Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

άρθρο του Χρήστου Καπούτση. ΗΠΑ -ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ στρατιωτικοποιούν την Ανατολική Μεσόγειο

"Εικόνα πολέμου" στην νοτιοανατολική Μεσόγειο! Απίστευτη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων

07.11.2015 | 20:21
Image
Του Χρήστου Καπούτση

Η προπαγάνδα , μέσω διαρροής πληροφοριών και αναπαραγωγής από έγκυρα ΜΜΕ, αποτελεί ισχυρό μέσο που επηρεάζει την πορεία των στρατιωτικών συγκρούσεων και παράλληλα, προετοιμάζει την Κοινή Γνώμη, για επώδυνες πολιτικές (στρατιωτικο-διπλωματικού περιεχομένου) αποφάσεις.

Οι πληροφορίες που «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας για την Συρία και ευρύτερα τη Μέση Ανατολή, είτε προέρχονται από το Αμερικανικό Πεντάγωνο ή το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, αν δεν αποτελούν μέρος παρελκυστικής πολιτικής (προπαγάνδα), τότε είναι εξαιρετικά ανησυχητικές.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η αμερικανική Αεροπορία ανέπτυξε 18 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15C (φέρουν και πυρηνικές βόμβες) στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, καθώς και αντιαεροπορικούς πυραύλους ΠΑΤΡΙΟΤ, ενώ η Ρωσία μετέφερε σύγχρονα αντιαεροπορικά όπλα στη Συρία.
Ο επικεφαλής της Ρωσικής Αεροπορίας, Viktor Bondarev, δήλωσε, ότι η «Ρωσία παρέδωσε αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα στη Συρία, ώστε να αποτρέψει την πιθανότητα οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις να δεχτούν επίθεση, είτε από μαχητικό που θα μπορούσε να κλαπεί και να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας καθώς και για να ανταποδώσουμε τα πυρά».

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε εξειδικευμένα περιοδικά, που ασχολούνται με διεθνή διπλωματικά και συγκρουσιακά – στρατιωτικά θέματα, η Ρωσία, εφοδίασε πρόσφατα τη Συρία με υπερσύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα. Μάλιστα , αναφέρουν, χωρίς όμως και να παραθέτουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, ότι, είναι πολύ πιθανόν, η Συρία να κατέχει ήδη το ρωσικό υπερόπλο τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 Triumf και το πανίσχυρο πυραυλικό σύστημα Club-K, τους "δολοφόνους των αεροπλανοφόρων" . Το σύστημα αυτό, έχει καταστροφική δύναμη πυρός και μπορεί να εξουδετερώσει όλους τους στόχους επίγειους, ναυτικούς, εναέριους σε απόσταση 300 χλμ! και με τα ραντάρ που διαθέτει ελέγχει ολόκληρη την περιοχή της Μέση Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται αεροπλανοφόρα, Φρεγάτες και πυρηνοκίνητα υποβρύχια των ΗΠΑ, της Γαλλίας , της Ρωσία και η ισχυρή Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ. Και ακόμη , συμμετέχουν στις ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή, ενισχύοντας τον Στρατό της Συρίας και δυνάμεις από το Ιράν, ενώ εκτιμάται ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), διαθέτει σύγχρονο αντιαεροπορικό οπλισμό, ίσως και χημικά όπλα.

Σχετικά με την μετεκλογική Τουρκία και την κυριαρχία του Ισλαμικού Κόμματος (ΑΚΡ) και του πρόεδρου Τ. Ερντογάν , αν η Κυβέρνηση Α. Νταβούτογλου δεν κατορθώσει να βρει κάποιο συμβιβασμό με τους Κούρδους, τότε, η ασφάλεια κα η συνοχή του Τουρκικού κράτους θα μπουν σε περιπέτειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συνήθης τακτική είναι, πιο σκληρά κατασταλτικά μέτρα στο εσωτερικό της χώρας και πιο αδιάλλακτη στάση στα διμερή προβλήματα με τα γειτονικά κράτη (Συρία, Κύπρος, Ελλάδα).

Επίσης η Άγκυρα θα πρέπει να αποδείξει πως συμβάλει στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια στο εσωτερικό της, λόγω της πιθανής δράσης των τζιχαντιστών του ISIS. Και ακόμη, θα δοκιμαστεί η Τουρκία ως αξιόπιστος σύμμαχος της Δύσης (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ , Ε.Ε.) από την πιθανή άμεση στρατιωτική εμπλοκής της στη Συρία, με πρόσχημα το ISIS, αλλά στην ουσία, για την εξουδετέρωση των Κούρδων, που όμως, είναι οι πιο αξιόπιστοι σύμμαχοι των αμερικανών.

Καταλήγοντας, η πρωτοφανής συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων ισχυρών κρατών, στην φλεγόμενη ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί ιδιαιτέρως ανησυχητική εξέλιξη…




 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα