓΕΣ Αντιστράτηγο Κώστα Ζιαζιά, στον Αρχηγό του Ναυτικού Ναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη, αλλά και στον Αντώνη Τσαντηράκη τον Αρχηγό του ΓΕΑ.
Όλον αυτό τον καιρό δεν συνυπήρξαμε απλά. Συνεργαστήκαμε και μπορούμε να πούμε ότι αφήνουμε πίσω μας χρήσιμα αποτελέσματα.
Είναι ευτύχημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας που επικεφαλής τους βρίσκονται σπουδαίοι άνθρωποι, ωραίοι πατριώτες, εξαίρετοι αξιωματικοί.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου γνώριζα και εγώ ότι έπρεπε να ανταποκριθώ σε μία μεγάλη τιμή αλλά και μία πρόκληση. Και σας είχα πει τότε ότι ένιωθα-και τώρα μπορώ να πω ότι είμαι-μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων και βεβαίως της σπουδαίας αποστολής που επιτελούν για την πορεία, την προοπτική και την τύχη της πατρίδας. Μία αδιάσπαστη συνέχεια συνυφασμένη με την ιστορική διαδρομή της χώρας μας.
Παρά το γεγονός ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία ζοφερή δημοσιονομική συγκυρία, καταφέραμε μέσα σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας, να κρατήσουμε ψηλά το φρόνημα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Έζησα από κοντά τον ενθουσιασμό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, του πολιτικού προσωπικού, των απλών στρατιωτών, ναυτών και σμηνιτών.
Μέσα στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα επισκέφτηκα σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, από τις μεγάλες μονάδες μέχρι τα ακριτικά μας νησιά, το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, τη Νήσο Ρω, τη Στρογγύλη, και δεν σας κρύβω ότι γύρναγα πίσω πιο Έλληνας.
Έλεγα και επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία ότι παρά τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία, όπου ένας λαός ολόκληρος αγωνίζεται, πονάει, υποφέρει, εδώ υπάρχει η άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα του καθήκοντος, της τιμής, των αξιών.
Και αν ως προς κάτι, πέραν της κυρίας αποστολής τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν σήμερα στο χτίσιμο της νέας Ελλάδας είναι γιατί ακριβώς εκπέμπουν ένα μήνυμα ασφάλειας, σταθερότητας, περηφάνιας και αξιοσύνης.
Όαση σταθερότητας, ορόσημο ασφάλειας μέσα στη γενικότερη ρευστότητα. Συγχρόνως όμως και πηγή άντλησης δύναμης και για εμάς και για την πολιτική και για τη στρατιωτική ηγεσία.
Τους έξι αυτούς μήνες, από το Νοέμβριο του 2011 καταφέραμε να διαφυλάξουμε, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, πολλά από τα κεκτημένα των Ενόπλων Δυνάμεων και σας διαβεβαιώνω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο αυτό..
Και χαράξαμε μία κόκκινη γραμμή, Στρατηγέ μου και Υπουργέ. Είχα πει και το επαναλαμβάνω σε κάθε τόνο ότι καμία άλλη έκπτωση σε ο,τιδήποτε αφορά το αξιόμαχο, το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Έζησα από κοντά τις δυσκολίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είπα πρωτύτερα κάτω από την πίεση της δημοσιονομικής συγκυρίας Ήδη το νιώθουν στο σπίτι τους, στην οικογένειά τους.
Θέλησα, και όλο αυτό τον καιρό σε συνεργασία με όλους, καταφέραμε να κρατήσουμε ψηλά πάνω από όλα την αξιοπρέπεια και την ποιότητα ζωής των στελεχών μας.
Αποφύγαμε κάθε αδικαιολόγητο νέο εξοπλισμό και προκρίναμε την άριστη συντήρηση των ούτως ή άλλως σπουδαίων υποδομών μας, πολλές εκ των οποίων, αγαπητέ μου Υπουργέ, φέρνουν και τη δική σου υπογραφή.
Διατηρήσαμε και θωρακίσαμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Και περάσαμε αυτό το μήνυμα και στην ελληνική κοινωνία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, στους διεθνείς οργανισμούς, όπου και αν βρεθήκαμε.
Παράλληλα δρομολογήσαμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αξιοποίηση επιχειρησιακών και μη στρατοπέδων μας και υποβάλλαμε 137 προτάσεις για απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Κινήσεις επιβεβλημένες που ανακουφίζουν τη χειμαζόμενη οικονομία  μας  και βέβαια προάγουν την αμυντική πολιτική μας.
Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να σημειώσω αυτό που έλεγα σε κάθε ευκαιρία μέσα και έξω από τη χώρα. Χάρη στις Ένοπλες Δυνάμεις η Ελλάδα, παρά τη δημοσιονομική συγκυρία, συντηρεί ένα από τα πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στον κόσμο και είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, πέραν της σημαντικής αποστολής σας που είναι να διασφαλίζετε την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας.
Στα νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, η Ελλάδα είναι παρούσα και εσείς μεταφέρετε ένα μήνυμα κύρους της σημαίας μας.
Περιφρουρήσαμε έτσι και το κύρος και το γόητρο της πατρίδας μας σε μία στιγμή που τα όσα συμβαίνουν εδώ, δυστυχώς, την έχουν αποδυναμώσει. Και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.
Με όλα αυτά που κατακτήσαμε και που τίποτα δεν μας χαρίστηκε, στη μεγάλη αυτή οικογένεια των αναπτυγμένων κρατών θα διατηρήσουμε την Ελλάδα. Και αυτός είναι ο ρόλος της μέσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές, το οφείλουμε και στα παιδιά μας. Το οφείλουμε πάνω από όλα στην πατρίδα.
Με αυτές τις σκέψεις, αγαπητέ μου Υπουργέ, θα ήθελα να σε καλωσορίσω σε αυτό το γνώριμο για εσένα χώρο, ανάμεσα σε μέλη της δικής σου μεγάλης οικογένειας γιατί έτσι φαντάζομαι ότι αισθάνεσαι.
Να ευχηθώ με όλη μου την καρδιά καλή επιτυχία στην αποστολή σου. Και να γνωρίζουν όλοι ότι αυτό που τότε είπα και το επανέλαβα σήμερα, τουλάχιστον εμένα θα με συνοδεύει και στα επόμενα βήματά μου, δηλαδή να με αισθάνεστε ως ένα κομμάτι της οικογένειας αυτής.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ τον κύριο Ραγκούση να πάρει το λόγο.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητέ Δημήτρη.
Νομίζω ότι όλοι όσοι έχετε παραβρεθεί σε μία σειρά από αντίστοιχες περιστάσεις, όπου η σκυτάλη, η πολιτειακή σκυτάλη παραδίδεται από τη μία πολιτική ηγεσία στην άλλη, έχετε να θυμάστε πολλές ξεχωριστές στιγμές μέσα σε αυτό το χώρο.
Νομίζω αντιλαμβάνεστε ότι το ίδιο συμβαίνει και με όλους όσοι κλήθηκαν κάποια δεδομένη στιγμή και ανέλαβαν το καθήκον και την ευθύνη να συναποτελέσουν μέλη μίας πολιτικής ηγεσίας σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικά και όχι μόνο Υπουργείο.
          Επιτρέψτε μου να πω για την ιστορία, γιατί περισσότερο για αυτήν έχει αξία, ότι και εγώ, όπως και ο Δημήτρης είπε προηγουμένως, μοιράζομαι την ίδια ιδιαίτερη φόρτιση, όπως φαντάζομαι έχει συμβεί στις περισσότερες των περιπτώσεων, ανθρώπων που αποχώρησαν από αυτό το Υπουργείο, αλλά θέλω δύο συμπεράσματα πριν καλωσορίσω τον νέο Υπουργό, να θέσω υπόψη σας.
          Το πρώτο συμπέρασμα έχει να κάνει με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είμαι και λοιπόν και εγώ ένας πλέον από εκείνους τους Έλληνες πολιτικούς, αλλά κυρίως τους Έλληνες πολίτες θα έλεγα, που μπορώ πια βιωματικά να συνομολογήσω, να συνυπογράψω, απολύτως να συμφωνήσω, ότι χάρις στην πανάξια ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως τουλάχιστον εγώ τη γνώρισα αυτούς τους μήνες, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, καθώς και τους Αρχηγούς του Στρατού, του  Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
          Χάρη στα στελέχη, αλλά και στους απλούς υπηρέτες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, και σε στρατιωτικό, αλλά και πολύ σωστά το υπογραμμίζω και εγώ, και σε διοικητικό επίπεδο, σε πολιτικό επίπεδο, η Ελλάδα πράγματι μπορεί να είναι απολύτως υπερήφανη για τις Ένοπλες Δυνάμεις που φυλάσσουν την ακεραιότητά της, που υπηρετούν τον Ελληνικό λαό.
          Και πρέπει να σας πω, ότι έχοντας και την εμπειρία της Δημόσιας Διοίκησης ως πρώην Υπουργός Εσωτερικών, θέλω ιδιαίτερη μνεία να κάνω και στο στρατιωτικό, αλλά και στο πολιτικό προσωπικό, για την πολύ υψηλού επιπέδου δημόσια διοίκηση, την οποία μπορεί να συναντήσει κανείς μέσα σε αυτό το Υπουργείο, όπου και αν αυτό υπάρχει, είτε στο κεντρικό του επιτελείο, είτε στις αποκεντρωμένες του μορφές και  διοικήσεις.
          Το δεύτερο  συμπέρασμα για την Ελλάδα σήμερα, όχι λιγότερο σημαντικό επιτρέψτε μου, είναι ότι εδώ πράγματι δόθηκε, αλλά τελικά χάρις στο Δημήτρη τον Αβραμόπουλο, χάρις στον Κώστα τον Σπηλιόπουλο, νομίζω ότι πρέπει να πούμε και χάρη και στον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας, δόθηκε και κερδίσθηκε ένα κρίσιμο στοίχημα και πρέπει να σας πω αγαπητοί μου, αγαπητές μου, ότι δεν ήταν ένα εύκολο στοίχημα και ότι για να φτάσουμε σε σημείο να πει ο Δημήτρης ο Αβραμόπουλος πριν από λίγο, το δικό του συμπέρασμα και εγώ από τη δική μου τη πλευρά, το ακριβώς ίδιο και αντίστοιχο.
Υπήρξαν και δύσκολες στιγμές, που δοκιμάστηκαν κομματικά αντανακλαστικά άλλων εποχών που υπήρξαν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες που υπό άλλες καταστάσεις και σε άλλες εποχές, θα είχανε δώσει και λυπάμαι για αυτό, για τους αγαπητούς φίλους δημοσιογράφους, θα είχαν δώσει πρωτοσέλιδα από αυτό το Υπουργείο, συγκρούσεων, ρήξεων, διαφωνιών.
Καταφέραμε, νομίζω όπως είχαμε υποχρέωση και το υπογραμμίζω αυτό, ειδικά στην Ελλάδα της σημερινής εποχής, να ξεπεράσουμε μέσα σε ένα συναινετικό κλίμα, απόλυτης επιθυμίας για συνεννόηση και συμφωνία, όλες τις δύσκολες στιγμές, όλες τις  επί μέρους διαφωνίες και καταφέραμε, ειλικρινά  σας το λέω αυτό, να φεύγουμε από εδώ υπερήφανοι για το γεγονός, ότι το στοίχημα της συνεργασίας, της συνεννόησης σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο, και δόθηκε, αλλά και τελικά κερδίσθηκε και αν θέλετε, επιτρέψτε μου να πω, είναι και η παρακαταθήκη που αφήνουμε στις επόμενες πολιτικές ηγεσίες.
Γιατί απ’ ότι φαίνεται, ο Ελληνικός λαός για αρκετό καιρό θα επιθυμεί αυτές να έχουν συνεργατικά χαρακτηριστικά, χαρακτηριστικά δηλαδή συνεργασίας από και με πολιτικούς, που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.
Θέλω και εγώ να ευχηθώ στον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κάθε επιτυχία στα ομολογουμένως δύσκολα καθήκοντά του σε αυτήν την ιδιαίτερα ευαίσθητη και δύσκολη περίοδο που θα διανύσουμε μέχρι τις εκλογές, μέχρι τη νεότερη ετυμηγορία του Ελληνικού λαού.
Να πω ότι νοιώθω την ανάγκη να κάνω μία ευχή και η ευχή είναι, η οικονομική κρίση στη χώρα, που έχει ενσκήψει τα τελευταία 2,5 χρόνια, δυστυχώς συνδυάζεται πλέον και με πολιτική κρίση. Για αυτό η χώρα και πηγαίνει σε εκλογές αμέσως μετά από τις  εκλογές της 6ης Μαΐου.
Όποτε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα συνδυάστηκε με πολιτική κρίση, η πατρίδα το πλήρωσε στα εθνικά της θέματα και η ευχή που θέλω εγώ να κάνω αποχωρώντας από αυτό το Υπουργείο, από αυτή τη θέση, είναι επιτέλους να επικρατήσει η σωφροσύνη, η εθνική υπευθυνότητα, να σταματήσει η ελαφρότητα, η πολιτική ελαφρότητα απ’ όπου και αν προέρχεται και να κάνουν όλοι ότι περνάει από το χέρι τους, ώστε να μην μετατραπεί σε εθνική κρίση η πολιτική κρίση που αγκάλιασε την οικονομική κρίση.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:          Ευχαριστούμε πολύ κύριε Ραγκούση. Κύριε Σπηλιώπουλε.

Κ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ κύριε Υπουργέ, κύριε Αβραμόπουλε. Θέλω και εγώ να καλωσορίσω στο Υπουργείο το νέο Υπουργό, τον κύριο Φράγκο Φραγκούλη, σε ένα δυσμενές περιβάλλον σήμερα στη χώρα μας, οικονομικό και πολιτικό.
          Η παρουσία του εδώ είναι μία εγγύηση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα επιτελέσουν, όπως επιτέλεσαν και μέχρι σήμερα, το καθήκον τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας.
          Γνωρίζω τον κύριο Υπουργό, τον κύριο Φράγκο Φραγκούλη, γιατί συμπέσαμε μία περίοδο εδώ στο Υπουργείο. Γνωρίζω ότι είναι ικανός και ευφυής άνθρωπος και επιπλέον, είναι και γνώστης, αφού υπήρξε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Πιστεύω λοιπόν ότι η παρουσία του εδώ θα είναι μία εξαιρετική, πολιτική παρουσία πλέον για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Θέλω σήμερα που φεύγουμε από το Υπουργείο να ευχαριστήσω πρώτα πάρα πολύ τον Υπουργό τον κύριο Αβραμόπουλο για την ειλικρινή συνεργασία που είχαμε. Για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και που αυτή η σχέση νομίζω ότι ήταν αποδοτική. Διότι μαζί λύσαμε πολλά προβλήματα και μάλιστα χρονίζοντα προβλήματα που τα βρήκαμε εδώ άλυτα.
          Θέλω να ευχαριστήσω επίσης την ηγεσία, τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό του Στρατού, τον Αρχηγό του Ναυτικού, τον Αρχηγό της Αεροπορίας. Όλους τους αξιωματικούς, τον Πρέσβη, τον Γενικό Διευθυντή της ΡΑΕ, το πολιτικό προσωπικό για την άψογη και αποδοτική συνεργασία που είχαμε.
          Φεύγω από εδώ απόλυτα ικανοποιημένος γιατί πιστεύω ότι πετύχαμε σημαντικά πράγματα. Και φεύγω ικανοποιημένος επίσης διότι έχω ήσυχη τη συνείδησή μου.  Διότι θεωρώ ότι έκανα το καθήκον μου με τον καλύτερο τρόπο προς την πατρίδα και προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
          Θέλω να ευχαριστήσω όλους για την καλή συνεργασία και να ευχηθώ στο νέο Υπουργό να έχει καλή τύχη, να έχει δύναμη και να έχει και καλή επιτυχία. Γιατί η επιτυχία εδώ στο Υπουργείο Άμυνας είναι πολύ σημαντική για την πατρίδα μας, για το λαό μας, για το έθνος μας.
          Σας ευχαριστώ πολύ.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε και τον κύριο Σπηλιόπουλο.  Πριν δώσω το λόγο στο νέο Υπουργό θέλω να κάνω μια μικρή αναφορά. 
          Θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στους εκπροσώπους του τύπου στο Υπουργείο μας. Τώρα που κλείνει αυτός ο κύκλος μπορώ να τους πω ότι σε πολλά πράγματα συμφωνώ μαζί τους, σε πολλά διαφωνώ.  Αλλά για ένα πράγμα μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Είναι όλοι τους πατριώτες.
          Κύριε Υπουργέ.

Φ. ΦΡΑΓΚΟΣ:  Κύριε Υπουργέ της Εθνικής Άμυνας, κύριε Δημήτρη Αβραμόπουλε, κύριε αναπληρωτά Υπουργέ Εθνικής Άμυνας κύριε Γιάννη Ραγκούση, κύριε Υφυπουργέ Εθνικής Άμυνας κύριε Κώστα Σπηλιόπουλε, πράγματι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να είμαι σήμερα εδώ στην αίθουσα τιμών και να έχω δίπλα μου την άξια στρατιωτική ηγεσία, τον κύριο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον κύριο Αρχηγό ΓΕΣ, τον κύριο Αρχηγό ΓΕΝ και τον κύριο Αρχηγό ΓΕΑ, οι οποίοι γνωρίζω ότι το διάστημα το οποίο συνυπήρξατε ήταν ασφαλέστατα οι καλύτεροι συμπαραστάτες σας στην εκπλήρωση του έργου σας.
          Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω για την τιμή η οποία μου έγινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κύριο Πρωθυπουργό της υπηρεσιακής Κυβέρνησης, διότι όπως γνωρίζετε σήμερα σύμφωνα με την επιταγή του συντάγματος ορκίστηκε υπηρεσιακή Κυβέρνηση προκειμένου η χώρα με ασφάλεια και ειρήνη να οδηγηθεί σε εκλογές. Και μετά το αποτέλεσμα το εκλογικό και τη συγκρότηση της Βουλής να συγκροτηθεί μια πολιτική Κυβέρνηση και στην οποία φυσικά θα παραδώσω αυτά τα καθήκοντα τα οποία αναλαμβάνω για αυτό το διάστημα.
          Αντιλαμβάνομαι ότι ο χρόνος είναι πολύ σύντομος, πλην όμως η ευθύνη είναι ιδιαίτερα υψηλή και αντιλαμβάνομαι επίσης σύμφωνα με αυτά τα οποία αναφέρθηκαν από τους κυρίους Υπουργούς, ότι το πνεύμα συνεργασίας, η συναντίληψη των προβλημάτων και η αντιμετώπισή τους με την καλύτερη δυνατή προσέγγιση φέρνει μονάχα σίγουρα θετικά αποτελέσματα.
          Και όταν αυτή η συνεργασία ευοδούται τότε ένα είναι σίγουρο ότι παρά την όποια δυσμενή οικονομική συγκυρία που μπορεί να έχει διάφορες και πολλές επιπτώσεις και που ήδη έχει επηρεάσει την κοινωνία, ένα αποτέλεσμα δεν πρέπει να έχει. Αυτό το οποίο τόνισαν και οι τρεις Υπουργοί. Να έχουμε διολίσθηση στα θέματα της εθνικής κυριαρχίας, που σε καμία περίπτωση δεν θα μας συγχωρεθεί ούτε από τις νυν γενεές, ούτε από αυτές που έχουν απέλθει αλλά ούτε και από αυτές που έρχονται.
          Αντιλαμβανόμενος, λοιπόν, αυτή την αποστολή σας καλώ να συνεργαστούμε και να συνεχίσουμε το έργο των προκατόχων μας με πολλή αγάπη, σύμπνοια και με αλληλοσεβασμό.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα για την τιμή που μου έγινε, κύριε Υπουργέ, και που ήταν παρούσα όλη η στρατιωτική ηγεσία αλλά και εσείς οι ίδιοι προσωπικά και οι τρεις Υπουργοί εκφράζοντας θα έλεγα ένα μεγάλο εύρος του πολιτικού μας φάσματος. Δεν πιστεύω ότι έχουμε πολιτική κρίση, πιστεύω ότι απλώς έχουμε μια δυσχερή, δυσμενή οικονομική συγκυρία, διότι το δικό σας παράδειγμα έδειξε ότι μπορούν αυτά να υπερκεραστούν και η υπέρβαση έγινε.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:  Και πάλι ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους.  Σας ευχαριστούμε. Δεν ξέρω αν θέλει να πει κάτι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εκ μέρους της στρατιωτικής ηγεσίας.

Μ. ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, κύριε Αναπληρωτά, κύριε Υφυπουργέ, Στρατηγέ, κύριε Αρχηγέ και τώρα κύριε Υπουργέ, εκ μέρους της στρατιωτικής ηγεσίας και εκ μέρους όλων των Ενόπλων Δυνάμεων θα ήθελα να ευχαριστήσω την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για το εξαιρετικά σημαντικό έργο το οποίο προσφέρθηκε.
          Ήταν μόνο έξι μήνες αλλά επειδή εμείς πάντα στις επιχειρήσεις που κάνουμε στο τέλος κάνουμε και κριτική και κάνουμε και απολογισμό θα ήθελα να γίνω συγκεκριμένος.
Και για να ξεκινήσω ανάποδα θα ήθελα από την ανάποδη σειρά της ιεραρχίας να ευχαριστήσω τον κύριο Υφυπουργό για το εξαιρετικό έργο που προσέφερε όσον αφορά κυρίως το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Λύσαμε ένα πρόβλημα δεκαετιών το οποίο φαινόταν εντελώς άλυτο και αν δεν είχε την προσωπική του σφραγίδα και την προσωπική του πίεση δεν θα γινόταν.
Να ευχαριστήσω τον κύριο Αναπληρωτή Υπουργό για τη μέριμνα που έλαβε για το προσωπικό, για τις υπουργικές του αποφάσεις και για όλα αυτά τα οποία μετατρέπουν, προσπαθούμε να μετατρέψουμε ένα σύστημα το οποίο έχει σαν κέντρο την υπηρεσία εμείς να το κάνουμε ανθρωποκεντρικό. Όλες τις αποφάσεις που λήφθηκαν, εξαιρετικά σημαντικές.
Και τέλος να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό για την απόλυτα επιτυχή ηγεσία του, διοίκησή του, κατευθύνσεις του όλο αυτό το εξάμηνο. Κατορθώσαμε να προάγουμε διάφορα θέματα, παρόλο το μικρό χρόνο και παρόλη την περιορισμένη ίσως εντολή η οποία υπήρχε, τα οποία ήταν δύσκολο να προχωρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κατορθώσαμε επίσης να προβάλουμε αυτό το οποίο θέλαμε. Δηλαδή να προβάλουμε ισχύ προς τα εκεί που χρειάζεται αλλά και να κρατήσουμε όσο μπορούμε τα στελέχη μας με το επίπεδο ζωής το οποίο απαιτείται και το οποίο πρέπει να έχουν για να μπορούν να εκτελούν την αποστολή τους.
Κύριε Υπουργέ, εκ μέρους όλου του προσωπικού σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε να είστε ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων αυτούς τους έξι μήνες. Έγιναν σημαντικά και εξαιρετικά πράγματα τα οποία θα τα θυμάστε και τα οποία είναι η δική σας σφραγίδα σε αυτό το διάστημα.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κύριοι, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ όπως επίσης και όλο το προσωπικό το οποίο σας συνόδευσε.
Για τον κύριο Υπουργό εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι όλα όσα είπε πρόκειται να γίνουν ακριβώς.  Έχω υπηρετήσει υπό τας διαταγάς του για μεγάλο χρονικό διάστημα, για πολλά χρόνια.
Είμαι σίγουρος ότι πρόκειται να γίνουν όλα τα πράγματα και να διαφυλαχθεί η εθνική ακεραιτότητα στο ακέραιο.  Όλα πρόκειται να γίνουν έτσι ούτως ώστε να διασφαλίζεται και η εθνική ακεραιότητα, αλλά και η συνέχεια και το καλώς έχειν και το αξιόμαχο και η υπηρεσιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Καλή επιτυχία στο έργο σας και εμείς, όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είμαστε συμπαραστάτες σε όλο αυτό το διάστημα.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα