Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα ελληνικά ζητήματα και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο


Ανάλυση του Χρήστου Καπούτση
 
«Ανοιχτά» παραμένουν ελληνικά θέματα (Σκοπιανό, Κυπριακό,  και οι σχέσεις της Ελλάδας με  την  Τουρκία και την  Αλβανία),  που επηρεάζονται καταλυτικά, από τις καταιγιστικές πολιτικο-στρατιωτικές και ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας. Την ερχόμενη Δευτέρα, έχει προγραμματιστεί το Δημοψήφισμα των Κούρδων του Β. Ιράκ, για την ανεξαρτησία του, που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας και του Ιράν, αλλά και την πλήρη υποστήριξη- έκπληξη του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Την ίδια μέρα (25 Σεπτεμβρίου), ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν επισκέπτεται την Αλβανία, όπου αναμένεται , εκτός των άλλων,  να στηρίξει διπλωματικές επιλογές του Πρωθυπουργού Εντυ Ράμα.

 Η ελληνική διπλωματία είναι σε φάση κινητικότητας …
Στο περιθώριο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που συναντήθηκε με τον  Γ.Γ του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες, είχε και  σειρά επαφών με προσωπικότητες διεθνούς κύρους,  όπου προσπάθησε να εκμαιεύσει  την υποστήριξή τους στα ελληνικά ζητήματα.   
Για το Κυπριακό, ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε την βούληση της Ελλάδας να συνεχιστούν οι συνομιλίες που όπως ισχυρίστηκε,  διακόπηκαν λόγω τουρκικής αδιαλλαξίας στο  Κραν Μοντανά, επισημαίνοντας ιδιαίτερα, ότι η νέα συζήτηση θα πρέπει να γίνει  επί των προτάσεων που είχε διατυπώσει  ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, την τελευταία βραδιά. Ένα σημαντικό κείμενο , κατά την εκτίμηση του Ν. Κοτζιά, που αφορούσε το πλαίσιο μέσα στο όποιο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις, σχετικά με τα ακανθώδη ζητήματα, όπως της  κατάργησης της  Συνθήκης Εγγυήσεων, τα παρεμβατικά  δικαιώματα και την αποχώρηση του συνόλου των τουρκικού στρατού κατοχής από την Κύπρο.  Μάλιστα ο Υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι,  «το κείμενο του Γενικού Γραμματέα,  εκείνο το βράδυ στον Κραν Μοντανά, πλην εμού και εν μέρει της Κύπρου (!!), δεν συζητήθηκε από τις άλλες πλευρές. Οι τουρκική πλευρά το απέρριψε,  ενώ το σαμποτάραν και οι Βρετανοί!»
Επειδή,  οι εξελίξεις στη Συρία, στο Κουρδικό, στο Παλαιστινιακό, στο Ιράκ με τον ISIS , αφορούν και την Κύπρο (αξιοποίηση ως γεωγραφικού χώρου) και επιπλέον,  σε  συνδυασμό με τα επίζηλα ενεργειακά αποθέματα στην Κυπριακή  ΑΟΖ ,  καθιστούν το κυπριακό, πρωτεύον ζήτημα προς επίλυση, επισημαίνουμε ότι:  Μόνο η επανέναρξη των συνομιλιών επί τη βάσει των παραμέτρων που έχει θέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και του «κεκτημένου» των συνομιλιών Κραν Μοντανά, αποτελούν το πλαίσιο διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και επανένωσης της Κύπρου, ώστε να είναι ένα κανονικό και  όχι «Sui generis» κράτος, προς όφελος των κατοίκων της ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

Για το Σκοπιανό, υπήρξαν  υψηλού επίπεδου διπλωματικές επαφές του Ν. Κοτζιά στην Ν. Υόρκη και εκτενείς συζητήσεις, υπό τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.  Η FYROM βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, καθώς τον άλλο μήνα έχουν τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές, ιδιαίτερα σημαντικές για την εδαφική συνοχή της χώρας και την επιβίωση της Κυβέρνησης. Μετά , όπως δεσμεύτηκαν όλες οι πλευρές,  θα ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία επίλυσης  της εκκρεμότητας της ονομασίας του γειτονικού κράτους, με την Ελλάδα, να θέτει μια προϋπόθεση. Μόνο εφόσον εγκαταλείψουν  οι Σκοπιανοί τον αλυτρωτισμό, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα επίλυσης  του προβλήματος της ονομασίας, που θα ανοίξει  τον δρόμο ,  για την ένταξη της π.Γ.Δ. Μακεδονίας στον ΝΑΤΟ και την  Ε.Ε., όπως  διακαώς επιθυμούν οι Σκοπιανοί.
Επίσης, στο περιθώριο των εργασιών της Γ.Σ. του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, υπήρξε και τετραμερής  Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, συμφώνησαν ότι είναι  προτεραιότητα  ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός των Δυτικών Βαλκανίων και ο ρόλος αυτών των κρατών στα  ενεργειακά. 

ΑΛΒΑΝΙΑ: Ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας στην Αλβανία,  πρέπει να αναδειχθεί, από ελληνικής πλευρά,   το θέμα των περιουσιών των ελληνικής καταγωγής Αλβανών πολιτών που κατοικούν στην νότια Αλβανία (Βόρεια Ήπειρος).    Οι Έλληνες της Χιμάρας  υφίστανται συνεχείς  διώξεις  με κορυφαία  την υφαρπαγή των περιουσιών τους από την Κυβέρνηση  του Έντι Ράμα . Όμως, η Ε.Ε., αλλά  και οι ΗΠΑ, προβάλουν  ισχυρά εμπόδια στα σχέδια της αλβανικής κυβέρνησης.  Ο αμερικανός Πρέσβης   στα  Τίρανα  ο Ντόναλντ Λιού, όταν κλήθηκε από το Πρωθυπουργό της Αλβανίας να τον ενημερώσει για το θέμα των Ελλήνων της Χιμάρας, φαίνεται  ότι δεν τον έπεισε, διότι  δήλωσε,  ότι  θα πρέπει πρώτα να γίνουν γνωστά τα όρια των περιουσιών των Ελληνικής καταγωγής πολιτών της Αλβανίας,  άποψη που είναι ταυτόσημη με την ελληνική θέση.
Πάντως, η αλβανική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Αλβανό Πρωθυπουργό, ότι «μπλοκάρει» την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας εξαιτίας της ταύτισής του με την Τουρκία και ακόμη, ότι με παρότρυνση της Άγκυρας έχει επιλέξει την επιδείνωση των σχέσεων της Αλβανίας με την Ελλάδα. 

ΚΟΥΡΔΙΚΟ- ΤΟΥΡΚΙΑ: Στην ομιλία του στην 72η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα της Δευτέρας (25 Σεπτεμβρίου),  για την ανεξαρτησία του  ιρακινού Κουρδιστάν, επισημαίνοντας , ότι θα δημιουργήσει πολλά και σοβαρά και προβλήματα στην περιοχή. Το Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία, υποστηρίζουν την αναβολή του Δημοψηφίσματος και στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί, ζητούν, τουλάχιστον να μην είναι δεσμευτικό.  Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την «ανησυχία του για τις δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες του σχεδίου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί με μονομερή τρόπο ένα δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα».
Ο Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, επιβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής θα διεξαχθεί κανονικά την Δευτέρα και έπειτα θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με την  κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης με θέμα τις διενέξεις των δύο πλευρών σχετικά με τα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα στις κουρδικές περιοχές.
 S-400 : Σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους S-400 που θα προμηθευτεί η Τουρκία και τη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στο ΝΑΤΟ, ο Τ. Ερντογάν, υπενθύμισε τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι «κάθε χώρα μπορεί να αποφασίζει ανεξάρτητα για την άμυνά της» και  ανέφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι,  «υπάρχουν άλλωστε ρωσικοί πύραυλοι S-300 στην Ελλάδα, που είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ» (συνέντευξη του Τ. Ερντογάν στη Judy Woodruff η οποία ετοιμάζει την εκπομπή News Hour στο PBS).

Καταλήγοντας,  συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμό στους προσεκτικούς αναλυτές των διεθνών σχέσεων η στήριξη της Γαλλίας στην Τουρκία και στον Τ. Ερντογάν.  Μετά την στήριξη που παρείχε η Γαλλία στην Τουρκία,  για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων  S-400, δεύτερο «επεισόδιο», είναι δήλωση του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ότι η Γαλλία θεωρεί  «άκαιρο» το δημοψήφισμα των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.  Η ελληνική κυβέρνηση, όπως έγινε κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκράτες  Ε. Μακρόν στην Αθήνα, συμμερίζεται αρκετές από τις  επιλογές της Γαλλικής διπλωματίας, όπου μεταξύ αυτών  συναριθμούνται και κάποιες,  που αφορούν την Τουρκία, όπως η συνέχιση των διαπραγματεύσεων,  για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα