Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

O ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΣΕ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

 

Ποικίλες αντιδράσεις για τη συνέντευξη του Π.Λαφαζάνη στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις στην Κατηγορία: Παρασκηνιακά
Μέγεθος κειμένου: α+ α-
ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ---ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

Τι λέει ο υπουργός

«Άτυπη συζήτηση» που είχε με τον δημοσιογράφο Χρήστο Καπούτση χαρακτηρίζει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας  Π. Λαφαζάνης τη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.
Με δήλωσή του δεν αρνείται τα όσα είπε στον δημοσιογράφο  («παρ ότι ορισμένες απόψεις μου δεν είναι αντιπροσωπευτικές όσων ατύπως του εξέθεσα»), στον οποίο και αποδίδει «εντιμότητα και καλές προθέσεις».
Δήλωσε συγκεκριμένα:  «Η προσπάθεια του Χρ. Καπούτση να αποδώσει μια άτυπη συζήτηση που είχαμε, σε συνέντευξη στην εφημερίδα “Παρασκήνιο” (20/6), χωρίς τη συγκατάθεσή μου, ήταν ατυχής σε ορισμένα σημεία της. Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις και την εντιμότητα της προσπάθειας του φίλου δημοσιογράφου, αλλά θεωρώ ότι ορισμένες απόψεις σε λεπτά θέματα που μου αποδίδει, δεν είναι αντιπροσωπευτικές όσων ατύπως του εξέθεσα».
Απάντηση Χρ. Καπούτση
Από την πλευρά του ο Χρ. Καπούτσης είπε:
« Κατανοώ πλήρως τον  φίλο υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη , που με δήλωσή του χαρακτηρίζει «άτυπη συζήτηση» όσα επί δυόμιση ώρες μου είπε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο γραφείο του και δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Την συζήτηση αυτή μεταξύ δημοσιογράφου και υπουργού χαρακτήρισα συνέντευξη και έτσι δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, η οποία έκρινε-και ορθώς- ότι τα όσα έλεγε ο κ. Λαφαζάνης ήταν ιδιαιτέρως σημαντικά και έπρεπε να ενημερωθεί γι αυτά η κοινή γνώμη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα όσα είπε ο κ. Λαφαζάνης έτυχαν ευρείας δημοσιότητας και μεταδόθηκαν από το σύνολο των ΜΜΕ , προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.
Χαίρομαι που ο υπουργός αναγνωρίζει τις καλές προθέσεις, δικές μου και της εφημερίδας και την εντιμότητά μου. Ανταποδίδω και διαβεβαιώνω  τον φίλο κ. Λαφαζάνη ότι με τις ίδιες καλές προθέσεις και η εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ δημοσίευσε τα όσα είπαμε στην «άτυπη» εκείνη συζήτησή μας (συνέντευξη) το βράδυ της περασμένης Τετάρτης».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

«Δεν θα αυτο-εξευτελιστούμε»

«Δεν θα αυτο-εξευτελιστούμε»

Δημοσιεύθηκε στις στην Κατηγορία: Συνεντεύξεις
Μέγεθος κειμένου: α+ α-
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Στον Χρήστο Καπούτση

«Ζούμε κρίσιμες μέρες, ιστορικές, καθοριστικές για το μέλλον της χώρας μας». Με αυτά τα λόγια, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ξεκίνησε τη δίωρη συνομιλία μας που είχαμε στο γραφείο του, στον 6ο όροφο του υπουργείου του στη Μεσογείων, απέναντι από τις Σχολές Αστυνομίας, αγναντεύοντας τον ολόφωτο Υμηττό.
Μια συνέντευξη που ήταν περισσότερο μια «εκ βαθέων εξομολόγηση» του κορυφαίου κομματικού και κυβερνητικού στελέχους για την πολιτική κρίση, τις κοινωνικές προεκτάσεις, τις επιλογές της κυβέρνησης και τις διεθνείς προκλήσεις και απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Ρώτησα τον Π. Λαφαζάνη να δώσει τη δική του εκδοχή για τη συμπεριφορά των «θεσμών» στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση:
«Η κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι οικονομική ή τεχνοκρατική, αλλά είναι βαθύτατα πολιτική. Τα δημοσιονομικά, η ρύθμιση του χρέους, οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμα οικονομικά μεγέθη. Όμως, οι εταίροι και δανειστές μας δεν ενδιαφέρονται να στηρίξουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, να μπει σε μια αναπτυξιακή πορεία και να είναι συνεπής προς τις δανειακές υποχρεώσεις της. Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον έχουν, πλέον, ως στόχο να στραγγαλίσουν την ελληνική οικονομία και έτσι να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό, εξωθώντας τον στην εξαθλίωση, διότι επέλεξε, μέσα από αδιαμφισβήτητες δημοκρατικές διαδικασίες, να πει «όχι» στη λιτότητα και να εμπιστευθεί την κυβερνητική εξουσία σε μια κατά βάση αριστερή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που συνεργάζεται με το αντιμνημονιακό κόμμα, τους ΑΝΕΛ. Πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία τιμωρείται, και μάλιστα πολύ σκληρά, από τους συμμάχους του ένας λαός για τις επιλογές του. Πρώτη φορά επιχειρείται ο διασυρμός μιας εκλεγμένης κυβέρνησης, ισότιμου κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από τους εταίρους του. Πρώτη φορά μια κρίση δανεισμού μετατρέπεται από τις Βρυξέλλες ( Κομισιόν – ΕΚΤ) και την Ουάσινγκτον (ΔΝΤ) σε πολιτική κρίση και καταλύεται η εθνική ανεξαρτησία μιας χώρας, με σκοπό να μετατραπεί σε αποικία χρέους. Στόχος αυτών των συντονισμένων επιθέσεων και των ωμών απειλών που δεχόμαστε από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι η άνευ όρων υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να συμφωνήσει στην εφαρμογή ενός απάνθρωπου πακέτου μέτρων, που θα συντρίψει τους οικονομικά αδύναμους και θα βάζει την ταφόπλακα στην ελληνική οικονομία».

Προτεραιότητα οι μισθοί και οι συντάξεις

Στο τέλος του μήνα, η Ελλάδα θα πληρώσει τη συνολική δόση στο ΔΝΤ και τον επόμενο μήνα τα οφειλόμενα στην ΕΚΤ;
Σαφώς και όχι. Αυτό έχει κριθεί. Δεν έχουμε τα ποσά που μας ζητούν οι δανειστές μας, άρα και να θέλαμε, αντικειμενικά, δεν μπορούμε να τους εξοφλήσουμε. Η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και οι «θεσμικοί» δανειστές μας έχουν επιβάλει στην Ελλάδα ένα καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Μας έχουν βάλει τη θηλιά στον λαιμό και τη σφίγγουν, ζητώντας την πλήρη υποταγή μας στις απαιτήσεις τους. Προτεραιότητα της κυβέρνησής μας είναι να καταβληθούν στο ακέραιο οι μισθοί και οι συντάξεις. Αποτελεί δική μας ιστορική ευθύνη να εξασφαλίσουμε την επιβίωση και να προστατέψουμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών. Μόνο αν υπάρξει μια έντιμη συμφωνία με τους δανειστές μας, που δεν θα ακυρώνει τις δικές μας «κόκκινες γραμμές», τότε θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις δανειακές υποχρεώσεις μας. Συμφωνία ισάξια ή χειρότερη από το περίφημο e-mail Χαρδούβελη δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, ούτε καν για συζήτηση. Είναι εφιαλτικό το υποθετικό σενάριο, να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή μια συμφωνία, την οποία θα καταψηφίσουν 30-40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα την ψηφίσουν κάποιοι βουλευτές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Θα είναι ο αυτο-εξευτελισμός της κυβερνώσας Αριστεράς. Και μετά; Ποιο κυβερνητικό σχήμα θα υλοποιήσει μια τέτοια συμφωνία; Ο απόλυτος διασυρμός του πολιτικού μας συστήματος και ο θρίαμβος των κερδοσκόπων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέλλον ως κυβέρνηση, εφόσον διατηρήσει ενεργό και στο ακέραιο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με χρονικό ορίζοντα την τετραετία.

Δηλαδή, κ. υπουργέ, δεν αποκλείετε τη ρήξη με την ΕΕ και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, είτε με δημοψήφισμα είτε με εκλογές;
Φυσικά και δεν αποκλείω καμιά εξέλιξη, εξαιτίας της μεθοδευμένης αδιαλλαξίας των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών και του ΔΝΤ. Στην περίπτωση που μας επιβληθεί η ρήξη, τότε έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε με κάθε ειλικρίνεια τον ελληνικό λαό. Να του πούμε ότι η κυβέρνησή μας αγωνίστηκε να μείνει στο ευρώ και στην Ευρωζώνη, αλλά συνάντησε την άρνηση των εταίρων μας. Να πούμε στον ελληνικό λαό ολόκληρη την αλήθεια. Να τον ενημερώσουμε με σαφήνεια ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές και τι προτείνουμε. Τι σημαίνει υποταγή στα τελεσίγραφα των δανειστών μας και παραμονή στο ευρώ και τι αντίσταση στους εκβιαστές και μια πορεία εκτός του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος. Ποιο θα είναι το κόστος από τη μία ή την άλλη επιλογή. Αν βασιστούμε στην ειλικρίνεια, στην αλήθεια, όσο σκληρή και αν είναι, τότε, στις επόμενες εκλογές που, εφόσον οδηγηθούμε σε ρήξη, μπορεί να γίνουν το πρόσεχες διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανόν να φθάσει το 40% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Γνωρίζω πολύ καλά τον πόλεμο που γίνεται σε βάρος μου και σε βάρος της κυβέρνησης

«Μου επιτίθενται συγκεκριμένα εξωθεσμικά κέντρα, αεριτζήδες κερδοσκόποι, διαπλεκόμενοι μιντιάρχες, υπόδικοι επιχειρηματίες, τραπεζίτες και πολιτικοί της εγχώριας τρόικας»
Κύριε υπουργέ, πολλά διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ θεωρούν ότι είστε «βαρίδι» για την κυβέρνηση και θα πρέπει να απαλλαγεί από την παρουσία σας. Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που σας θεωρούν δογματικό κομμουνιστή, ρωσόφιλο, αντι-δυτικό και άλλα. Σας χρεώνουν την αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων και την αναθέρμανση της συνεργασίας της Ελλάδας με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα, που έχει εξοργίσει την αμερικανική κυβέρνηση. Είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι η αρνητική στάση του ΔΝΤ στις συνομιλίες οφείλεται, κυρίως, στις δικές σας πρωτοβουλίες, που υποτίθεται θίγουν στρατηγικά – ενεργειακά συμφέροντα της Δύσης. Μάλιστα, κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος υπέδειξε «φιλικά» στον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, να αντικαταστήσει υπουργούς (εσάς, Γ. Βαρουφάκη, Π. Καμμένο), για διαφορετικούς λόγους τον καθένα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνομιλίες…
Δυστυχώς, οι σημερινοί Ευρωπαίοι ηγέτες είναι μικρά πολιτικά αναστήματα. Δεν έχουν όραμα για μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της ισότιμης συμμετοχής των κρατών, του πολιτισμού και της ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών. Οι σημερινοί ηγέτες της ΕΕ σου δίνουν την εντύπωση του γραφειοκράτη, που διεκπεραιώνει «υποθέσεις άλλων». Γνωρίζω πολύ καλά τον πόλεμο που γίνεται σε βάρος μου και σε βάρος της κυβέρνησης από συγκεκριμένα εξωθεσμικά κέντρα, αεριτζήδες κερδοσκόπους, διαπλεκόμενους μιντιάρχες, υπόδικους επιχειρηματίες, τραπεζίτες και πολιτικούς της εγχώριας τρόικας. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε, ήδη, καθαρίσει το μιντιακό τοπίο. Να ελέγξει τα δάνεια που έχουν δώσει οι τράπεζες στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και να προκηρύξει τον διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, που θα πρέπει να λογαριάζονται ως αξιοποιήσιμη κρατική περιουσία. Πρέπει να σπάσει το απόστημα της διαπλοκής τραπεζιτών – εκδοτών και πολιτικών, πολλοί από τους οποίους δεν πληρώνουν καθόλου φόρους. Σας θυμίζω ότι τα μεγάλα ιδιωτικά ΜΜΕ συντηρούνται από τις διαφημίσεις των τραπεζών.
Σχετικά, τώρα, με την Ενέργεια, που είναι στις αρμοδιότητες του υπουργείου μου, υποστηρίζω ότι η αξιολόγηση μιας χώρας με βάση τα δημοσιονομικά μεγέθη της είναι κοντόθωρη. Η γεωπολιτική, η γεωγραφία, η Ενέργεια, οι αγωγοί μεταφοράς ενέργειας και η ασφάλειά τους είναι τα σημαντικότερα, είναι ζωτικής σημασίας ζητήματα στην αξιολόγηση μιας χώρας. Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ισχυρό διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο. Θεωρώ πολύ σημαντική τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη Ρωσία, να περάσει από ελληνικό έδαφος ο αγωγός μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αέριου. Ουσιαστικά, επεκτείνεται ο αγωγός που διέρχεται από την Τουρκία. Μάλιστα, συμφωνήσαμε να αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός και ο αγωγός αυτός με το ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω Αδριατικής, να φθάσει στην Ιταλία, αντί να περάσει από τη FYROM και τη Σερβία, λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης της κατάστασης στα κεντροδυτικά Βαλκάνια. Οι Αμερικανοί ασκούν επιρροή στο Κόσοβο και στην πΓΔΜ και δεν θα επέτρεπαν ποτέ να περάσει αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφός της. Εμείς προχωράμε, παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις, στην υλοποίηση της συμφωνίας με τη Ρωσία. Συγκροτήσαμε κρατική εταιρεία που θα μετέχει σε ποσοστό 50% , μαζί με τη ρωσική Gazprom, στην κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού και στα μελλοντικά κέρδη. Συμφωνήσαμε να μειωθεί και άλλο η τιμή του φυσικού αέριου στην Ελλάδα, όταν θα λειτουργήσει ο αγωγός.

Η συμφωνία αυτή είναι προς όφελος του ελληνικού λαού; Ενισχύει τη γεωπολιτική αξία της χώρας μας;
Ασφαλώς, ναι. Με επισκέφθηκαν στο γραφείο μου απεσταλμένοι της αμερικανικής κυβέρνησης και εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας. Τους απάντησα, έχετε κάποια επενδυτική πρόταση να συζητήσουμε, από την οποία θα ωφελείται ο ελληνικός λαός; Βοηθάτε μήπως να χαλαρώσει κάπως η ασφυκτική πίεση από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα; Απάντηση δεν πήρα! Επίσης, η κυβέρνηση, με δική μου πρόταση, είναι υπέρ της κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ, που θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο, αμερικανο-ευρωπαϊκών συμφερόντων, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, στην ΕΕ. Θα επαναδιαπραγματευθούμε, όμως, τη συμφωνία που υπέγραψε ο Α. Σαμαράς, ώστε να εξασφαλίσουμε περισσότερα οφέλη για τη χώρα μας. Επίσης, προσπαθούμε και εδώ να αλλάξουμε τον αρχικό σχεδιασμό του ΤΑΡ και να παρακάμπτεται η Αλβανία, ως χώρα διέλευσης του αγωγού, διότι εκτιμούμε ότι δεν θα πρέπει να ενισχύεται έμμεσα ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός, πηγή αστάθειας και μελλοντικών δυσμενών εξελίξεων στα Βαλκάνια.

Κύριε υπουργέ, πιστεύετε ότι η Ρωσία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, αν τα «σπάσουμε» με την ΕΕ;
Ναι, το πιστεύω. Ήμουν παρών στο Κρεμλίνο, στην πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν. Κάποια στιγμή είπε ο Πούτιν: «Εσείς οι Έλληνες μας υπόσχεστε πολλά, υπογράφουμε συμφωνίες, αλλά μετά δεν τα εφαρμόζετε. Υπάρχει μία καχυποψία και δυσκολευόμαστε να σας εμπιστευτούμε». Του απάντησα: Δεν γίνονται πολιτικές συμμαχίες με εκατέρωθεν καχυποψίες, αλλά με αμοιβαία συμφέροντα. Έχουμε ανάγκη να μας στηρίξετε οικονομικά μέσω επενδύσεων στην Ενέργεια, έχετε ανάγκη να παρακάμψετε την Ουκρανία και το φυσικό σας αέριο, μέσω Ελλάδας, να φτάνει στην Ευρώπη. Η κυβέρνησή μας δεν παίρνει εντολές, ούτε από τους Γερμανούς , ούτε από τους Αμερικανούς, αλλά μόνο από τον ελληνικό λαό.


«“Κατακόκκινη γραμμή” η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ»

«Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εξακολουθεί να είναι “κόκκινη γραμμή”;»
«Κατακόκκινη». Γι’ αυτό η απάντηση των «θεσμών» είναι αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για εκβιασμό. Όμως, αν αποδεχθούμε την πρόταση των «θεσμών», τότε θα συμφωνήσουμε στο να βαθύνει η υπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση. Εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας, ζούμε μία εξαιρετικά τραγική κοινωνική κατάσταση, όπου όλο και περισσότερα νοικοκυριά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, με οδυνηρές συνέπειες και για τις επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι τραγικό το γεγονός ότι ένα στα τέσσερα νοικοκυριά ζει σε μια κατάσταση απόλυτης ενεργειακής ένδειας και αβεβαιότητας. Αυτά είναι τα οράματα της ΕΕ, ο εξευτελισμός των αδύναμων πολιτών;
Σηκώθηκα να τον χαιρετήσω, ήδη το επόμενο ραντεβού του υπουργού περίμενε αρκετή ώρα. Ο Π. Λαφαζάνης με συνόδεψε μέχρι το ασανσέρ, με είδε προβληματισμένο και μου είπε: «Το “όχι” δεν είναι εύκολη υπόθεση, διότι υπάρχουν πάντα και δυσάρεστες συνέπειες. Το 1940-44, ο ελληνικός λαός είπε “Όχι” στον φασισμό και τον ναζισμό. Πάλεψε σκληρά, υποβλήθηκε σε θυσίες, κατέβαλε τεράστιο κόστος, αλλά τελικά νίκησε και απέκτησε την ελευθερία του. Ο άλλος δρόμος είναι αυτός της κερδοφόρας υποταγής, ο δρόμος, δηλαδή, που επέλεξαν οι γερμανοτσολιάδες κατά τη γερμανική Κατοχή».
Να εννοούσε, άραγε, αυτό που κατάλαβα;
Από την έντυπη έκδοση του Παρασκηνίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα